Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Awatar użytkownika
wowa
Posty: 74
Rejestracja: środa, 11 sty 2017, 19:49

Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: wowa » poniedziałek, 6 lut 2017, 19:17

SYCYLIA - OJCZYZNA GASTRONOMII (nowa wersja; glamam co najmniej do VI'2018)
LEGENDA
: LoSp - lokalny specjał
CO WARTO ZOBACZYĆ... . Taormina - Messyna :bariera:cucina siciliana - CO|GDZIE|KIEDY|TOP 10

TRADYCYJNE POTRAWY I PRZEKĄSKI WYWODZĄCE SIĘ Z SYCYLII - *CO*

  1. Arancini | Arancine (wersja palermitańska): małe pomarańcze - kulki ryżu szafranowego nadziewane pomidorowym ragou | mięsem | serem | ich kombinacją; następnie kulki obtaczane w mące, bitym jajku i w bułce tartej; panierowane na głębokim oleju na złoty kolor - przypominają pomarańcze; pochodzą z X w., okresu panowania na Sycylii arabskiej dynastii Kalbidów (od 948 do 1053)
  2. Cannoli: rurki z kruchego ciasta, wypełnione słodkim kremem z sera ricotta | mascarpone | kremem waniliowym, kawałkami czekolady, owocami z marcepanu | orzechami | pistacjami | kandyzowaną skórką pomarańczową | startą pomarańczową skórką; pochodzi z Palermo i Messyny, deser jak i sama nazwa mogły przetrwać z okresu Muzułmańskiego Emiratu Sycylii
  3. Caponata: gotowana na wolnym ogniu mieszanka (jak ratatouille) bakłażanów, cebuli, pomidorów, oliwek, orzeszków pini i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia; serwowana na zimno lub w temperaturze pokojowej jako przystawka do ryb, apetizer, a od XVIII w. również używana jako danie główne; większość Sycylijczyków uważa, że caponata to hiszpańskie danie; etymologia nazwy nie jest do końca znana
  4. Il timballo del gattopardo: sycylijski placek z nadzieniem m.in. z kurczaka, wątróbki, trufli, parmezanu, pokrojonego w kostkę jajka na twardo; danie nie zawiera kociego mięsa - gattopardo (serwal) odnosi się do herbu rodziny Lampedusa i znanej noweli Giuseppe Tomasi di Lampedusa: "Il Gattopardo"
  5. Maccu di San Giuseppe: tradycyjna sycylijska potrawa składająca się z zupy maccu i różnych składników, z których głównymi są suszona, rozgnieciona fasola Fava (bób) i koper włoski; jest to potrawa chłopska, której historia sięga czasów starożytnych; przygotowywana na dzień św. Józefa na Sycylii, by "oczyścić spiżarnie i zrobić miejsce na wiosenne zbiory nowych warzyw"
  6. Panelle – sycylijskie placki z ciecierzycy, często spożywane z bułką; Panelle e crocchè - placki serwowane w postaci prostokątów, wraz z krokietami z puree ziemniaczanego i jajecznego, pokrytymi bułką tartą; popularne jako uliczny fast-food; uważa się, że są pochodzenia arabskiego
  7. Scaccia: płaski chleb nadziewany na różne sposoby (ricotta, pomidory, oberżyna); znany też jako focaccia ragusana), specjalność sycylijska, typowy dla prowincji Ragusa
  8. Tonno alla palermitana: tuńczyk po palermitańsku - marynowany (wino, cytryna, czosnek, rozmaryn), następnie opiekany i podawany z (pan-seared) sardynkami
    źródło: List of Italian dishes (Wikipedia)
źródła: 04 - Ricette di Sicilia, 05 - Natura Sicula, 06 - pl.123rf.com, 08 - Alla scoperta dei sapori
pozostałe: Wikipedia
CO - tradycyjne potrawy i przekąski sycylijskie.jpg
CO - tradycyjne potrawy i przekąski sycylijskie.jpg (78.95 KiB) Przejrzano 29 razy
Pełna lista z pewną dawką historii :hej:
MENU GŁÓWNE .. :bariera:cucina siciliana - CO|GDZIE|KIEDY|TOP 10

CUCINA SICILIANA - SYCYLIJSKIE KULINARIA *GDZIE*

GDZIE SIĘ JADA - LOKALE
źródła: Nie tylko pizzeria... & ..., a może osteria?
LO
:bariera: --- |01

RISTORANTE
  • to po prostu restauracja, najdroższy typ lokali; kuchnia włoska wcale nie musi być tu normą
  • płaci się za wystrój, lepszą obsługę, kelnerów w uniformach, większy wybór potraw, za nazwę, za jakiś tam luksus
TRATTORIA
  • mniej formalnie, zwykle skromniej niż w ristorante, zwykle nieco taniej (nie płaci się za luksusy tylko za to co je), ale podobno nie zawsze
  • kuchnia niezbyt skomplikowana, lokalna; mniejszy wybór dań, ale te bynajmniej nie są gorsze, a zazwyczaj jedno wystarczy, by się najeść
  • podobno nie trzeba płacić napiwku, bo jest wliczony w cenę (tzw servizio)
  • zazwyczaj lokal prowadzony przez rodzinę
OSTERIA
  • zdecydowanie nieformalne miejsce, tańsze, często niewielkie i z dość krótkim menu
  • w wielu przypadkach to rodzinne biznesy serwujące miejscową, prostą, domową kuchnię
BAR
  • głównie pije się tu kawę, można zjeść ciastko, wypić aperitivo, ale nie zje się tu już obiadu jak w polskim barze, raczej nic poza przekąskami czy panini
  • kiedy wszystkie knajpy zamknięte między porą obiadową, a kolacją, te są otwarte i można coś przekąsić
  • najczęściej najpierw trzeba zapłacić w kasie za to co chcemy zamówić i z kwitem z kasy pójść do barmana
  • kawę pije się przy barze; jeśli usiądziesz przy stoliku, zapłacisz dodatkowo tzw. coperto, czyli za nakrycie
PANINOTECA
  • bar z kanapkami; również zakąski na ciepło
PIZZERIA
  • może być zbliżona do baru szybkiej obsługi i coś, czemu blisko do restauracji, na stołach leżą obrusy, a w menu znajdziecie znacznie więcej, niż tylko flagowe włoskie placki
  • jeśli nie koniecznie musisz jeść w lokalu, możesz wziąć pizzę all'asporto, czyli na wynos; płacimy się wówczas o wiele mniej
PIZZA à TAGLIO / PIZZA RUSTICA
  • okienko z pizzą sprzedawaną na kawałki
ROSTICCERIA
  • okienko/budka serwująca prosty street food taki, jak np. arancini
POLLERIA
  • kurczaki z rożna, zwykle na wynos
TAVOLDA CALDA
  • tu jest najtaniej, najskromniej, coś pomiędzy sklepem a lokalem; druga wersja: bar samoobsługowy, wybór spośród gotowych już dań
  • szybko i tanio, można tu zjeść lub kupić coś na wynos, np. arancine, pizze a taglio (na kawałki), focaccie, sałatki, lasagne itp.)
PASTICCERIA
  • cukiernia; niektórzy twierdzą, że włoskie cukiernie należy kochać i czcić
GELATERIA
  • lodziarnia; zwykle serwują też napoje; warto zapytać o granitę (często jej nie widać bo się mrozi)
PANIFICIO
  • piekarnia; prócz ogromnej ilości pieczywa można kupić pizzę na kawałki, focaccię, pane cunzato i inne smakołyki, i zamiast kilkunastu euro w lokalu - wydać dwa
FORNO
  • piekarnia; czasem sprzedają też ciastka

CATANIA-MILLAZO - E, N-E
Catania - Acireale - Taormina
01
LOKALNE MENU :bariera:LO | 02

CATANIA
  • pasta alla Norma, lokala nazwa - Pasta Ca' Norma: makaron ze smażonymi bakłażanami, świeżymi pomidorami, oliwą, serem ricotta i bazylią (może być też pizza z takim "obkładem"); nazwą nawiązuje do najsłynniejszej opery urodzonego w Catanii Vinzenco Belliniego - "Norma"; [0] LoSp
  • riso al nero di seppia: ryż z atramentem mątwy, formowany na talerzu w kształcie stożka wulkanu - kulinarne nawiązanie do pobliskiej Etny - polany sosem pomidorowym, który ma przypominać spływającą z wulkanu lawę, oraz posypany białą ricottą, symbolizującą śnieg leżący na stokach wulkanu (inne wersja: z małżami - kraterami) - [0] LoSp
  • arancini (con ragù): forma bardziej jajowata niż okrągła jak w innych częściach wyspy; do ugotowanego ryżu dodaje się owczy ser pecorino, szafran i jajka; z ryżu formuje się kule z nadzieniem z mielonego mięsa (sosu mięsnego), obtacza w jajku, (?)mące i smaży (?)na oliwie; €1,5 2015 - [0]
    ***
  • napoje orzeźwiające: w tradycyjnych ulicznych kioskach, woda sodowa + syrop: selz (z cytryną i solą), mandarino (z syropem mandarynkowym i sokiem świeżo wyciśniętej cytryny); a zaczęło się to w 1896 r. anyżkowym napojem zammú w kioskach Costa na Piazza Stesicoro i Vezzosina Piazza del Duomo; wówczas używano naturalnie gazowanej wody z lokalnego ujęcia w ok. Palagonii; czy te kioski jeszcze istnieją? [0]
  • alkohole i likiery (niekoniecznie orzeźwiająco-otrzeźwiające): na czele...
    :dalej:Fuoco dell'Etna - Ogień z Etny, sycylijskiej firmy Fichera (czerwony likier owocowy, w smaku: :?: ... słodycz i moc - 70 młotków); dostępny od ręki gdzieś w Internecie, ale cena otrzeźwiająca: ok. PLN180 za 0,7l i przesyłkę; LoSp
    :dalej:Limoncello - likier cytrynowy z za wodnej miedzy, z Półwyspu Sorrento [0]; są tacy, co twierdzą, że na Sycylii też jest produkowany; ostatecznie, można zrobić samemu
    ***
  • cassatella|mini di St Agata: ciasteczka z marcepanu, z kandyzowaną wisienką, nawiązują nazwą do męczeńskiej śmierci patronki miasta oraz kształtem do tego, czego została pozbawiona (takie rudawsko-janowckie Sokoliki :roll: Lolobrygidy) - [0] LoSp
  • cannolo siciliano: kruche rurki z serem ricotta oraz z owocami z marcepanu, orzechami, czekoladą, pistacjami (do wyboru, do koloru :brawo:)
    > Caffe del Duomo przy placu Piazza del Duomo [0]
    > cukiernie (są też pyszne lody): Savie na Via Etnea 302/304 lub położona tuż obok Spinnelle [6]
  • TOP 5 by CityMap
    1. Cannolo: chrupiąca powłoka, nadzienie z twarożku mieszanego ze śmietaną z cukrem do uzyskania kremu
    2. Pistacchio: zielone złoto Sycylii, nie rosną w żadnym innym regionie Włoch; używane jako składnik cassata, arancini, do makaronów i do lodów; uprawiane w Bronte, u podnóża Etny
    3. Polpette di cavallo: (?)końskie klopsiki, typowe danie sycylijskiej kuchni; miękkie klopsy, o silnym, intensywnym smaku; potrawa drugiego dania kuchni sycylijskiej, ale też ważny element lokalnej street food
    4. Pasta alla Norma: to nie tylko dobre - to kwintesencja Katanii; Nino Martoglio, dramaturg z Katanii, mając przed sobą talerz makaronu z bakłażanem, świeżymi pomidorami, oliwą i serem ricotta, wykrzyknął: "To jest prawdziwa Norma!" porównując jej smakowitość do dzieła wielkiego kompozytora Vincenzo Belliniego
    5. Gli arancini: czy jesteś łakomczuchem, czy nie, nie będziesz w stanie oprzeć się kruchości i smakowitości złocistych, kruchych kulek z ryżu, tak tym z masłem, sosem mięsnym, szpinakiem, bakłażanami czy z grzybami, nie ma znaczenia czy latem, czy zimą; a jeśli już przygotowujesz je samodzielnie, to zawsze przyjemność jeść jedną gorącą pomaryżkę przygotowując w trakcie kolejną
źródło: www.citymapsicilia.it
CityMapCatania TOP5.jpg
CityMapCatania TOP5.jpg (154.19 KiB) Przejrzano 29 razy
ACIREALE
  • selz al limone: woda sodowa z solą i cytryną, ciągle najpopularniejszy tu napój, do kupienia w charakterystycznych kioskach, popularny jeszcze chyba z czasów, kiedy miasteczko było "cytrynową stolicą" cytrynowej riwiery m. Acireale i Taorminą
  • granita: półpłynne lody, produkowane z wody, cukru i soku owocowego lub innych dodatków: pistacji, migdałów, kawy, czekolady; coś pomiędzy sorbetem a lodami; śniadanie acirealczyka - migdałowa granita z bułeczką drożdżową; prawdopodobnie wynaleziona przez Francesco Procopio dei Coltelli w okresie boomu handlu śniegiem z Etny - pierwsze granity przygotowywane były prawdopodobnie z takiego śniegu
TAORMINA
  • frutti di Martorana**: "owoce" wyrabiane z marcepanu, słodkiej masy z prażonych i zmielonych migdałów, cukru z dodatkiem olejku migdałowego; sztukę lepienia figurek z masy marcepanowej opracowały siostry benedyktynki z kościoła Martorana w Palermo; [0] LoSp
    > pistacerie: ciastka marcepanowe; gelaterie: pyszne lody, m.in. lekko słonawe lody z pistacji z Bronte**
  • TOP 5 by CityMap
    1. Pasta con il pescato fresco (ad esempio con i ricci): makaron ze świeżą rybą (np. ricci)
    2. Involtini alla messinese: mesyńskie krokiety mięsne; składniki: orzechy piniowe, rodzynki, liście laurowe, świeże sycylijski ser i okruszki chleba lub bułki tartej
    3. Insalata di polpo: sałatka z ośmiornicy; danie w okresie letnim
    4. Vino alla Mandorla di Castelmola: wino migdałowe
    5. Pesce spada "all'agghiotta": miecznik "all'agghiotta" - panierowany, smażony z cebulą, zielonymi oliwkami bez pestek i posiekanymi orzeszkami pinii, rodzynkami, (?)kaparami, posiekanym czosnkiem, selerem, bazylią, solą i pieprzem
źródło: www.citymapsicilia.it
CityMapTaormina TOP5.jpg
CityMapTaormina TOP5.jpg (132.62 KiB) Przejrzano 29 razy

