Narty we Włoszech w sezonie letnim.

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Narty we Włoszech w sezonie letnim.

Post autor: Konrad »

We Włoszech można jeździć na nartach również w lato. W sezonie letnim czynne są 3 ośrodki (lodowce):

Cervinia (ze szwajcarskim Zermatt)

przewidywany termin otwarcia w sezonie letnim 2012: od 30 czerwca do 9 września
łączna długość tras: 23 km
cena karnetu dla osoby dorosłej: 1 dzień - 43,00 euro; 6 dni - 189,00 euro (Cervinia+Zermatt)
strona internetowa: http://www.cervinia.it/pages/Home_e_it/161

Passo dello Stelvio

przewidywany termin otwarcia w sezonie letnim 2012: od 25 maja
łączna długość tras: około 20 km
cena karnetu dla osoby dorosłej: 1 dzień - 36,00 euro; 6 dni - 176,00 euro
strona internetowa: http://www.passostelvio.com

Val Senales

przewidywany termin otwarcia w sezonie letnim 2012: od 23 czerwca do 29 lipca oraz wrzesień
łączna długość tras: około 7 km
cena karnetu dla osoby dorosłej: 1 dzień - 32,00 euro; 6 dni - 133,00 euro
strona internetowa: http://www.valsenales.com/it/area-sciistica/

Do późnej wiosny czynny jest również lodowiec Presena.
Osobiście nie jestem wielkim miłośnikiem jazdy na nartach w lato ze względu na małą ilość dostępnych tras, niepewne warunki (mokro) oraz wysoką cenę karnetu w stosunku do czynnych nartostrad, ale gdybym był przejazdem w pobliżu któregoś z lodowców to czemu nie. ;)
makowal

Re: Narty we Włoszech w sezonie letnim.

Post autor: makowal »

Polecam Val Senales, w Maso Corto jeździłem w tamtym roku końcem maja, rewelacja !!!!! Za miesiąc wybieram się do Livigno na rozpoczęcie sezonu.

Kowal M
wera

Post autor: wera »

A w tym roku podobne są ceny jak w zeszłym? Czy ktoś wie jaka jest temperatura latem na lodowcu?
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

wera pisze:A w tym roku podobne są ceny jak w zeszłym?
Witaj na forum. :hej:
W tym roku rozpoczął się już sezon zimowy, u nas właśnie pada śnieg :D, więc możemy rozmawiać o cenach na sezon letni 2014, ewentualnie na sezon zimowy. Passo dello Stelvio jest zamknięte do maja.
MorowyMis

Post autor: MorowyMis »

Val Selanes odwiedzone. Nie mam niestety jeszcze porównania z innymi bazami narciarskimi. Z moich obserwacji wynika, że jeździ tam dużo Polaków, nie wiem jak gdzie indziej. Na szczęście wygląda to inaczej niż w nadmorskich miejscowościach obleganych przez nas - wyjeżdżając z kraju zapominamy często zabrać ze sobą kulturę i dobre wychowanie. Ale narciarze chyba wiedzą po co jadą na stok i do miejscowości górskich , bo nie zaobserwowałem tzw. "małpiego rozumu".
Chilavert_19

Post autor: Chilavert_19 »

A co możecie powiedzieć o Cervinia? Bo moi znajomi proponują się tam wybrać...i chciałabym poznać opinie o tym ośrodku.
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Chilavert_19 pisze:A co możecie powiedzieć o Cervinia?
A to chyba już było? :roll:
viewtopic.php?f=33&t=860
mowgli

Post autor: mowgli »

Chętnie bym się wybrał w tym roku! Zawsze w wakacje jeździmy w ciepłe miejsca i raczej tradycyjnie spędzamy czas, ale to fajna opcja. Rodzicom wymyślam wakacje dla seniorów ale raczej ten pomysł odpada;) Chociaż bardzo chcą Włochy odwiedzić to i tak się przydam. Dla siebie zdecydowanie coś bardziej aktywnego wybiorę.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 cze 2014, 14:53 przez Konrad, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Rażące naruszenie Regulaminu Italia Forum, punkty III.2, III.4, V.1. Użytkownik "pożegnał się" z forum.
inga

Post autor: inga »

Jeśli chodzi o wyjazdy na narty do Włoszech to ja osobiście polecam ośrodki Civetta i Trevalli. Byłam tam już kilkakrotnie i za każdym razem wracam z takim samym entuzjazmem. Przepiękny rejon dla miłośników szusowania.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 cze 2014, 14:54 przez Konrad, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Rażące naruszenie Regulaminu Italia Forum, punkty III.2, III.4, V.1. Użytkownik "pożegnał się" z forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Narty we Włoszech”