Wakacje - Bolonia a Rzym

seniorita

Wakacje - Bolonia a Rzym

Post autor: seniorita »

... a może coś innego?

Witam serdecznie!

Razem z moim lubym planujemy odbyć mniej więcej tygodniowe wakacje we Włoszech na przełomie lipca i sierpnia. Od kilkunastu dni ślęczę na stronach tanich linii lotniczych próbując coś ustalić, zarezerwować i zdałam sobie sprawę, że właściwie nie wiem, czego szukam.

Na naszej liście "must see" znajdują się dwa zupełnie odległe miejsca, a każde z nas jakoś inaczej widzi ten wyjazd. I jak ustalić kompromis?
Mój luby chce bowiem zobaczyć Bolonię i słynne muzeum Lamborghini i Ferrari - nie ma innego wyjścia. Dla mnie priorytetem jest Rzym. Nie wyobrażam sobie być pierwszy raz w jakimś kraju i nie zobaczyć stolicy. Ponadto, nie ukrywam, ale chciałabym mieć możliwość powylegiwać się na jakiejś rajskiej plaży.

Oto, co wymyśliłam:
1. samolotem do Bolonii, tam dwa dni na te jego muzea (nie mam pojęcia ile czasu potrzeba)
2. pociągiem z Bolonii do Rzymu
3. zwiedzamy Rzym kilka dni
4. i tu mam problem - co dalej? Gdzie koło Rzymu można się opalać nad morzem, ale też normalnie funkcjonować, trochę poimprezować, etc? Nie musimy siedzieć resztę pobytu w Rzymie. Może to być jakaś miejscowość stricte turystyczna z dobrym dojazdem i plażą.
5. wracamy z Rzymu do Polski

Jak to wygląda okiem osoby, która coś na ten temat wie? Czy jest to do wykonania czy lepiej odpuścić którąś część wyprawy?

Dziękuję i będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Re: Wakacje - Bolonia a Rzym

Post autor: Tom_Cat »

seniorita pisze:Witam serdecznie!
Witaj na forum. :hej:
seniorita pisze:Na naszej liście "must see" znajdują się dwa zupełnie odległe miejsca, a każde z nas jakoś inaczej widzi ten wyjazd.
Nikt nie obiecywał, że wspólne wyjazdy są łatwe. :lol:

Przeanalizuję tu pierwszą część wycieczki.
Plan, aby miejsce przylotu było inne niż miejsce wylotu jest ciekawy. :thumb up: Można dzięki temu zwiedzać po drodze. Oczywiście łatwiej jest to zrobić mając samochód, bo jadać koleją można sobie pooglądać krajobraz przez okno. ;)
Przyda się odpowiedź na pytanie, o jakiej porze przylatujecie do Bolonii, bo wtedy będziecie wiedzieli czy można wykorzystać jeszcze ten dzień na zwiedzenie muzeum Lamborghini i Ferrari. To pierwsze jest w Sant’Agata Bolognese, a drugie w Maranello, tak, więc trzeba wziąć sobie poprawkę na dojazd i powrót do Bolonii. Jeśli w dzień przylotu będzie to niemożliwe, zawsze można wykorzystać ten czas w Bolonii, na zwiedzanie miasta i np. romantyczną kolację. :wino02: :mrgreen: Warto też odwiedzić małe sklepiki oferujące doskonałe produkty regionu.
Mnie jeszcze by skusiła Rawenna, ale dzieli ją z osiemdziesiąt kilometrów, więc trzeba na to więcej czasu przy założeniu korzystania z kolei.
I Modena, bo jak macie być w Maranello, to odległość jest bardzo mała. ;)
A potem koleją do Rzymu… choć ja bym poświęcił więcej czasu w okolicach Bolonii, a w sumie będąc już w Rawennie, to stamtąd do wody jest bardzo blisko, tam też można się poopalać. :mrgreen: Jest to oczywiście moja subiektywna opinia, być może trochę wypaczona. :lol:
Tak, a potem do Rzymu. :P
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Post autor: Konrad »

Witaj. :hej:
Duże miasta to nie do końca moja specjalność, dla mnie numer jeden w Emilii Romanii to w tej chwili zamki Księstwa Parmy i Piacenzy oraz muzea kulinarne, ale to nie na temat, więc przejdę do tego punktu:
seniorita pisze:Ponadto, nie ukrywam, ale chciałabym mieć możliwość powylegiwać się na jakiejś rajskiej plaży.
....
4. i tu mam problem - co dalej? Gdzie koło Rzymu można się opalać nad morzem, ale też normalnie funkcjonować, trochę poimprezować, etc? Nie musimy siedzieć resztę pobytu w Rzymie. Może to być jakaś miejscowość stricte turystyczna z dobrym dojazdem i plażą.
Odpowiedź jest prosta, w pobliżu Rzymu żadnych rajskich plaż nie ma. :mrgreen: Najbliższe ładne plaże znajdziesz w Sabaudii oraz pomiędzy miejscowościami Sperlonga i Gatea.
seniorita

Post autor: seniorita »

Dziękuję za odpowiedzi!

Przełom lipca i sierpnia, to jest na ten moment nasz plan. Czyli raczej polecalibyście Bolonia, stamtąd nad morze i na koniec Rzym? To też w sumie dobry pomysł, nie wpadłam na to wcześniej. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna o Włoszech”