MILLAZO-PALERMO - N
???Cefalu - Palermo
02
LOKALNE MENU :bariera:01 | 03

PALERMO
  • arancine: smażone na głębokim tłuszczu, na złoty kolor, panierowane kulki (rzadziej stożki) z ryżem szafranowym, z nadzieniem w różnych wersjach: masło lub ragù (sos mięsny) z groszkiem, mięso mielone, krewetki z pesto, szpinak, ser wędzony; [8] LoSp
    > Bar Touring: GPS N38°06.869' E13°22.468', Via Lincoln 18, 04.00–23.45
    > Touring Café: GPS N38°07.036' E13°21.820', Via Roma 252, 6.15-23/1-5, do 24.00/6-7, arancino €1.70
    :dalej:słynne 0,45 kg "Arancine Bomba"
    > I Cuochini: GPS N38°07.420' E13°21.3750', Via Ruggero Settimo 68, 8.30-14.30/1-6 + 16.30-19.30pm/6, przekąski od €0,70
    :dalej:miniaturowe arancine - LoSp od 1826
  • pane, panelle e crocchè: przekąska o północno-afrykańskich korzeniach, płaskie, pikantne placki z mąki z ciecierzycy, wykrawane w formie prostokątów lub rąbów, smażone na głębokim oleju, serwowane w sezamowej bułce wraz z krokietami ziemniaczanymi, przyprawionymi pietruszką lub miętą, z oberżyną, wszystko skropione sokiem z cytryny; [8] LoSp
    > Friggitoria Chiluzzo: GPS N38°07.063' E13°22.087', Piazza Marina 10 (della Kalsa), 8.00-17.00/1-6, kanapki €1.50-2
    :dalej:dużo można by mówić o tym lokalnym ulicznym fast food: o prostocie (jak siedzisz na skrzynkach po piwie, w cieniu barokowego kościoła), o smaku (jak żujesz bułkę), o cenie (tania jak barszcz) - PRZESMACZNE - "ta chwila może być najlepszą z twoich chwil"
    > food cart (uliczny fastfood): na Piazza Carmine in Mercato Ballarò (7.30-20/1-6, 13.00/7), gdzieś tu można zacząć poszukiwania: GPS N38°06.681' E13°21.686'
    :dalej:najbardziej ruchliwy targ w Palermo, wije się przez kilka przecznic na S-E od Palazzo dei Normanni, tętni życiem aż do wieczora; fascynująca mieszanka dźwięków, zapachów i życia ulicznego, i najtańsze miejsce wszystkiego: od chińskich wyściełanych biustonoszy po przygotowywane na ulicy posiłki, świeże ryby, mięso, oliwki i ser - uśmiechasz się miło to un Assaggio (na spróbowanie) cię nie ominie :D
    Rocky Basile przygotowujący pani ca meusa.jpg
    Rocky Basile przygotowujący pani ca meusa.jpg (191.25 KiB) Przejrzano 29 razy
  • sfincione: ciasto-pizza na grubym, puszystym cieście, czasem nasączonym oliwą z oliwek; zawiera filety anchovies (z sardeli), duszoną cebulę, oregano, ser caciocavallo i chlebowe okruchy; [8] LoSp, przepis
    > Francu U Vastiddaru: GPS N38°07.074' E13°22.024', Via Vittorio Emanuele 102, 8.00-1.00, kanapki: €1.50-3.50;
    :dalej:klasyczne panino triplo: bułka plackami z ciecierzycy, z krokietami ziemniaczanymi i bakłażanem
    :dalej:znak firmowy panino vastiddaru: bułka z pieczenią wieprzową, salami, serem ementaler i pikantnymi grzybami
  • pani ca meusa (wł. panino con la milza): kanapka z miękkiego chleba z sezamem (lokalnie zwanego vastedda lub vastella), nadziewanego posiekaną cielęcą śledzioną; inne ew. składniki to płuca, tchawica, itp. :oops:; panino con la milza e maritata - wersja z serem caciocavallo lub ricotta, które łagodzą smak; [8] LoSp
    > Rocky Basile znany jako "King of the Vucciria"
    :dalej:mobile food cart |(?)Restaurane Corso Vittorio Emanuele 211 - GPS N38°07'00.6" E13°21'51.0"
    :dalej:Basile odcina plastry wołowiny śledziony, smaży na skwierczącym smalcu, usmażone nakłada do bułki odciskają nadmiar tłuszczu, dodaje soli i soku z cytryny - jego pani należą do najlepszych w mieście
    :dalej:wyższy poziom palermitańskiego poziomu wrażliwości smaku, taka granica dla zwykłych zjadaczy chleba o słabym żołądku; zjesz jedną i poprosisz o drugą znaczy, że zasługujesz na miano prawdziwego konesera Palermitan street food
  • cardoni: smażone karczochy z panelle (placki z ciecierzycy), z kwaskowym posmakiem
  • stigghiole***: idź na Piazza Caracciolo w dzielnicy Vucciria (GPS N38°07.043' E13°21.823'), w sobotni wieczór i dołącz tłumu ucztujących mieszkańców; [8] LoSp
    :dalej:przygotowany na nieco ryzyka?! - marynowane, nadziewane jagnięce lub kozie jelita, przyprawione pietruszką i cebulą, przygotowywane na otwartym grilu
  • Mangia e Bevi: weź zielone cebule, zawiń je w boczek, ugriluj, pokrój na okrągłe kawałki i podawaj na świeżo pokrojonych plasterkach cytryny - Jedz i pij - smakołyk popularny nie tylko jako uliczny snak, ale także na piknikach; [8]
  • rascatura: smażone kęsy resztek crocchè i ciasta panelle, zmieszane razem, zeskrobywane z gorącej patelni; [8]
  • babbaluci: miniaturowe ślimaki smażone z selerem, pietruszką, czosnkiem i oliwą z oliwek; [8]
  • quarume: wnętrzności cielęce w bulionie warzywnym); [8]
***
  • brioche con gelato: bułka z lodami :o [4]
    > Gelateria Ciccio Adelfio (gelateriadaciccio.it): GPS N38°06.644' E13°22.125', Corso dei Mille 73 (w ok. dworca kolejowego), od 1940 r. na rynku; [8]
    :dalej: lody do wypełnienia bułki - do wyboru 76 smaków, od cannolo po cassata
  • frutti di Martorana**: "owoce" wyrabiane z marcepanu, słodkiej masy z prażonych i zmielonych migdałów, cukru z dodatkiem olejku migdałowego; sztukę lepienia figurek z masy marcepanowej opracowały siostry benedyktynki z lokalnego kościoła Martorana; [0] LoSp
Palermitańska terminologia street food jest tak kolorowa, jak samo jedzenie. Krokiety ziemniaczane, te krótkie, o cylindrycznym kształcie, są pieszczotliwie nazywany cazzilli (małe penisy), natomiast plastry bakłażana, umieszczone w parach, z uwagi na ich wygląd, są potocznie nazywane felle (pośladki). Przy zamawianiu pane con la milza, zostaniesz zapytany, czy chcesz schietta (singiel; tylko ze śledzioną) czy maritata (żonaty, biały welon ślubny; z caciocavallo lub serem ricotta, który tonuje intensywny smak). Tymczasem słynne smażone kulki ryżowe, ich męska nazwa arancini jest powszechna na Sycylii, w Palermo kończy się na żeńskie "e", arancine, w uznaniu - jak twierdzą niektórzy - ich zmysłowo pięknie zaokrąglonych kształtów. :D [8]

PALERMO-SCIACCA - N-W, W
San Vito lo Capo - Erice - Marsala
03
LOKALNE MENU :bariera:02 | 04

SAN VITO LO CAPO
  • kuskus: Cous Cous Fest (Festiwal Kuskusu), (?)25-30IX, danie z kuskusu+wino+ciasteczko sycylijskie - €10
ERICE
MARSALA
  • marsala**: wino produkowane w prowincji Trapani, wzmacniane spirytusem winnym; zyskało rozgłos pod koniec XVIII w., za sprawą Anglika, Johna Woodhouse'a; [5] LoSp
    > Cantine Florio** winiarnia: GPS N37°47.215' E12°26.713', Via Vincenzo Florio 1, IX-VII 1-5|10,11,15.30,16.30, 6|9.30,10.30,11, €13 (2016) degustacja**; możliwość rezerwacji
    > winiarnie: Pellegrino, Donnafugata (GPS N37°47.245' E12°26.713'), enoteka Sirena Ubriaca (Pijana Syrena)

