Tom_Cat pisze:Ale ja mam zaległości...
Jakie zaległości? Wstrzeliłeś się idealnie, bo ta potrawa jest przygotowywana w Polsce raz do roku, właśnie dziś, na Wigilię!!! Tylko nie we wszystkich regionach kraju, głównie w tych związanych z kresami wschodnimi, jak Wrocław, he, he. A propos, Wesołych i Pogodnych...
Tom_Cat pisze:Może jakaś wskazówka, czy to danie mięsne, jarskie, a może zupka?
Na Sycylii ta potrawa przygotowywana jest na Saint Lucy'c Feast 13 grudnia. Upamiętnia dzień niespodziewanego przybycia do Palermo w okresie głodu ładunku pszenicy; według tradycji miało to miejsce na Święto Świętej Łucji w 1646 r. Zgodnie z obyczajem, chleb nie powinien być spożywany 13 grudnia, a potrawa z zagadki miała być głównym źródłem pożywienia na dzień.
Niestety, w Londynie
Italiaforum, jak i np. Onet,są traktowane chyba jako strony hakerskie, tak jak oficjalna strona parku narodowego Zingaro na Sycylii (moje problemy w zeszłym roku). Znowu niemal gotowy post zniknął (bo nie zapisany jako kopia tymczasowa) - dwa dni już piszę i święta się skończą, a nie napiszę... Skończę post po powrocie do Polski.
A brakuje mi możliwości przygotowywania wyjazdów na
Italiaforum; teraz penetrujemy południowe regiony Półwyspu Iberyjskiego - Andaluzja jest niesamowita, a przed nami Algarve.