Chcę do Włoch po oliwki:)

lloolcia

Chcę do Włoch po oliwki:)

Post autor: lloolcia »

Witam, nigdy we Włoszech nie byłam, ale zamierzam w roku 2014 wybrać się z ukochanym na wycieczkę samochodową prosto do cieplutkich Włoch:) w związku z tym już teraz pytam szukam pięknego regionu, miejsca, gdzie na targu kupię prawdziwe, pyszne oliwki :) w Polsce, w Niemczech jadam tylko te ze słoika, bądź na wagę te wielkie. A właśnie chciałabym spróbować, raz, że prawdziwych oliwek, dwa poznać piękne krajobrazy tego pięknego narodu, jak i ich mentalność. Wynalazłam to forum z nadzieją, że miłośnicy i znawcy Italii poradzą mi, naprowadzą mnie i poradzą, gdzie by tu się wybrać, aby się zakochać, popróbować regionalnych przysmaków ;-) chce już zacząć szukać tego miejsca, aby się jak najmocniej nakręcać i mieć motywacje, marzenia ... :) pozdrawiam i czekam na ciekawe odpowiedzi ;)
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Re: Chcę do Włoch po oliwki:)

Post autor: Tom_Cat »

Witaj na forum. :hej:
lloolcia pisze:Witam, nigdy we Włoszech nie byłam, ale zamierzam w roku 2014 wybrać się (…)
To jest słuszna koncepcja. :mrgreen:
lloolcia pisze:Wynalazłam to forum z nadzieją, że miłośnicy i znawcy Italii poradzą mi, naprowadzą mnie i poradzą, gdzie by tu się wybrać, aby się zakochać, popróbować regionalnych przysmaków ;-)
Odpowiedzi na to pytanie nie da udzielić się wprost. Każdy może zakochać się w innej części pięknej Italii, różne miejsca, różne krajobrazy, każdy region zaoferuje Ci inne przysmaki… My może wskazać Ci drogę, ale musisz zdecydować się, na którą wkroczyć… ;)
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Post autor: Konrad »

Witaj. :hej: Tak jak napisał Tomek każda część Włoch ma coś ciekawego do zaoferowania. Oliwki można kupić praktycznie na dowolnym targu we wszystkich regionach Italii. U nas był wczoraj, tak jak w każdą sobotę, i nie ma z tym najmniejszego problemu. Natomiast najwięcej gajów oliwnych znajduje się na południu, w regionach Apulia i Kalabria, około 70% wszystkich włoskich upraw. Sporo jest ich również na Sycylii. Interesująca pod tym względem jest także Sardynia, z tego powodu, że rosną tam drzewa oliwne mające po kilka tysięcy lat, jedne z najstarszych drzew w Europie. ;)
Awatar użytkownika
wict0r
Kontakt:

Post autor: wict0r »

Niedawno wróciłem z objazdówki wokół jeziora Garda i byłem totalnie zaskoczony, że w okolicy Malcesine były olbrzymie ogrody oliwne. Akurat zastałem tam gospodarzy, którzy zbierali świeże oliwki z drzewek. Wydawać by się mogło, że oliwki lubią cieplejsze miejsca, a tutaj zaskoczenie ;) Zatem myślę, że jeśli chcesz jechać po świeże oliwki, wystarczy wybrać dowolny region Włoch. Oliwki - jak podkreślała niejednokrotnie Elizabeth David w swoich książkach - są nieodłącznym elementem kuchni włoskiej i podejrzewam, że spotkasz je wszędzie ;)

Może wyprowadzi mnie ktoś z błędu, ale wydaje mi się, że świeże oliwki na targu kupisz dopiero późną jesienią.
Obrazek www.wiktor.ch - mój fotoblog
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna o Włoszech”