SCIACCA-GELA - C, S-E
Caltanissetta - Enna
04
LOKALNE MENU :bariera:03 | 05

CALTANISSETTAENNA
Zdrowa kuchnia prowincji Enna bazuje na regionalnych produktach wywodzących się z tradycji rolno-pasterskiej
  • guasteda ennense: rodzaj placka foccaci, podawanego ze świeżym serem tomma, kiełbasą i kostksmi wędzonego boczku posypanego kwiatkami czarnego bzu
  • piacetinu ennense: owczy ser, z dodatkiem szafranu, który dodaje specjalnego smaku i żółtego koloru
  • n'fasciateddi: nadziewane biszkopty, przygotowywane na bazie moszczu z opuncji figowych

GELA-CATANIA - S-E, E
Modica - Siracusa
05
LOKALNE MENU :bariera:04 |--

MODICA
  • czekolada**: z tradycyjnej, rodzinnej fabryki; produkowana bez bez masła, tłuszczów roślinnych i lecytyny - stąd czysty, intensywny smak, z nie rozpuszczonymi w masie kryształkami cukru; dodatki: cytrusy, anyżek, chlebek świętojański; nigdy nie produkowana tu na skalę przemysłową
    • pasticceria Antica Dolceria Bonajute***: GPS N36°51.612' E14°45.586', cukiernia, Corso Umberto I, nr 159, 9–20.30; można zamówić tour (30 min., minimum 8 osób, rezerwacja przez Internet minimum na tydzień przed; obejmuje "a historical introduction of the product, an explanation of its distinctive techniques and the access into the laboratory to participate in the "beating" stage of chocolate."
    • Cioccolato di Modica: GPS N36°51.370' E14°45.635', Corso Umberto I, nr 8, 10-13,17–20
  • mpanatigghi*- charakterystyczne ciastka z Modici
SIRACUSA
  • fichetti - charakterystyczne ciastka z Syrakuz
  • TOP 5 by CityMap
    1. La dolcezza della mandorla: migdały Avola, słodki i chrupiący przysmak sycylijski; stosowany w chrupiącej paście migdałowej lub, w bardziej nietypowych zestawieniach, z rybami, mlekiem lub granitą
    2. Il gelo dell'estate (gelo di limone): cytrynowe "zmrożelki", słodki kęs na ząb, orzeźwiający latem, zrobiony z wody, cukru i soku z cytryny
    3. Bottarga di tonno rosso di Marzamemi: makaron z ikrą czerwonego tuńczyka; solona i suszona, ma mocny, wyrazisty smak; do spróbowania w tawernach i restauracjach w okolicach Syrakuz
    4. Pomodori di Pachino: pomidorki Cherry, kolorowe, pachnące, smaczne
    5. Vino rosso Nero d'Avola: wino produkowane w regionie Syrakuz; degustowane w zestawieniu z lokalnymi serami i wędlinami
źródło: www.citymapsicilia.it
CityMapSiracusa TOP5.jpg
CityMapSiracusa TOP5.jpg (137.21 KiB) Przejrzano 29 razy
MENU GŁÓWNE ... :bariera:cucina siciliana - CO|GDZIE|KIEDY|TOP 10

CUCINA SICILIANA - KUCHNIA SYCYLIJSKA (przykłady) *KIEDY*

Zestaw przypadkowy; spora część potraw wybrana w sytuacji, kiedy na widok zdjęcia trzeba było przełknąć ślinę. Źródło informacji: Profumo di Sicilia (raczej: zapachy, chyba nie: perfumy). Nie ma pewności, czy podane potrawy są na Sycylii dostępne dla turystów, bowiem na stronie są przepisy również z innych regionów Włoch.

la colazione - śniadanie; rano
lekki posiłek, na słodko
CO
:bariera:--- |PR

Sycylijskie śniadanie to najczęściej caffè (kawa ; jeśli cappuccino to tylko do południa), brioche (drożdżówka), cornetto (rogalik), parę biscotti (ciasteczka) albo pane tostato con marmellata (tost z dżemem). Generalnie: na śniadanie coś słodkiego do kawy, nic słonego, tłustego; czasami świeże pieczywo: bułeczki z rodzynkami i przeróżne smakołyki; latem brioche + granita, najlepsza ta al pistacchio (z pistacjami), a specjał (szczególnie w okolicach Messyny) to kawowa granita ze słodką bułeczką.

il pranzo - obiad; ok. 13.00-13.30
lekki posiłek typu lunch; najczęściej pasta (makaron)
PR
LOKALNE MENU :bariera:CO|CE

:obiad: Pasta przyrządzna na milion sposobów; z najbardziej klasycznych:
  • ... alla Norma: pochodzi z Katanii, gdzie nazywają ją Pasta Ca' Norma; makaron + świeże pomidory, smażone bakłażany, ser ricotta i bazylia
  • ... con le sarde: makaron z sardynkami, orzeszkami pinii, kaparami, rodzynkami i koprem włoskim
  • ... al nero di seppia: makaron + sepia (atrament) z mątwy

la cena - kolacja; ok. 20.30-21.00
główny, wieloetapowy posiłek
CE
LOKALNE MENU :bariera:PR |---

:ser: Antipasti ed Aperitivi (starter-przystawka i aperitif): danie zimne lub gorące i napój alkoholowy, podawane dla pobudzenia apetytu
  • Insalata di Fichi Neri e Mozzarella di Bufala***: sałatka z czarnych fig i sera mozzarella Bufala
  • Treccia Zucchine e Prosciutto Cotto***: ciasto "warkocz" z cukinią i szynką Cotto
  • Insalata con Tonno e Uova Ripiene**: sałatka z tuńczyka z nadziewanymi jajkami
  • Patate alle Olive e Maggiorana*: ziemniaki z oliwkami i majerankiem
  • Frittata di Verdure al Pecorino***: omlet z warzywami i serem Pecorinto
:obiad: Primi Piatti (pierwsze danie): zazwyczaj pasta lub risotto (danie z makaronu lub ryżu)
  • ... dell’Orto (warzywne): Pizzoccheri, Ceci e Coste con Sale al Rosmarino*** - zupa na żeberkach, ziemniaki i ciecierzyca, wzbogacona solą aromatyzowaną rozmarynem; mniam, mniam :D
  • ... di Mare (owoce morza):
    • Noodles di Riso con Gamberi e Verdure - makaron ryżowy z krewetkami i warzywami
    • Zuppa di pesce e molluschi: zupa rybna z małżami, prosta i gustowna
  • ... di Carne (danie mięsne): La Büseca ovvero la Trippa alla Milanese con i Fagioli*** - La Büseca - flaki a'la Milanese z fasolą
  • Pasta (makaron): Spaghetti all’Amatriciana***: makaron amatriciana lub matriciana (ale nie bucatini) boczek, pomidory, ser i szczypta czerwonej papryki
:obiad: Secondi Piatti (drugie danie|danie główne): zazwyczaj pesce lub carne (ryba lub mięso)
  • Coniglio con Patate alle Erbe di Provenza: królik z ziemniakami z ziołami prowansalskimi
  • Pasta con pesce spada ragù: makaron z miecznikiem przysmażanym ((?)z rusztu)
:slodycze: Dessert: MENU GŁÓWNE .... :bariera:cucina siciliana - CO|GDZIE|KIEDY|TOP 10

CUCINA SICILIANA - Moje TOP 10 - jeszcze przed i już po uczcie *TOP 10*

Nie wszystkie potrawy z tych "jeszcze przed" (tzn. takie, które chciałbym spróbować) muszą być "obecne" na Sycylii; ot, taka już uroda źródeł "www" - często niepełne, niedopracowane; jeśli już jakieś poda "CO", to i tak z prawdopodobieństwem przegranej w totolotka :o nie dowiesz się "KIEDY", "GDZIE". Ale przecież to dla nas żadna nowość; choćby taka bezcenna Kronika Galla Anonima - czy ktoś wie, kto ją napisał?

nero di seppia (atrament z mątwy) w potrawach:
  • Riso al nero di seppia: Katania i okolice
  • Risotto al nero di sepia: specjalność wenecka, przygotowana z mątwy i gotowana razem z jej sepią, co nadaje potrawie czarny kolor
  • Seppie al nero di seppia e polenta
maccu (fasola fava - bób) w potrawach:
  • Rigatoncini con maccu di fave: na bazie drobniejszej wersji makaronu rigatoni i pasty pasta di fagioli di fava
Moje TOP 10 - już po uczcie

Nr 1: Spaghetti al nero di seppia
  • składniki: długi, gruby makaron (nie łamany), "utytłany" w czarnym sosie z atramentu z mątwy, pojedyncze kwawałki mątwy
  • na "+": smak delikatny, zrównoważony (bez "trudnego posmaku morza", tylko leciuteńko kwaskowy); zapach neutralny; zaskakujący widok otwartej jamy ustnej już po spożyciu :o - niezła zabawa
  • na "--": widok makaronu, jakby wyciągniętego ze szlamu, "podnosi poziom" :mysli01:; ew. plamy po sosie bardzo trudne do usunięcia :nie:
  • gdzie: Lido Restaurant Scala dei Turchi Contrada Scavuzzo
  • region: Agrigento, choć podobno to specjalność wenecka
  • jeszcze: zobaczyć małego bajtla, który będzie to jadł rękami, ostatecznie rodowitego Araba, muzułmanina, który użyje ręki, oczywiście prawej :lol:; a może, parafrazując powiedzenie "kazał pan, musiał sam", samemu czegoś takiego spróbować - HEJ :hej:
Nr 2: Pani ca meusa: (wł. panino con la milza)
  • składniki: kanapka z miękkiego chleba z sezamem (lokalnie zwanego vastedda lub vastella), nadziewanego posiekaną cielęcą śledzioną
  • na "+": smak xxx
  • na "--": widok xxx
  • gdzie: mobilny wózek (?Restaurane) Corso Vittorio Emanuele 211 - GPS N38°07'00.6" E13°21'51.0"
  • region: Mercato Vuciria, Palermo
  • jeszcze: ustalić, czy chodzi tu na pewno o śledzionę, czy jednak nie o grasicę
Nr 3: Sfincione- sycylijska "pizza"
  • składniki: grube, puszyste ciasto drożdżowe, czasem nasączone oliwą z oliwek; może zawierać: filety anchovies (z sardeli), duszoną cebulę, oregano, ser caciocavallo i chlebowe okruchy
  • na "+": "wilgotne", smak wyraźny, zaskakujący (pozytywnie) bo ciasto nie jest słodkie (jak to zwykle jest to nasze); można dopasować pod siebie, jak się upilnuje sprzedawcę, zanim doprawi twój kawałek - różnorodne doprawianie wg życzeń
  • na "--": widok xxx
  • gdzie: wózek, przy ulicy... katedra
  • region: Palermo,
  • jeszcze: xxx
w trakcie edycji posta

===========
Pozostałe
  • Arancini | Arancine: DB
    na "+": dobre w smaku, pożywne, praktyczne do pochłonięcia w marszu (nie są tłuste mimo sposobu przyrządzania)
    na "--": brak "tego czegoś"w smaku; moje prywatne smakują mi lepiej, czy użyję w potrawie szafranu, czy nie - z pewnością nie trafiłem jeszcze na "to jest to"
  • Cannoli: DST
    na "+": piękny wygląd; perfektna struktura masy z sera ricotta
    na "--": jedyny smak to cukier, cukier, cukier, bez względu na jaki kolor masa została zafarbowana; zbyt twarde i ostre fragmenty rurki już po zgryzieniu - trochę lepsze pod tym względem są cannoli w rurkach ażurowych, mimo wszystko wolę nasze rurki z bitą śmietaną;
  • Frutti di Martorana: DOP

do góry

>>>Źródła<<<
Zmiana: sobota, 07 kwi 2018, 05:48 przez wowa. Powód: uporządkowanie sprawy zdjęć.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 maja 2018, 14:59 przez wowa, łącznie zmieniany 15 razy.
Awatar użytkownika
wowa
Posty: 74
Rejestracja: środa, 11 sty 2017, 19:49

Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: wowa » środa, 22 lut 2017, 22:06

SYCYLIA - OJCZYZNA GASTRONOMII stara wersja z II'2018; docelowo do usunięcia, ale skoro Tom_Cat takiego wyczynu tu dokonał, jest pomysł, by... - ale to na razie tylko wizja, bez "tele" :mysli03:. LEGENDA: LoSp - lokalny specjał
UWAGA: :dalej:hiperłącza przekierowują do nowej wersji; konia z rzędem - :winko: - temu, kto wie, jak ten problem rozwiązać, ale nie ja rząd z koniem zapewniam, bo w nowej wizji, jeśli w ogóle hiperłącza się ostoją, to będą inne :nie:; :dalej:by jeszcze podrażnić tych, co mogą, dodam, że w podglądzie edycji "hipki funkcjonują cacy"...; a niech to, właśnie domyśliłem się - :brawo: - o co chodzi i jak to naprawić - i kto mi teraz choćby rząd załatwi :mysli01:?

