- 1/2 litra dobrej i mocnej kawy,
- 1 pomarańcza,
- 1 laska cynamonu,
- 1 laska wanilii,
- 200 ml spirytusu 95%,
- 300 gram cukru.
Wsypać cukier do słoja, wlać na niego świeżo zaparzoną, gorącą kawę i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać skórkę z pomarańczy (jedynie część żółtą), cynamon oraz wanilię i odstawić aż ostygnie. Wówczas dodać również spirytus, zamknąć słój i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie przefiltrować likier, butelkować i leżakować minimum 4 miesiące.
Elisir di caffe (Eliksir kawowy).
- 100 gram dobrej kawy mielonej,
- 50 gram kakao niesłodzonego,
- 450 ml spirytusu 95%,
- 350 ml wody,
- 300 gram cukru.
Zagotować wodę, dodać cukier i gotować jeszcze przez 3 minuty. Kiedy syrop cukrowy ostygnie przelać do słoja, dodać spirytus, kawę i kakao. Całość dobrze zamieszać i odstawić na 30 dni. Po tym czasie przefiltrować do butelek i odstawić do piwnicy na minimum 3 miesiące.
Robiłem według obu przepisów. Bardzo szybko u mnie znika, więc chyba dobry.

