Witam,
Za tydzień wyjeżdżam do Włoch. Czytałem, że tam bardzo często można spotkać gniazdka 3-pinowe typu L. Byłem dzisiaj w Media-Markt i wcisnęli mi adapter 2-pinowy. Oto link do produktu http://www.mediamarkt.pl/lodz-galeria-l ... etail-more. W związku z tym miałbym pytanko czy produkt, który zakupiłem będzie odpowiedni do tego, aby podłączyć laptopa do ładowania?
Pozdrawiam,
Piotr
Dobry adapter do gniazdka sieciowego.
-
- Tom_Cat
- Administrator
Re: Dobry adapter do gniazdka sieciowego.
Witaj.
Ze zdjęcia w linku to za bardzo nic nie można wywnioskować. Opis też jest raczej lakoniczny.
A teraz doświadczalnie. Nasze małe wtyczki z cienkimi bolcami CEE 7/16 (np. ładowarki do telefonów) pasują bez problemu. Z wtyczkami z grubszymi bolcami CEE 7/17, CEE 7/7 jest problem. Czasami uda się podłączyć, niestety nie jest to regułą, ale może być problem z wyjęciem i łatwo można uszkodzić całe gniazdko.
Proponuję obejrzeć zakupiony adapter i porównać, do którego typu jest podobny.

Ze zdjęcia w linku to za bardzo nic nie można wywnioskować. Opis też jest raczej lakoniczny.

A teraz doświadczalnie. Nasze małe wtyczki z cienkimi bolcami CEE 7/16 (np. ładowarki do telefonów) pasują bez problemu. Z wtyczkami z grubszymi bolcami CEE 7/17, CEE 7/7 jest problem. Czasami uda się podłączyć, niestety nie jest to regułą, ale może być problem z wyjęciem i łatwo można uszkodzić całe gniazdko.
Proponuję obejrzeć zakupiony adapter i porównać, do którego typu jest podobny.
-
Wtyczki, o których napisałeś są do siebie bardzo podobne. Mają 2-pinowe wejścia. Zastanawiam się, co zrobię jak w pokoju będą tylko 3-pinowe gniazdka. Wtedy ten adapter do niczego się nie przyda...
Może powinienem zakupić przejściówkę 3-pinową , taką jak ta -
http://www.conrad.pl/websale8/?Ctx=%7bv ... c%2fmd5%7d
A to zdjęcia zakupionego adaptera.
Może powinienem zakupić przejściówkę 3-pinową , taką jak ta -
http://www.conrad.pl/websale8/?Ctx=%7bv ... c%2fmd5%7d
A to zdjęcia zakupionego adaptera.
- Załączniki
-
- DSCN1061.JPG (197.71 KiB) Przejrzano 16606 razy
-
- DSCN1060.JPG (173.48 KiB) Przejrzano 16606 razy
- Tom_Cat
- Administrator
Ale wtyczka z cienkimi bolcami bez problemu pasuje do włoskiego 3 pinowego gniazdka.piotrus008 pisze:Wtyczki, o których napisałeś są do siebie bardzo podobne. Mają 2-pinowe wejścia. Zastanawiam się, co zrobię jak w pokoju będą tylko 3-pinowe gniazdka.
Mnie tam się żadne zdjęcie nie wyświetla, tylko napis: "Twój koszyk jest pusty".piotrus008 pisze: Może powinienem zakupić przejściówkę 3-pinową , taką jak ta -

Ze zdjęcia to raczej ciężko coś wywnioskować.piotrus008 pisze:A to zdjęcia zakupionego adaptera.

-
Bolce przy adapterze są ciut grubsze, jednak jak dzisiaj zauważyłem to, do tego adaptera nie da się wpiąć tzw. grubszej wtyczki - laptop, wchodzą tylko od ładowarki od telefonu i akumulatorków.
Summa summarum, chyba będę musiał zwrócić zakupiony adapter.
Jak będę już we Włoszech to jeżeli wtyczki nie będą pasować to kupię tam na miejscu.
Zresztą, z rysunku, wynika, że adapter jest przeznaczony dla osób mających problemy z cienkimi wtyczkami.
Oto link do rysunku - https://pl.hama.com/bilder/00044/str/00044224str.jpg
Summa summarum, chyba będę musiał zwrócić zakupiony adapter.
Jak będę już we Włoszech to jeżeli wtyczki nie będą pasować to kupię tam na miejscu.
Zresztą, z rysunku, wynika, że adapter jest przeznaczony dla osób mających problemy z cienkimi wtyczkami.
Oto link do rysunku - https://pl.hama.com/bilder/00044/str/00044224str.jpg
- Tom_Cat
- Administrator
To "niezły" adapter zrobili, szkoda tylko, że nie pasuje.piotrus008 pisze:Bolce przy adapterze są ciut grubsze, jednak jak dzisiaj zauważyłem to, do tego adaptera nie da się wpiąć tzw. grubszej wtyczki - laptop, wchodzą tylko od ładowarki od telefonu i akumulatorków.

Chyba powinno być na odwrót.

Koniecznie. Sprzedawca jest nieuczciwy, bo wprowadza klientów w błąd.piotrus008 pisze:Summa summarum, chyba będę musiał zwrócić zakupiony adapter.
W większym sklepie w większym mieście nie powinno być problemu z zakupem. Aczkolwiek to Italia, więc różnie bywa.piotrus008 pisze:Jak będę już we Włoszech to jeżeli wtyczki nie będą pasować to kupię tam na miejscu.

Chyba producent nie zauważył, że problem jest w drugą stronę.piotrus008 pisze:Zresztą, z rysunku, wynika, że adapter jest przeznaczony dla osób mających problemy z cienkimi wtyczkami.

Małe wtyczki wchodzą bez problemu w 3 pinowe gniazdka, duże ze sztywnymi bolcami jak np. od kompa nie dają się wcisnąć do końca, ale w kaźdym większym markecie widziałem przejściówki. Ja kupiłem z rozgałezieniem na 3 - koszt 3 euro. W sumie to wygląda jak złodziejka, można wkładać wtyczki 3 i 2 pinowe.