CO WARTO ZOBACZYĆ... . Taormina - Messyna :bariera:cucina siciliana - CO|GDZIE|KIEDY|TOP 10

TRADYCYJNE POTRAWY I PRZEKĄSKI WYWODZĄCE SIĘ Z SYCYLII - *CO*

  1. Arancini | Arancine (wersja palermitańska): małe pomarańcze - kulki ryżu szafranowego nadziewane pomidorowym ragou | mięsem | serem | ich kombinacją; następnie kulki obtaczane w mące, bitym jajku i w bułce tartej; panierowane na głębokim oleju na złoty kolor - przypominają pomarańcze; pochodzą z X w., okresu panowania na Sycylii arabskiej dynastii Kalbidów (od 948 do 1053)
  2. Cannoli: rurki z kruchego ciasta, wypełnione słodkim kremem z sera ricotta | mascarpone | kremem waniliowym, kawałkami czekolady, owocami z marcepanu | orzechami | pistacjami | kandyzowaną skórką pomarańczową | startą pomarańczową skórką; pochodzi z Palermo i Messyny, deser jak i sama nazwa mogły przetrwać z okresu Muzułmańskiego Emiratu Sycylii
  3. Caponata: gotowana na wolnym ogniu mieszanka (jak ratatouille) bakłażanów, cebuli, pomidorów, oliwek, orzeszków pini i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia; serwowana na zimno lub w temperaturze pokojowej jako przystawka do ryb, apetizer, a od XVIII w. również używana jako danie główne; większość Sycylijczyków uważa, że caponata to hiszpańskie danie; etymologia nazwy nie jest do końca znana
  4. Il timballo del gattopardo: sycylijski placek z nadzieniem m.in. z kurczaka, wątróbki, trufli, parmezanu, pokrojonego w kostkę jajka na twardo; danie nie zawiera kociego mięsa - gattopardo (serwal) odnosi się do herbu rodziny Lampedusa i znanej noweli Giuseppe Tomasi di Lampedusa: "Il Gattopardo"
  5. Maccu di San Giuseppe: tradycyjna sycylijska potrawa składająca się z zupy maccu i różnych składników, z których głównymi są suszona, rozgnieciona fasola Fava (bób) i koper włoski; jest to potrawa chłopska, której historia sięga czasów starożytnych; przygotowywana na dzień św. Józefa na Sycylii, by "oczyścić spiżarnie i zrobić miejsce na wiosenne zbiory nowych warzyw"
  6. Panelle – sycylijskie placki z ciecierzycy, często spożywane z bułką; Panelle e crocchè - placki serwowane w postaci prostokątów, wraz z krokietami z puree ziemniaczanego i jajecznego, pokrytymi bułką tartą; popularne jako uliczny fast-food; uważa się, że są pochodzenia arabskiego
  7. Scaccia: płaski chleb nadziewany na różne sposoby (ricotta, pomidory, oberżyna); znany też jako focaccia ragusana), specjalność sycylijska, typowy dla prowincji Ragusa
  8. Tonno alla palermitana: tuńczyk po palermitańsku - marynowany (wino, cytryna, czosnek, rozmaryn), następnie opiekany i podawany z (pan-seared) sardynkami
    źródło: List of Italian dishes (Wikipedia)
źródła: 04 - Ricette di Sicilia, 05 - Natura Sicula, 06 - pl.123rf.com, 08 - Alla scoperta dei sapori
pozostałe: Wikipedia
CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie Dessert.jpg
CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie Dessert.jpg (78.95 KiB) Przejrzano 84 razy
Pełna lista (żródło listy; opisy) z pewną dawką historii :hej:
Piatti della cucina siciliana (potrawy kuchni sycylijskiej)
  • Arancini | Arancine (wersja palermitańska): małe pomarańcze - kulki ryżu szafranowego nadziewane pomidorowym ragou | mięsem | serem | ich kombinacją; następnie kulki obtaczane w mące, bitym jajku i w bułce tartej; panierowane na głębokim oleju na złoty kolor - przypominają pomarańcze; pochodzą z X w., okresu panowania na Sycylii arabskiej dynastii Kalbidów (od 948 do 1053)
  • Caponata: gotowana na wolnym ogniu mieszanka (jak ratatouille) bakłażanów, cebuli, pomidorów, oliwek, orzeszków pini i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia; serwowana na zimno lub w temperaturze pokojowej jako przystawka do ryb, apetizer, a od XVIII w. również używana jako danie główne; większość Sycylijczyków uważa, że caponata to hiszpańskie danie; etymologia nazwy nie jest do końca znana
  • Crocchè
  • Farsu magru: nadziewany zawijaniec z plastra wołowiny; niekwestionowana, najlepsza sycylijska potrawa mięsna; powstał jako skromne i ekonomiczne danie - cienki kawałek mięsa zawinięty wokół nadzienia z bułki tartej - znacznie lepiej sycący niż samo mięso; nazwa oznacza "udający chudego" - prosty wygląd rolki mięsa, której wnętrze wypełnione jest bogatym nadzieniem z jaj, sera, prosciutto, salami i grochu; może być spożywany tak na ciepło, jak i na zimno; na Sycylii pojawia się w XIII w. (okres inwazji Andegawenów na wyspę) - stwierdzono, że nazwa potrawy pochodzi od francuskiego słowa farsa, co oznacza "farsz"
  • Frittula: tradycyjne sycylijskie "street food" z Palermo; kawałki mięsa pozostałe jako odpady po uboju mechanicznie przetwarzanych cieląt, gotowane w wysokiej temperaturze w dużych silosach; po ugotowaniu mięsa jest ono prasowane w celu usunięcia wilgoci i uformowane w bele; ten proces, podobny do liofilizacji (suszenie sublimacyjne), nadaje frittoli trwałość na wiele lat; smażone na smalcu, odkładane w dużym wiklinowym koszu ("panaru") z dodatkami smakowymi, takimi jak liść laurowy i pieprz; podaje się ją ręcznie i umieszcza na arkuszu woskowanego papieru | w bułce | focaccii; niegdyś transportowana na osiołku, teraz sprzedawana z trójkołowych samochodów dostawczych; ktoś opisał tą przekąskę jako "tłuszcz smażony na oleju i chrząstki" :o
    CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie PełnaLista-01.jpg
    CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie PełnaLista-01.jpg (41.63 KiB) Przejrzano 84 razy

  • Likëngë: kiełbaski wieprzowe doprawione solą, pieprzem i nasionami kopru (farë mbrai); rejon miasteczek Piana degli Albanesi i Santa Cristina Gela (prowincja Palermo); włoska Lucanica - krótka, gruba, chłopska kiełbasa wieprzowa, wywodząca się z antycznej kuchni rzymskiej: wg Apiciusa - ostra, wędzona wołowina lub kiełbasa wieprzowa pochodzącą z Lucanii; wg Cycerona i Martiala - została przywieziona przez wojska rzymskie lub niewolników z Lucanii
  • Maccu di Favi: historia tej najstarszej ze wszystkich śródziemnomorskich zup sięga czasów starożytnych, a receptura znana w całych południowych Włoszech; zupa służyła jako posiłek chłopów, którzy brali ją ze sobą, gdy szli do pracy na polach; przygotowywana jest z suszonej, rozgniecionej fasoli fava (bób), dzikiego kopru włoskiego i papryczki chili; tosty z chleba umieszcza się w miseczkach na zupę i skrapia oliwą z oliwek, zaś zupę po wierzchu; nazwa pochodzi od maccare, co oznacza "zmiażdżyć"; sycylijski smaczek w potrawie to dodatek dzikiego kopru włoskiego; Maccu di San Giuseppe przygotowywana na dzień św. Józefa na Sycylii, by "oczyścić spiżarnie i zrobić miejsce na wiosenne zbiory nowych warzyw"
  • Muffuletta
  • Panelle: Sicilian fritters made from gram flour and other ingredients. They are a popular street food in Palermo.
  • Pani ca meusa
    CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie PełnaLista-02.jpg
    CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie PełnaLista-02.jpg (39.99 KiB) Przejrzano 84 razy

  • Pasta alla Norma
  • Pasta con le sarde
  • Pecorino Siciliano: zdjęcie
  • Pesto alla trapanese – a Sicilian variation of the genoese pesto, typical of the Province of Trapani.[2] The dish was introduced in ancient times by Genoese ships, coming from the east and stopping at the port of Trapani, who brought the tradition of agliata, a sort of pesto-sauce based on garlic and walnuts
  • Riso al nero di seppia: danie znane z Katanii - ryż z atramentem mątwy, formowany na talerzu w kształcie stożka wulkanu - kulinarne nawiązanie do pobliskiej Etny - polany sosem pomidorowym, który ma przypominać spływającą z wulkanu lawę, oraz posypany białą ricottą, symbolizującą śnieg leżący na stokach wulkanu; w innej wersji: z małżami symbolizującymi kratery
    CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie PełnaLista-03.jpg
    CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie PełnaLista-03.jpg (42.04 KiB) Przejrzano 84 razy

  • Scaccia/Scacciata
  • Sicilian pizza: pizza prepared in a manner that originated in Sicily. In the United States, the phrase Sicilian pizza is often synonymous with thick-crust or deep-dish pizza derived from the sicilian Sfincione
  • Spaghetti al nero di seppia: specjalność wenecka; dostępne w restauracji w okolicach Agrigento
  • Stigghiola
    CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie PełnaLista-04.jpg
    CO - unikalne dania i potrawy sycylijskie PełnaLista-04.jpg (46.86 KiB) Przejrzano 84 razy

  • Stuffed eggplant
  • Tonno alla palermitana: tuńczyk po palermitańsku - marynowany (wino, cytryna, czosnek, rozmaryn), następnie opiekany i podawany z (pan-seared) sardynkami
Bevande (napoje)
Pane, biscotti e cracker (chleb, herbatniki i krakersy)
Formaggi (sery)
Dessert e dolci (desery i słodycze)
Frutta e verdura (owoce i warzywa)
Insalate (sałatki)
  • Caponata – a Sicilian aubergine (eggplant) dish consisting of a cooked vegetable salad made from chopped fried eggplant and celery seasoned with sweetened vinegar, with capers in a sweet and sour sauce
  • Sicilian orange salad – (Insalata di arance) is a typical salad dish of Sicilian and Spanish cuisine which uses oranges as its main ingredient. It is usually served at the beginning or at the end of a meal
MENU GŁÓWNE .. :bariera:cucina siciliana - CO|GDZIE|KIEDY|TOP 10

CUCINA SICILIANA - SYCYLIJSKIE KULINARIA *GDZIE*

GDZIE SIĘ JADA - LOKALE
źródła: Nie tylko pizzeria... & ..., a może osteria?
LO
:bariera: --- |01

