Namiastka Włoch czyli włoska restauracja w Polsce
Namiastka Włoch czyli włoska restauracja w Polsce
Często jeżdżę do Włoch w interesach. Czasem też w celach turystycznych. W jednym i drugim przypadku jestem stałą bywalczynią restauracji, choć trzeba przyznać, że ceny są tam kosmiczne. W Polsce jest mało dobrych włoskich restauracji. Często dania serwowane w takich lokalach nawet nie przypominają tego co można zjeść w Italii. W wakacje jednak znalazłam restaurację Gallo d'oro, w której serwowane są prawdziwe włoskie dania. Wytłumaczenie tego fenomenu jest bardzo proste - właściciel przebywał wieeeeeleee lat we Włoszech (o ile się nie mylę, to chyba ok. 30) wiec wie co z czym i jak się je
Jeśli ktoś chciałby spróbować oryginalnych włoskich dań, to nie musi pędzić do Włoch, a na ulicę Francuską w Warszawie (Saska Kępa).

Re: Namiastka Włoch czyli włoska restauracja w Polsce
We Włoszech byłam raz (konkretniej w Rzymie) i nigdy nie zapomnę smaku pizzy (którą zjadłam z octem
) oraz spaghetti bolognese... Było przepyszne i do dziś są to jedne z moich ulubionych dań, które próbuję wykonać w domu, choć z małym skutkiem.

Na szczęście coraz większych dobrych włoskich knajp w PL. Jest to popularny rodzaj kuchni i zdarzają się naprawdę dobre pizzerie i restauracje. Często prowadzą je Włosi, którzy przyjechali do naszego kraju dla pięknej Polki
Uwielbiam włoskie jedzenie
)

Oj podejrzewam, że aktualnie w Warszawie więcej takich knajp się znajdzie.