Polska potrawa w cucina siciliana?

Awatar użytkownika
wowa

Polska potrawa w cucina siciliana?

Post autor: wowa »

Przygotowuję listę "TRADYCYJNYCH POTRAW I PRZEKĄSEK WYWODZĄCYCH SIĘ Z SYCYLII". Zatkało mnie, kiedy dotarło do mojej świadomości, że jedna z potraw sycylijskich może mieć polskie korzenie, z okresu Rzeczpospolitej Obojga Narodów, gdzieś na 60% pewności. A to z powodu:
  • nazwy
  • składników
  • okresu przyrządzania
  • (i ogólnie-kulturowo) z jakiej okazji
Do mojego kolejnego wpisu w tym temacie, to jest zagadka: jaka to potrawa :obiad:? :mysli03: :czytam: :winko: :italia:
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Re: Polska potrawa w cucina siciliana?

Post autor: Tom_Cat »

Ale ja mam zaległości... :lol:
Przeglądałem listę potraw, przeglądałem w internecie "różne różności" (jak mawiał klasyk :lol: ), wprawdzie nie trafiłem na potrawę mogącą mieć 60% polskich korzeni z okresu Rzeczpospolitej Obojga Narodów, ale porównując sobie niektóre składniki, to może te sycylijskie przysmaki mają od 12 do 24% polskiego wkładu. :mrgreen: Trudno też mi odnieść się do kuchni z tamtych czasów, bo nie zagłębiłem tematu, jak polska kuchnia ewoluowała na przestrzeni wieków. :mysli03:
Tam jest tyle różnych potraw, dań, że to można się pogubić, (chyba nawet zgubiłem się :lol: ), więc wowa byłbyś tak uprzejmy i nakierował w jaką stronę iść. Może jakaś wskazówka, czy to danie mięsne, jarskie, a może zupka? ;)

Tak mi się skojarzyła zupa i Pani ca meusa, bo znalazłem zdjęcie:

Obrazek
>>Źródło<<

Wygląda nie do końca jak zupa ze śledziony, ale jako danie jednogarnkowe ze śledziony to i owszem. :lol:
Awatar użytkownika
wowa

Post autor: wowa »

Tom_Cat pisze:Ale ja mam zaległości... :lol:
Jakie zaległości? Wstrzeliłeś się idealnie, bo ta potrawa jest przygotowywana w Polsce raz do roku, właśnie dziś, na Wigilię!!! Tylko nie we wszystkich regionach kraju, głównie w tych związanych z kresami wschodnimi, jak Wrocław, he, he. A propos, Wesołych i Pogodnych...
Tom_Cat pisze:Może jakaś wskazówka, czy to danie mięsne, jarskie, a może zupka? ;)
Na Sycylii ta potrawa przygotowywana jest na Saint Lucy'c Feast 13 grudnia. Upamiętnia dzień niespodziewanego przybycia do Palermo w okresie głodu ładunku pszenicy; według tradycji miało to miejsce na Święto Świętej Łucji w 1646 r. Zgodnie z obyczajem, chleb nie powinien być spożywany 13 grudnia, a potrawa z zagadki miała być głównym źródłem pożywienia na dzień.

Niestety, w Londynie Italiaforum, jak i np. Onet,są traktowane chyba jako strony hakerskie, tak jak oficjalna strona parku narodowego Zingaro na Sycylii (moje problemy w zeszłym roku). Znowu niemal gotowy post zniknął (bo nie zapisany jako kopia tymczasowa) - dwa dni już piszę i święta się skończą, a nie napiszę... Skończę post po powrocie do Polski.

A brakuje mi możliwości przygotowywania wyjazdów na Italiaforum; teraz penetrujemy południowe regiony Półwyspu Iberyjskiego - Andaluzja jest niesamowita, a przed nami Algarve.
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 sty 2019, 16:18 przez wowa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Post autor: Tom_Cat »

wowa pisze:Jakie zaległości?
Zaległości czyli czas jaki minął od założenia tematu, do czasu mojej odpowiedzi. :mrgreen:
Do rzeczy...
wowa pisze:Na Sycylii ta potrawa przygotowywana jest na Saint Lucy'c Feast 13 grudnia.
Potrawa przygotowywana na Festa di Santa Lucia (Święto Świętej Łucji) to Cuccia di Santa Lucia.
Zdjecię poniżej:

Obrazek
>>Źródło<<

Patrząc po zdjęciach z różnych stron, to mają fantazję w dekorowaniu. :lol:
Na przykład:

Obrazek
>>Źródło<<

Obrazek
>>Źródło<<
wowa pisze:(...)ta potrawa jest przygotowywa w Polsce raz do roku, właśnie dziś, na Wigilię!!!
Kutia. Właśnie raz do roku, teraz. :geek:
wowa pisze:A propos, Wesołych i Pogodnych...
Radosnych Swiąt Bożego Narodzenia! :D
wowa pisze:Niestety, w Londynie Italiaforum, jak i np. Onet,są traktowane chyba jako strony hakerskie, tak jak
oficjalna strona parku narodowego Zingaro na Sycylii (moje problemy w zeszłym roku). Znowu niemal gotowy post
zniknął (bo nie zapisany jako kopia tymczasowa) - - dwa dni już piszę i święta się skończą, a nie napiszę.. Skończę
post po powrocie do Polski.
Chyba tam Italia i Polonia nie są lubiane... :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia włoska - rozmaitości”