RISTORANTE
  • to po prostu restauracja, najdroższy typ lokali; kuchnia włoska wcale nie musi być tu normą
  • płaci się za wystrój, lepszą obsługę, kelnerów w uniformach, większy wybór potraw, za nazwę, za jakiś tam luksus
TRATTORIA
  • mniej formalnie, zwykle skromniej niż w ristorante, zwykle nieco taniej (nie płaci się za luksusy tylko za to co je), ale podobno nie zawsze
  • kuchnia niezbyt skomplikowana, lokalna; mniejszy wybór dań, ale te bynajmniej nie są gorsze, a zazwyczaj jedno wystarczy, by się najeść
  • podobno nie trzeba płacić napiwku, bo jest wliczony w cenę (tzw servizio)
  • zazwyczaj lokal prowadzony przez rodzinę
OSTERIA
  • zdecydowanie nieformalne miejsce, tańsze, często niewielkie i z dość krótkim menu
  • w wielu przypadkach to rodzinne biznesy serwujące miejscową, prostą, domową kuchnię
BAR
  • głównie pije się tu kawę, można zjeść ciastko, wypić aperitivo, ale nie zje się tu już obiadu jak w polskim barze, raczej nic poza przekąskami czy panini
  • kiedy wszystkie knajpy zamknięte między porą obiadową, a kolacją, te są otwarte i można coś przekąsić
  • najczęściej najpierw trzeba zapłacić w kasie za to co chcemy zamówić i z kwitem z kasy pójść do barmana
  • kawę pije się przy barze; jeśli usiądziesz przy stoliku, zapłacisz dodatkowo tzw. coperto, czyli za nakrycie
PANINOTECA
  • bar z kanapkami; również zakąski na ciepło
PIZZERIA
  • może być zbliżona do baru szybkiej obsługi i coś, czemu blisko do restauracji, na stołach leżą obrusy, a w menu znajdziecie znacznie więcej, niż tylko flagowe włoskie placki
  • jeśli nie koniecznie musisz jeść w lokalu, możesz wziąć pizzę all'asporto, czyli na wynos; płacimy się wówczas o wiele mniej
PIZZA à TAGLIO / PIZZA RUSTICA
  • okienko z pizzą sprzedawaną na kawałki
ROSTICCERIA
  • okienko/budka serwująca prosty street food taki, jak np. arancini
POLLERIA
  • kurczaki z rożna, zwykle na wynos
TAVOLDA CALDA
  • tu jest najtaniej, najskromniej, coś pomiędzy sklepem a lokalem; druga wersja: bar samoobsługowy, wybór spośród gotowych już dań
  • szybko i tanio, można tu zjeść lub kupić coś na wynos, np. arancine, pizze a taglio (na kawałki), focaccie, sałatki, lasagne itp.)
PASTICCERIA
  • cukiernia; niektórzy twierdzą, że włoskie cukiernie należy kochać i czcić
GELATERIA
  • lodziarnia; zwykle serwują też napoje; warto zapytać o granitę (często jej nie widać bo się mrozi)
PANIFICIO
  • piekarnia; prócz ogromnej ilości pieczywa można kupić pizzę na kawałki, focaccię, pane cunzato i inne smakołyki, i zamiast kilkunastu euro w lokalu - wydać dwa
FORNO
  • piekarnia; czasem sprzedają też ciastka

CATANIA-MILLAZO - E, N-E
Catania - Acireale - Taormina
01
LOKALNE MENU :bariera:LO | 02

CATANIA
  • pasta alla Norma, lokala nazwa - Pasta Ca' Norma: makaron ze smażonymi bakłażanami, świeżymi pomidorami, oliwą, serem ricotta i bazylią (może być też pizza z takim "obkładem"); nazwą nawiązuje do najsłynniejszej opery urodzonego w Catanii Vinzenco Belliniego - "Norma"; [0] LoSp
  • riso al nero di seppia: ryż z atramentem mątwy, formowany na talerzu w kształcie stożka wulkanu - kulinarne nawiązanie do pobliskiej Etny - polany sosem pomidorowym, który ma przypominać spływającą z wulkanu lawę, oraz posypany białą ricottą, symbolizującą śnieg leżący na stokach wulkanu (inne wersja: z małżami - kraterami) - [0] LoSp
  • arancini (con ragù): forma bardziej jajowata niż okrągła jak w innych częściach wyspy; do ugotowanego ryżu dodaje się owczy ser pecorino, szafran i jajka; z ryżu formuje się kule z nadzieniem z mielonego mięsa (sosu mięsnego), obtacza w jajku, (?)mące i smaży (?)na oliwie; €1,5 2015 - [0]
    ***
  • napoje orzeźwiające: w tradycyjnych ulicznych kioskach, woda sodowa + syrop: selz (z cytryną i solą), mandarino (z syropem mandarynkowym i sokiem świeżo wyciśniętej cytryny); a zaczęło się to w 1896 r. anyżkowym napojem zammú w kioskach Costa na Piazza Stesicoro i Vezzosina Piazza del Duomo; wówczas używano naturalnie gazowanej wody z lokalnego ujęcia w ok. Palagonii; czy te kioski jeszcze istnieją? [0]
  • alkohole i likiery (niekoniecznie orzeźwiająco-otrzeźwiające): na czele...
    :dalej:Fuoco dell'Etna - Ogień z Etny, sycylijskiej firmy Fichera (czerwony likier owocowy, w smaku: :?: ... słodycz i moc - 70 młotków); dostępny od ręki gdzieś w Internecie, ale cena otrzeźwiająca: ok. PLN180 za 0,7l i przesyłkę; LoSp
    :dalej:Limoncello - likier cytrynowy z za wodnej miedzy, z Półwyspu Sorrento [0]; są tacy, co twierdzą, że na Sycylii też jest produkowany; ostatecznie, można zrobić samemu
    ***
  • cassatella|mini di St Agata: ciasteczka z marcepanu, z kandyzowaną wisienką, nawiązują nazwą do męczeńskiej śmierci patronki miasta oraz kształtem do tego, czego została pozbawiona (takie rudawsko-janowckie Sokoliki :roll: Lolobrygidy) - [0] LoSp
  • cannolo siciliano: kruche rurki z serem ricotta oraz z owocami z marcepanu, orzechami, czekoladą, pistacjami (do wyboru, do koloru :brawo:)
    > Caffe del Duomo przy placu Piazza del Duomo [0]
    > cukiernie (są też pyszne lody): Savie na Via Etnea 302/304 lub położona tuż obok Spinnelle [6]
  • TOP 5 by CityMap
    1. Cannolo: chrupiąca powłoka, nadzienie z twarożku mieszanego ze śmietaną z cukrem do uzyskania kremu
    2. Pistacchio: zielone złoto Sycylii, nie rosną w żadnym innym regionie Włoch; używane jako składnik cassata, arancini, do makaronów i do lodów; uprawiane w Bronte, u podnóża Etny
    3. Polpette di cavallo: (?)końskie klopsiki, typowe danie sycylijskiej kuchni; miękkie klopsy, o silnym, intensywnym smaku; potrawa drugiego dania kuchni sycylijskiej, ale też ważny element lokalnej street food
    4. Pasta alla Norma: to nie tylko dobre - to kwintesencja Katanii; Nino Martoglio, dramaturg z Katanii, mając przed sobą talerz makaronu z bakłażanem, świeżymi pomidorami, oliwą i serem ricotta, wykrzyknął: "To jest prawdziwa Norma!" porównując jej smakowitość do dzieła wielkiego kompozytora Vincenzo Belliniego
    5. Gli arancini: czy jesteś łakomczuchem, czy nie, nie będziesz w stanie oprzeć się kruchości i smakowitości złocistych, kruchych kulek z ryżu, tak tym z masłem, sosem mięsnym, szpinakiem, bakłażanami czy z grzybami, nie ma znaczenia czy latem, czy zimą; a jeśli już przygotowujesz je samodzielnie, to zawsze przyjemność jeść jedną gorącą pomaryżkę przygotowując w trakcie kolejną
źródło: www.citymapsicilia.it
CityMapCatania.jpg
CityMapCatania.jpg (154.19 KiB) Przejrzano 180 razy

ACIREALE
  • selz al limone: woda sodowa z solą i cytryną, ciągle najpopularniejszy tu napój, do kupienia w charakterystycznych kioskach, popularny jeszcze chyba z czasów, kiedy miasteczko było "cytrynową stolicą" cytrynowej riwiery m. Acireale i Taorminą
  • granita: półpłynne lody, produkowane z wody, cukru i soku owocowego lub innych dodatków: pistacji, migdałów, kawy, czekolady; coś pomiędzy sorbetem a lodami; śniadanie acirealczyka - migdałowa granita z bułeczką drożdżową; prawdopodobnie wynaleziona przez Francesco Procopio dei Coltelli w okresie boomu handlu śniegiem z Etny - pierwsze granity przygotowywane były prawdopodobnie z takiego śniegu
TAORMINA
  • frutti di Martorana**: "owoce" wyrabiane z marcepanu, słodkiej masy z prażonych i zmielonych migdałów, cukru z dodatkiem olejku migdałowego; sztukę lepienia figurek z masy marcepanowej opracowały siostry benedyktynki z kościoła Martorana w Palermo; [0] LoSp
    > pistacerie: ciastka marcepanowe; gelaterie: pyszne lody, m.in. lekko słonawe lody z pistacji z Bronte**
  • TOP 5 by CityMap
    1. Pasta con il pescato fresco (ad esempio con i ricci): makaron ze świeżą rybą (np. ricci)
    2. Involtini alla messinese: mesyńskie krokiety mięsne; składniki: orzechy piniowe, rodzynki, liście laurowe, świeże sycylijski ser i okruszki chleba lub bułki tartej
    3. Insalata di polpo: sałatka z ośmiornicy; danie w okresie letnim
    4. Vino alla Mandorla di Castelmola: wino migdałowe
    5. Pesce spada "all'agghiotta": miecznik "all'agghiotta" - panierowany, smażony z cebulą, zielonymi oliwkami bez pestek i posiekanymi orzeszkami pinii, rodzynkami, (?)kaparami, posiekanym czosnkiem, selerem, bazylią, solą i pieprzem
źródło: www.citymapsicilia.it
CityMapTaormina.jpg
CityMapTaormina.jpg (132.62 KiB) Przejrzano 183 razy

