Strona 1 z 1

Najlepsze restauracje we Włoszech (Michelin).

: środa, 28 lis 2012, 19:09
autor: Konrad
Czerwony Przewodnik Michelin (Michelin Guide Rouge) to najstarszy i najbardziej prestiżowy przewodnik kulinarny na świecie opisujący restauracje i hotele. Jest on publikowany corocznie przez francuską firmę Michelin. Wszystkie restauracje są sprawdzane i oceniane przez anonimowych inspektorów. Najlepsze spośród nich otrzymują tzw. gwiazdki Michelina.

System przyznawania gwiazdek wygląda następująco:

* (jedna gwiazdka Michelina) - bardzo dobra restauracja w swojej kategorii
** (dwie gwiazdki Michelina) - doskonała restauracja, warta odwiedzenia
*** (trzy gwiazdki Michelina) - wyjątkowa restauracja, warta specjalnej podróży

Zestawienie najlepszych restauracji we Włoszech z trzema gwiazdkami Michelina *** 2013:
nazwa restauracji : miasto

Enoteca Pinchiorri : Firenze (Florencja)
Osteria Francescana : Modena
La Pergola : Roma (Rzym)
Da Vittorio : Brusaporto
Dal Pescatore : Canneto sull'Oglio Runate
Piazza Duomo : Alba
Le Calandre : Rubano

Pełne zestawienie najlepszych restauracji we Włoszech z gwiazdkami Michelina 2013:

Najlepsze restauracje w Toskanii
Najlepsze restauracje w Marche
Najlepsze restauracje na Sardynii
Najlepsze restauracje na Sycylii
Najlepsze restauracje w Apulii
Najlepsze restauracje w Abruzji
Najlepsze restauracje w Friuli-Wenecji Julijskiej
Najlepsze restauracje w Emilii-Romanii
Najlepsze restauracje w Kalabrii
Najlepsze restauracje w Dolinie Aosty
Najlepsze restauracje w Kampanii
Najlepsze restauracje w Ligurii
Najlepsze restauracje w Lacjum
Najlepsze restauracje w Lombardii
Najlepsze restauracje w Piemoncie
Najlepsze restauracje w Trydencie-Górnej Adydze
Najlepsze restauracje w Umbrii
Najlepsze restauracje w Wenecji Euganejskiej

Włochy są drugim krajem po Francji z największą ilością restauracji z przyznanymi gwiazdkami Michelina.

Bonus. Zestawienie najlepszych restauracji we włoskich ośrodkach narciarskich z gwiazdkami Michelina 2013: :mrgreen:

Najlepsze restauracje we włoskich ośrodkach narciarskich

źródło: Michelin Guide Rouge