MILLAZO-PALERMO - N
???Cefalu - Palermo
02
LOKALNE MENU :bariera:01 | 03

PALERMO
  • arancine: smażone na głębokim tłuszczu, na złoty kolor, panierowane kulki (rzadziej stożki) z ryżem szafranowym, z nadzieniem w różnych wersjach: masło lub ragù (sos mięsny) z groszkiem, mięso mielone, krewetki z pesto, szpinak, ser wędzony; [8] LoSp
    > Bar Touring: GPS N38°06.869' E13°22.468', Via Lincoln 18, 04.00–23.45
    > Touring Café: GPS N38°07.036' E13°21.820', Via Roma 252, 6.15-23/1-5, do 24.00/6-7, arancino €1.70
    :dalej:słynne 0,45 kg "Arancine Bomba"
    > I Cuochini: GPS N38°07.420' E13°21.3750', Via Ruggero Settimo 68, 8.30-14.30/1-6 + 16.30-19.30pm/6, przekąski od €0,70
    :dalej:miniaturowe arancine - LoSp od 1826
  • pane, panelle e crocchè: przekąska o północno-afrykańskich korzeniach, płaskie, pikantne placki z mąki z ciecierzycy, wykrawane w formie prostokątów lub rąbów, smażone na głębokim oleju, serwowane w sezamowej bułce wraz z krokietami ziemniaczanymi, przyprawionymi pietruszką lub miętą, z oberżyną, wszystko skropione sokiem z cytryny; [8] LoSp
    > Friggitoria Chiluzzo: GPS N38°07.063' E13°22.087', Piazza Marina 10 (della Kalsa), 8.00-17.00/1-6, kanapki €1.50-2
    :dalej:dużo można by mówić o tym lokalnym ulicznym fast food: o prostocie (jak siedzisz na skrzynkach po piwie, w cieniu barokowego kościoła), o smaku (jak żujesz bułkę), o cenie (tania jak barszcz) - PRZESMACZNE - "ta chwila może być najlepszą z twoich chwil"
    > food cart (uliczny fastfood): na Piazza Carmine in Mercato Ballarò (7.30-20/1-6, 13.00/7), gdzieś tu można zacząć poszukiwania: GPS N38°06.681' E13°21.686'
    :dalej:najbardziej ruchliwy targ w Palermo, wije się przez kilka przecznic na S-E od Palazzo dei Normanni, tętni życiem aż do wieczora; fascynująca mieszanka dźwięków, zapachów i życia ulicznego, i najtańsze miejsce wszystkiego: od chińskich wyściełanych biustonoszy po przygotowywane na ulicy posiłki, świeże ryby, mięso, oliwki i ser - uśmiechasz się miło to un Assaggio (na spróbowanie) cię nie ominie :D
  • sfincione: ciasto-pizza na grubym, puszystym cieście, czasem nasączonym oliwą z oliwek; zawiera filety anchovies (z sardeli), duszoną cebulę, oregano, ser caciocavallo i chlebowe okruchy; [8] LoSp, przepis
    > Francu U Vastiddaru: GPS N38°07.074' E13°22.024', Via Vittorio Emanuele 102, 8.00-1.00, kanapki: €1.50-3.50;
    :dalej:klasyczne panino triplo: bułka plackami z ciecierzycy, z krokietami ziemniaczanymi i bakłażanem
    :dalej:znak firmowy panino vastiddaru: bułka z pieczenią wieprzową, salami, serem ementaler i pikantnymi grzybami
  • pani ca meusa (wł. panino con la milza): kanapka z miękkiego chleba z sezamem (lokalnie zwanego vastedda lub vastella), nadziewanego posiekaną cielęcą śledzioną (a może to jednak grasica); inne ew. składniki to płuca, tchawica, itp. :oops:; panino con la milza e maritata - wersja z serem caciocavallo lub ricotta, które łagodzą smak; [8] LoSp
    > Rocky Basile znany jako "King of the Vucciria"
    :dalej:mobile food cart |(?)Restaurane Corso Vittorio Emanuele 211 - GPS N38°07'00.6" E13°21'51.0"
    :dalej:Basile odcina plastry wołowiny śledziony, smaży na skwierczącym smalcu, usmażone nakłada do bułki odciskają nadmiar tłuszczu, dodaje soli i soku z cytryny - jego pani należą do najlepszych w mieście
    :dalej:wyższy poziom palermitańskiego poziomu wrażliwości smaku, taka granica dla zwykłych zjadaczy chleba o słabym żołądku; zjesz jedną i poprosisz o drugą znaczy, że zasługujesz na miano prawdziwego konesera Palermitan street food
  • cardoni: smażone karczochy z panelle (placki z ciecierzycy), z kwaskowym posmakiem
  • stigghiole***: idź na Piazza Caracciolo w dzielnicy Vucciria (GPS N38°07.043' E13°21.823'), w sobotni wieczór i dołącz tłumu ucztujących mieszkańców; [8] LoSp
    :dalej:przygotowany na nieco ryzyka?! - marynowane, nadziewane jagnięce lub kozie jelita, przyprawione pietruszką i cebulą, przygotowywane na otwartym grilu
  • Mangia e Bevi: weź zielone cebule, zawiń je w boczek, ugriluj, pokrój na okrągłe kawałki i podawaj na świeżo pokrojonych plasterkach cytryny - Jedz i pij - smakołyk popularny nie tylko jako uliczny snak, ale także na piknikach; [8]
  • rascatura: smażone kęsy resztek crocchè i ciasta panelle, zmieszane razem, zeskrobywane z gorącej patelni; [8]
  • babbaluci: miniaturowe ślimaki smażone z selerem, pietruszką, czosnkiem i oliwą z oliwek; [8]
  • quarume: wnętrzności cielęce w bulionie warzywnym); [8]
***
  • brioche con gelato: bułka z lodami :o [4]
    > Gelateria Ciccio Adelfio (gelateriadaciccio.it): GPS N38°06.644' E13°22.125', Corso dei Mille 73 (w ok. dworca kolejowego), od 1940 r. na rynku; [8]
    :dalej: lody do wypełnienia bułki - do wyboru 76 smaków, od cannolo po cassata
  • frutti di Martorana**: "owoce" wyrabiane z marcepanu, słodkiej masy z prażonych i zmielonych migdałów, cukru z dodatkiem olejku migdałowego; sztukę lepienia figurek z masy marcepanowej opracowały siostry benedyktynki z lokalnego kościoła Martorana; [0] LoSp
Rocky Basile przygotowujący pani ca meusa - Palermo.jpg
Rocky Basile przygotowujący pani ca meusa - Palermo.jpg (191.25 KiB) Przejrzano 246 razy
Palermitańska terminologia street food jest tak kolorowa, jak samo jedzenie. Krokiety ziemniaczane, te krótkie, o cylindrycznym kształcie, są pieszczotliwie nazywany cazzilli (małe penisy), natomiast plastry bakłażana, umieszczone w parach, z uwagi na ich wygląd, są potocznie nazywane felle (pośladki). Przy zamawianiu pane con la milza, zostaniesz zapytany, czy chcesz schietta (singiel; tylko ze śledzioną) czy maritata (żonaty, biały welon ślubny; z caciocavallo lub serem ricotta, który tonuje intensywny smak). Tymczasem słynne smażone kulki ryżowe, ich męska nazwa arancini jest powszechna na Sycylii, w Palermo kończy się na żeńskie "e", arancine, w uznaniu - jak twierdzą niektórzy - ich zmysłowo pięknie zaokrąglonych kształtów. :D [8]

PALERMO-SCIACCA - N-W, W
San Vito lo Capo - Erice - Marsala
03
LOKALNE MENU :bariera:02 | 04

SAN VITO LO CAPO
  • kuskus: Cous Cous Fest (Festiwal Kuskusu), (?)25-30IX, danie z kuskusu+wino+ciasteczko sycylijskie - €10
ERICE
MARSALA
  • marsala**: wino produkowane w prowincji Trapani, wzmacniane spirytusem winnym; zyskało rozgłos pod koniec XVIII w., za sprawą Anglika, Johna Woodhouse'a; [5] LoSp
    > Cantine Florio** winiarnia: GPS N37°47.215' E12°26.713', Via Vincenzo Florio 1, IX-VII 1-5|10,11,15.30,16.30, 6|9.30,10.30,11, €13 (2016) degustacja**; możliwość rezerwacji
    > winiarnie: Pellegrino, Donnafugata (GPS N37°47.245' E12°26.713'), enoteka Sirena Ubriaca (Pijana Syrena)

SCIACCA-GELA - C, S-E
Caltanissetta - Enna
04
LOKALNE MENU :bariera:03 | 05

CALTANISSETTAENNA
Zdrowa kuchnia prowincji Enna bazuje na regionalnych produktach wywodzących się z tradycji rolno-pasterskiej
  • guasteda ennense: rodzaj placka foccaci, podawanego ze świeżym serem tomma, kiełbasą i kostksmi wędzonego boczku posypanego kwiatkami czarnego bzu
  • piacetinu ennense: owczy ser, z dodatkiem szafranu, który dodaje specjalnego smaku i żółtego koloru
  • n'fasciateddi: nadziewane biszkopty, przygotowywane na bazie moszczu z opuncji figowych

GELA-CATANIA - S-E, E
Modica - Siracusa
05
LOKALNE MENU :bariera:04 |--

MODICA
  • czekolada**: z tradycyjnej, rodzinnej fabryki; produkowana bez bez masła, tłuszczów roślinnych i lecytyny - stąd czysty, intensywny smak, z nie rozpuszczonymi w masie kryształkami cukru; dodatki: cytrusy, anyżek, chlebek świętojański; nigdy nie produkowana tu na skalę przemysłową
    • pasticceria Antica Dolceria Bonajute***: GPS N36°51.612' E14°45.586', cukiernia, Corso Umberto I, nr 159, 9–20.30; można zamówić tour (30 min., minimum 8 osób, rezerwacja przez Internet minimum na tydzień przed; obejmuje "a historical introduction of the product, an explanation of its distinctive techniques and the access into the laboratory to participate in the "beating" stage of chocolate."
    • Cioccolato di Modica: GPS N36°51.370' E14°45.635', Corso Umberto I, nr 8, 10-13,17–20
  • mpanatigghi*- charakterystyczne ciastka z Modici
SIRACUSA
  • fichetti - charakterystyczne ciastka z Syrakuz
  • TOP 5 by CityMap
    1. La dolcezza della mandorla: migdały Avola, słodki i chrupiący przysmak sycylijski; stosowany w chrupiącej paście migdałowej lub, w bardziej nietypowych zestawieniach, z rybami, mlekiem lub granitą
    2. Il gelo dell'estate (gelo di limone): cytrynowe "zmrożelki", słodki kęs na ząb, orzeźwiający latem, zrobiony z wody, cukru i soku z cytryny
    3. Bottarga di tonno rosso di Marzamemi: makaron z ikrą czerwonego tuńczyka; solona i suszona, ma mocny, wyrazisty smak; do spróbowania w tawernach i restauracjach w okolicach Syrakuz
    4. Pomodori di Pachino: pomidorki Cherry, kolorowe, pachnące, smaczne
    5. Vino rosso Nero d'Avola: wino produkowane w regionie Syrakuz; degustowane w zestawieniu z lokalnymi serami i wędlinami
źródło: www.citymapsicilia.it
CityMapSiracusa.jpg
CityMapSiracusa.jpg (137.21 KiB) Przejrzano 183 razy
MENU GŁÓWNE ... :bariera:cucina siciliana - CO|GDZIE|KIEDY|TOP 10

CUCINA SICILIANA - KUCHNIA SYCYLIJSKA (przykłady) *KIEDY*

Zestaw przypadkowy; spora część potraw wybrana w sytuacji, kiedy na widok zdjęcia trzeba było przełknąć ślinę. Źródło informacji: Profumo di Sicilia (raczej: zapachy, chyba nie: perfumy). Nie ma pewności, czy podane potrawy są na Sycylii dostępne dla turystów, bowiem na stronie są przepisy również z innych regionów Włoch.

la colazione - śniadanie; rano
lekki posiłek, na słodko
CO
:bariera:--- |PR

Sycylijskie śniadanie to najczęściej caffè (kawa ; jeśli cappuccino to tylko do południa), brioche (drożdżówka), cornetto (rogalik), parę biscotti (ciasteczka) albo pane tostato con marmellata (tost z dżemem). Generalnie: na śniadanie coś słodkiego do kawy, nic słonego, tłustego; czasami świeże pieczywo: bułeczki z rodzynkami i przeróżne smakołyki; latem brioche + granita, najlepsza ta al pistacchio (z pistacjami), a specjał (szczególnie w okolicach Messyny) to kawowa granita ze słodką bułeczką.

il pranzo - obiad; ok. 13.00-13.30
lekki posiłek typu lunch; najczęściej pasta (makaron)
PR
LOKALNE MENU :bariera:CO|CE

:obiad: Pasta przyrządzna na milion sposobów; z najbardziej klasycznych:
  • ... alla Norma: pochodzi z Katanii, gdzie nazywają ją Pasta Ca' Norma; makaron + świeże pomidory, smażone bakłażany, ser ricotta i bazylia
  • ... con le sarde: makaron z sardynkami, orzeszkami pinii, kaparami, rodzynkami i koprem włoskim
  • ... al nero di seppia: makaron + sepia (atrament) z mątwy

la cena - kolacja; ok. 20.30-21.00
główny, wieloetapowy posiłek
CE
LOKALNE MENU :bariera:PR |---

:ser: Antipasti ed Aperitivi (starter-przystawka i aperitif): danie zimne lub gorące i napój alkoholowy, podawane dla pobudzenia apetytu
  • Insalata di Fichi Neri e Mozzarella di Bufala***: sałatka z czarnych fig i sera mozzarella Bufala
  • Treccia Zucchine e Prosciutto Cotto***: ciasto "warkocz" z cukinią i szynką Cotto
  • Insalata con Tonno e Uova Ripiene**: sałatka z tuńczyka z nadziewanymi jajkami
  • Patate alle Olive e Maggiorana*: ziemniaki z oliwkami i majerankiem
  • Frittata di Verdure al Pecorino***: omlet z warzywami i serem Pecorinto
:obiad: Primi Piatti (pierwsze danie): zazwyczaj pasta lub risotto (danie z makaronu lub ryżu)
  • ... dell’Orto (warzywne): Pizzoccheri, Ceci e Coste con Sale al Rosmarino*** - zupa na żeberkach, ziemniaki i ciecierzyca, wzbogacona solą aromatyzowaną rozmarynem; mniam, mniam :D
  • ... di Mare (owoce morza):
    • Noodles di Riso con Gamberi e Verdure - makaron ryżowy z krewetkami i warzywami
    • Zuppa di pesce e molluschi: zupa rybna z małżami, prosta i gustowna
  • ... di Carne (danie mięsne): La Büseca ovvero la Trippa alla Milanese con i Fagioli*** - La Büseca - flaki a'la Milanese z fasolą
  • Pasta (makaron): Spaghetti all’Amatriciana***: makaron amatriciana lub matriciana (ale nie bucatini) boczek, pomidory, ser i szczypta czerwonej papryki
:obiad: Secondi Piatti (drugie danie|danie główne): zazwyczaj pesce lub carne (ryba lub mięso)
  • Coniglio con Patate alle Erbe di Provenza: królik z ziemniakami z ziołami prowansalskimi
  • Pasta con pesce spada ragù: makaron z miecznikiem przysmażanym ((?)z rusztu)
:slodycze: Dessert: MENU GŁÓWNE .... :bariera:cucina siciliana - CO|GDZIE|KIEDY|TOP 10

CUCINA SICILIANA - Moje TOP 10 - jeszcze przed i już po uczcie *TOP 10*

Nie wszystkie potrawy z tych "jeszcze przed" (tzn. takie, które chciałbym spróbować) muszą być "obecne" na Sycylii; ot, taka już uroda źródeł "www" - często niepełne, niedopracowane; jeśli już jakaś poda "CO", to nie dowiesz się "KIEDY", "GDZIE". Ale przecież to żadna nowość; już choćby taka bezcenna Kronika Galla Anonima - czy ktoś wie, kto ją napisał?

nero di seppia (atrament z mątwy) w potrawach:
  • Riso al nero di seppia: Katania i okolice
  • Risotto al nero di sepia: specjalność wenecka, przygotowana z mątwy i gotowana razem z jej sepią, co nadaje potrawie czarny kolor
  • Seppie al nero di seppia e polenta
maccu (fasola fava - bób) w potrawach:
  • Rigatoncini con maccu di fave: na bazie drobniejszej wersji makaronu rigatoni i pasty pasta di fagioli di fava
pizza:
  • sycylijska: x
Moje TOP 10 - już po uczcie

Nr 1: Spaghetti al nero di seppia
  • składniki: długi, gruby makaron (nie łamany), "utytłany" w czarnym sosie z atramentu z mątwy, pojedyncze kwawałki mątwy
  • na "+": smak delikatny, zrównoważony (bez "trudnego posmaku morza", tylko leciuteńko kwaskowy); zapach neutralny; zaskakujący widok otwartej jamy ustnej już po spożyciu :o - niezła zabawa
  • na "--": widok makaronu jakby wyciągniętego ze szlamu "podnosi poziom" :mysli01:; ew. plamy po sosie bardzo trudne do usunięcia :nie:
  • gdzie: Lido Restaurant Scala dei Turchi Contrada Scavuzzo
  • region: Agrigento, choć podobno to specjalność wenecka
  • jeszcze: zobaczyć małego bajtla, który będzie to jadł rękami, ostatecznie rodowitego Araba, muzułmanina, który użyje ręki, oczywiście prawej :lol:; a może, parafrazując powiedzenie "kazał pan, musiał sam", samemu czegoś takiego spróbować - HEJ :hej:
Nr 2: Pani ca meusa: (wł. panino con la milza)
  • składniki: kanapka z miękkiego chleba z sezamem (lokalnie zwanego vastedda lub vastella), nadziewanego posiekaną cielęcą śledzioną (a może to jednak grasica)
  • na "+": smak xxx
  • na "--": widok xxx
  • gdzie: mobilny wózek (?Restaurane) Corso Vittorio Emanuele 211 - GPS N38°07'00.6" E13°21'51.0"
  • region: Mercato Vuciria, Palermo
  • jeszcze: xxx
Nr 3: Sfincione
  • składniki:
  • na "+": smak xxx; różnorodne doprawianie wg życzeń
  • na "--": widok xxx
  • gdzie: wózek, przy ulicy... katedra
  • region: Palermo,
  • jeszcze: xxx
w trakcie edycji posta

> Rocky Basile znany jako "King of the Vucciria"
:dalej:Basile odcina plastry wołowiny śledziony, smaży na skwierczącym smalcu, usmażone nakłada do bułki odciskają nadmiar tłuszczu, dodaje soli i soku z cytryny - jego pani należą do najlepszych w mieście
===========
Pozostałe
  • Arancini | Arancine: DB
    na "+": dobre w smaku, pożywne, praktyczne do pochłonięcia w marszu (nie są tłuste mimo sposobu przyrządzania)
    na "--": brak "tego czegoś"; moje smakują mi lepiej, i nie zmienia w tym nic użycie lub brak szafranu w potrawie
  • Cannoli: DST
    na "+": piękny wygląd; perfektna struktura masy z sera ricotta
    na "--": jedyny smak to cukier, cukier, cukier, bez względu na jaki kolor masa została zafarbowana; zbyt twarde i ostre fragmenty rurki już po zgryzieniu - trochę lepsze pod tym względem są cannoli w rurkach ażurowych, mimo wszystko wolę nasze rurki z bitą śmietaną;
  • Frutti di Martorana: DOP
    Maccheroni alla Norma.JPG
    Maccheroni alla Norma.JPG (176.8 KiB) Przejrzano 29 razy

    kończy się dostępne miejsce (do 60000 znaków)


do góry

>>>Źródła<<<
Ostatnio zmieniony sobota, 5 maja 2018, 14:55 przez wowa, łącznie zmieniany 93 razy.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 313
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: Tom_Cat » czwartek, 23 lut 2017, 23:05

Bardzo fajny pomysł na nowy wątek. :brawo:
Przyznam, że fascynuje mnie niezmiennie:
wowa pisze:Marsala**; :drink:Cantine Florio**

To jest to, co koniecznie trzeba spróbować. :mrgreen:

A jak przyglądam się temu "daniu"...
wowa pisze:pane ca meusa (PALERMO): bułka z cielęcymi "podrobami" - płuca, śledziona, tchawica, itp. :oops:

...to ogarniają mnie takie mieszane uczucia. :?
wowa pisze:Czy jest jakaś potrawa trudniejsza do przeży(u)cia od pane ca meusa - bułki z cielęcymi "podrobami", jak kanapka ze śledzioną :o?

Zgadzam się w pełni, że na dostępnym pod linkiem zdjęciu, ta kanapka, to wygląda jak kanapka ze śledzioną... :lol:
Ale mam jakąś nieodpartą chęć na spróbowanie tego "wynalazku". :mysli03:
Awatar użytkownika
wowa
Posty: 74
Rejestracja: środa, 11 sty 2017, 19:49

Re: Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: wowa » piątek, 24 lut 2017, 01:14

Tom_Cat pisze:
wowa pisze:Czy jest jakaś potrawa trudniejsza do przeży(u)cia od pane ca meusa - bułki z cielęcymi "podrobami", jak kanapka ze śledzioną :o?
Zgadzam się w pełni, że na dostępnym pod linkiem zdjęciu, ta kanapka, to wygląda jak kanapka ze śledzioną... :lol:
Ale mam jakąś nieodpartą chęć na spróbowanie tego "wynalazku". :mysli03:
A zwróciłeś uwagę na riso al nero di sepia|nero di sepia risotto czarny ryż z atramentem ośmiornicy? Właśnie znalazłem, że Nero di Seppia można sobie kupić przez Internet, że to to jest naturalnie słone i może być traktowane jako swoista "przyprawa". A wyobrażasz sobie pójść na to do tratorii z bajtlem, który przy makaronie palcami się wspomaga :lol:, jeśli w ogóle da się przekonać, żeby to ruszył? Albo na to?! Póki co, poszukuję miejsca na Sycylii, gdzie serwują Spaghetti alla Chitarra :P. I oczywiście, jakiś innych trudnych potraw.
A co do trunków. Jak się nazywa "bimber sycylijski"? Jakie jest najpopularniejsze sycylijskie piwo? Co do win, trochę już wiem, wiadomo :D.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 313
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: Tom_Cat » piątek, 24 lut 2017, 12:19

Wszystkich potraw jeszcze nie analizowałem, ale ta śledziona, to przykuwa wzrok jak tylko to przeczytasz, tak więc to musiałem pierwsze obadać.
Resztę zostawiłem na potem, w miarę wolnego czasu. Ale teraz patrzę na ten czarny ryż... W sumie ciekawa koncepcja.
I to zdjęcie na stronie:
daleko niedaleko pisze:Francuzka siedząca obok mnie w knajpce raczy się mątwą w sosie z atramentu i polentą, kolejnym typowym daniem, które wygląda chyba jeszcze mniej apetycznie, niż moje spaghetti.

Spaghetti wygląda wspaniale, a to drugie danie jak po wybuchu Etny. :lol: Tak mi sie przynajmniej kojarzy... :lol:

Sycylijskie :piwo:- zamordujesz mnie, bo to strona po włosku... Zależy jakiego piwa szukasz, czy takiej sycylijskiej nazwijmy to"koncernówki" (mam na myśli np. duży browar, ale nie tożsamy z tym co jest u nas), czy coś lokalnego, bo jak patrzę to piw rzemieślniczych mają trochę. :o
Awatar użytkownika
wowa
Posty: 74
Rejestracja: środa, 11 sty 2017, 19:49

Re: Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: wowa » wtorek, 28 lut 2017, 19:49

Tom_Cat pisze:(...) a to drugie danie jak po wybuchu Etny. :lol: Tak mi sie przynajmniej kojarzy... :lol:
No, niezłe skojarzenie. Kraterów pełno na Etnie to i małże lepiej pasują, a czerwona lawa to tu rzadziej bywa niż w Polsce tornado - to sos pomidorowy wydaje się nie na miejscu. Gorzej, bo ktoś napisał, że wejście na Etnę jest od maja do października (informacja z trzeciej ręki; pewnie z powodu śniegu i małej liczby chętnych ryzyka turystów już poza sezonem), a w dodatku, że chyba niezbędna jest obecność przewodnika (a tych pewnie brak na miejscu kiedy szlaki zamknięte). Ot, może być problem, chyba, że Etna walnie, i śnieg się stopi :lol:. Dywagacje nt. zdobywania góry zamkniętym na zimę szlakiem...
Jeśli chodzi o ścisłość, już wchodziłem szlakiem zamkniętym z powodu zalegającego śniegu; ludzie tam się kręcili, nie wiedzieli, co z robić - dopiero, jak my ruszyliśmy, ruszyli za nami. To był dzień otwarcia sezonu wchodzenia na szczyt Świętej Góry, a my musieliśmy iść dalej, bo przed nami była najmłodsza, "wyrywna" uczestniczka wyprawy - dobrze wiedziała, że przerwę zdobywanie góry z powodu zamknięcia szlaku, to wyrywała do przodu, a my nie mogliśmy zostawić jej bez opieki. W sumie okazało się, że śniegu był "placek" ze trzysta metrów, do obejścia bokiem po "gliniastym" od lepkiego pyłu wulkanicznego stoku. A na górze za to lało jak z cebra i nic nie wyszło z oglądania wschodu słońca ze szczytu Fuji-san'a. W dodatku na zejściu, od nadmiaru deszczu, w najmniej oczekiwanych momentach spadały mi nasiąknięte wodą spodnie, do kolan. Ale to nie było najgorsze|śmieszniejsze :). Gdzieś w połowie zejścia zaczęli pojawiać się dzienni zdobywcy Świętej Góry, młodzi Japończycy, niosący w ręce puszki z rurką plastykową, zakończoną maską na twarz, i najzwyczajniej w świecie, co jakiś czas, wdychali sobie tlen - tam na Górze brakuje świeżego powietrza :lol:, a myśmy nie wiedzieli, że tak można zadziałać. Ale nic to. Nocny widok na szlak wytyczony światełkami kilkudziesięciu, a może ~set czołówek przed|ponad tobą to jest ta chwila, w której uświadamiasz sobie, co widzisz, o czym wcześniej czytałeś, a teraz to już na własne oczy :o.
Sycylijskie :piwo:- zamordujesz mnie, bo to strona po włosku...
No wiesz, a kto mi będzie dostarczać "nowe pióra" do pisania oraz nowe info, aktualnie o procentach ;). Damy radę - dywagacje nt. sposoby na tłumaczenie z języka obcego (dosłownie).
To było gdzieś w okolicach Hammar, w środkowo-nizinno-południowej Norwegii, na plantacji dojrzewających truskawek. Spytaliśmy gospodarza, który zapowiedział wieczorną imprezę powitalną, jaki alkohol lubi (mając na myśli różne gatunki wódki, które zabrane zostały z Polski w celach handlowych; wówczas 0,5l "chleba" = miesięczna pensja w kraju). To było pytanie z tych "Nie zadawaj, jak nie znasz odpowiedzi". Wszystkie gatunki - padła odpowiedź :o. Jeszcze zanim impreza się rozkręciła, wszystko się wyjaśniło. Na początek - kolejka po 1/2l piwa (niebiesko-czerwona puszka z białym niedźwiedziem), chwilę potem kolejka po sporym kieliszku likieru (jakby z chrobotka reniferowego; dobry), zaraz po tym - duża szklanka jakiegoś wina z południa (kto wie, czy nie z Sycylii :D ) i niemal natychmiast po słusznym shot'ie "chleba żubrowego" (tak, tak, polskiego, ze słomką :!:) - a wszystko z biblioteki gospodarza. Po tym wszystkim, a póki co, jeszcze nic do jedzenia na stół nie trafiło, bez słowa wyjaśnienia gospodarza, oświeciło nas: alkohol w Norwegii jest drogi, trudno go kupić bo jest tylko jeden sklep na całą okolicę i zaraz wszyscy wiedzą, a taki szalony zestaw różnych gatunków to wychodzi taniej, bo działa znacznie szybciej i skuteczniej. Tak, tak; ja, jako oficjalny tłumacz wyprawy j. angielskiego, zostałem na czas imprezy tłumaczem j. niemieckiego (którego nie znam do dzisiaj); raczej nie był to norweski, choć wszystkie trzy należą do grupy języków germańskich :lol:, kto wie? A impreza? Potem była dosłownie UCZTA, z super grillem i różnymi daniami, przystawka - do dziś, nie wiem czego. I tak zostało do końca zbiorów; my stawialiśmy "nasz chleb" (przynajmniej nie trzeba było szukać zbytu), a gospodarz organizował ucztę. Tyle, że na prezenty trzeba było wziąć z tego, co za malowanie stodoły; a za figurkę trolla to poszła jedna miesięczna pensja w kraju; do dziś stoi na półce i się śmieje, że to nie on pił - nie musiał :D, jakbym słyszał Daukszewicza :brawo:.
I narzędzie nawet znalazłem: Fuoco dell'Etna, taki lokalny "swojaczek"; jest już na liście w najnowszej wersji wątku KULINARIA.
Tom_Cat pisze:Zależy jakiego piwa szukasz, czy takiej sycylijskiej nazwijmy to"koncernówki" (mam na myśli np. duży browar, ale nie tożsamy z tym co jest u nas), czy coś lokalnego, bo jak patrzę to piw rzemieślniczych mają trochę. :o
Chodziło mi o takie jedno, lokalne - NAJPULARNIEJSZE - tam na miejscu produkowane, spożywane i uznawane za swoje, niekoniecznie znane choćby już za Cieśniną Messyńską, jak Perła chmielowa na kresach nadbużańskiech. W sumie to mam wrażenie, że z Birra Moretti już się zetknąłem, na Sardynii? - podobne kolory, układ graficzny, ale nie było chyba napisu "Siciliana".
Dobrze, że nie zrobiłeś listy lokalnych piw sycylijskich. Byłby problem.
wowa cytuje sam siebie :D pisze:Jakie jest najpopularniejsze sycylijskie piwo?
Sprawdziłem, prosiłem o jedno :nie:. A problem? - na wyjazdach pijemy wyłącznie lokalnie produkowane piwo Tubylców; mając gotową listę kilkudziesięciu palermitańskich (chyba dobry przymiotnik ;)) to chyba byśmy samochód pchali, bo dopuszczalna norma voltów we krwi nie jest chyba aż tak wysoka by każdy smak przetestować.

Znalazłem króla Palermo od pani ca meusa: Rocky Basile, znany jako "King of the Vucciria"; jakby co, jak powiesz, że chcesz wersję maritata, doda ser caciocavallo lub ricotta, co tonuje intensywny smak śledzionki :mrgreen:.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 313
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: Tom_Cat » wtorek, 7 mar 2017, 16:22

wowa pisze:W sumie to mam wrażenie, że z Birra Moretti już się zetknąłem, na Sardynii? - podobne kolory, układ graficzny, ale nie było chyba napisu "Siciliana".

Birra Moretti ma swoje odpowiedniki na różne regiony, tak, więc gdzie indziej też można je zobaczyć. Ciekawe czy różnią się czymś więcej niż etykietą. :mysli03: :lol:
wowa pisze:Chodziło mi o takie jedno, lokalne - NAJPULARNIEJSZE - tam na miejscu produkowane, spożywane i uznawane za swoje, niekoniecznie znane choćby już za Cieśniną Messyńską, jak Perła chmielowa na kresach nadbużańskiech.

To jak już krążymy wokół Mesyny... Nie wiem czy dobrze trafiłem z moją propozycją, ocenisz sam. :?

Obrazek
GIORMALE DI SICILIA

Albo w "porywach" takie...

Obrazek
VdS
Awatar użytkownika
Linx
Moderator
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2013, 16:37

Re: Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: Linx » poniedziałek, 13 mar 2017, 23:02

Chciałbym się tu odnieść do likieru Limoncello. Mamy przepis na forum w dziale Włoskie likiery i nalewki. ;)
Konrad poleca cytryny z Sycylii:
Konrad pisze:* decydujące znaczenie (jak zresztą przy wszystkich nalewkach) ma jakość cytryn. Powinny być one świeże i aromatyczne, najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii. Nie da się zrobić dobrej nalewki z byle jakiego surowca.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 313
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: Tom_Cat » wtorek, 14 mar 2017, 14:15

Jak już temat likierów został poruszony, nadmienię, że Limoncello według przepisu Konrada jest doskonałe. :mrgreen: Ale nie o tym chciałem, tylko o Fuoco dell'Etna. Idąc tropem z linku z pierwszego postu, trafiłem na stronę producenta: FICHERA. Pomijam oczywiście pilnie strzeżony skład likieru. Ale do czego zmierzam cytując informację ze strony producenta...
FICHERA pisze:Fuoco dell'Etna
Da una ricetta inalterata nel tempo nasce il "Fuoco dell'Etna". Ad alta gradazione alcolica, dal colore rosso brillante, con essenza ed aromi che lo rendono unico ed inimitabile, nel gusto gradevole e vigoroso e nel profumo intenso. Ideale per la preparazione di cocktails e piacevole sul gelato.
INGREDIENTI:alcole idrato purissimo, zucchero e aromi naturali, colorato con E 122-124.

...to, że likier uzyskał kolor dzięki barwnikom E122-124.
A co kryje się pod nazwami E coś tam...
E122 - azorubina – syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Stosowany jako dodatek do żywności.
E123 - amarant – syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Nieziarnisty, ciemnoczerwony spożywczy barwnik smołowy, zakazany w niektórych krajach. Ma dobrą wytrzymałość na wysoką temperaturę i światło.
E124 - czerwień koszenilowa – syntetyczny, czerwony barwnik azowy. Barwnik spożywczy.
Powyższe dodatki mogą wywoływać alergie.

Producent, w mojej prywatnej opinii niezbyt się wysilił. Zastanawiam się, jakie to są te tajemnicze i pilnie strzeżone składniki, skoro zabarwił to zwykłymi, syntetycznymi barwnikami. Wiem, żeby to zaszkodziło, to trzeba by wypić hektolitry tego specyfiku. Ale jakiś taki niesmak pozostaje... :? A taki kolor można uzyskać w sposób naturalny. I po co tyle zachodu z tymi tajemnicami? :mysli03: Chyba, że to jest tylko chwyt marketingowy. :mrgreen: Może trzeba będzie poszukać coś więcej na ten temat i zrobić taki likier, ale naturalny, jak to drzewiej bywało...
Awatar użytkownika
wowa
Posty: 74
Rejestracja: środa, 11 sty 2017, 19:49

Re: Sycylia - co warto zjeść/wypić/skosztować!!!

Postautor: wowa » wtorek, 14 mar 2017, 15:22

Zetknąłem się już z opinią, że "Fuoco dell'Etna" to woda z cukrem - taki syrop bezsmakowy, który po chwili daje ostrego kopa. No cóż, można na zagrychę wziąć czerwoną pomarańczę - i kolor zyska na naturze, i smak trochę od chemii odpali; jak bym to powiedział do siebie: "na bezrybiu i sepia smakuje jak ryba".

Jakby co, zawsze można sobie walnąć w Katanii na targowisku bisecca and sangeli, doprawić Fuoco'ułą z Etny i jak to nie ruszy, to już żadna "fuocouła-fuja" cię nie zglebi. Ciekawe, czy w ogóle do tego B&S podejdę :lol:? Nawet nie pytajcie, co to.

A przepis na naturalny likier młotkowy zawsze by się przydał, tylko co będzie "na bazie"?

Zapomniałbym dodać...
Tom_Cat pisze:Zastanawiam się, jakie to są te tajemnicze i pilnie strzeżone składnik...
A zastanawiałeś się, dlaczego spora część facetów każe chodzić swym kobietom w zasłonach? A ty myślisz, że to TAAAKIE LASKI :lol:!

Wróć do „Co warto: Sycylia”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości