Strona 1 z 1
Nocino (Orzechówka).
: sobota, 1 lip 2017, 22:12
autor: Konrad
Najwyższy czas nastawić tegoroczną orzechówkę (nocino). Właściwie to u mnie jest już trochę po terminie ponieważ według tradycji we Włoszech orzechy zrywa się w nocy 24 czerwca (Dzień Św. Jana).
Najlepsze włoskie nocino produkuje się w regionie Emilia-Romagna, szczególnie w okolicy Modeny.
Nocino. Przepis 1.
- 40 zielonych orzechów włoskich,
- 1,5 litra spirytusu 90%,
- 400 ml. wody,
- 1 kg cukru,
- 1 cytryna,
- 10 goździków,
- kawałek cynamonu.
Orzechy pokroić na ćwiartki. Wrzucić do słoja wraz z goździkami, cynamonem i skórką z cytryny (jedynie część żółta). Zalać spirytusem i macerować 40 dni, potrząsać słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu 5 minut, następnie ostudzić i wlać do słoja z orzechami. Całość dokładnie przefiltrować i butelkować.
Re: Nocino (Orzechówka).
: niedziela, 2 lip 2017, 17:20
autor: Konrad
Nocino. Przepis 2.
- 20 zielonych orzechów włoskich,
- 750 g spirytusu 90%,
- 200 g wody,
- 360 g cukru,
- 1/2 cytryny,
- 5 goździków,
- płatki z róży.
Orzechy pokroić na ćwiartki. Wrzucić do słoja wraz z goździkami, płatkami róży i skórką z cytryny (jedynie część żółta). Zalać spirytusem i macerować 40 dni, potrząsać słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu kilka minut, następnie ostudzić i wlać do słoja z orzechami. Całość dokładnie przefiltrować i butelkować.
Przepisy są bardzo podobne, w drugim jedynie cynamon zastępują płatki róż i jest nieco mniej cukru. Robiłem według obu przepisów i obie są świetne, i nawet trochę się różnią.
Re: Nocino (Orzechówka).
: niedziela, 2 lip 2017, 22:02
autor: zdihu
Panie, wielce oryginalne połączenie brutalnego smaku zielonych orzechów z delikatnym aromatem róży, cytryna też raczej doda łagodności.
Orzechówkę robię od jakiegoś czasu, ale tak nie próbowałem.
Goździki i cynamon tak, ale nawet na cytrynę nie wpadłem.
Podejrzewam że ilość płatków zależy od tego jak bardzo pachnąca jest róża?
Spróbuję.
Orzechówka po włosku, raz!

Re: Nocino (Orzechówka).
: poniedziałek, 3 lip 2017, 22:51
autor: Konrad
zdihu pisze:Podejrzewam że ilość płatków zależy od tego jak bardzo pachnąca jest róża?
Zgadza się. Według mnie 1-2 róże wystarczą. W końcu to ma być orzechówka, a nie likier różany.

Jeszcze jedno, w przepisach nie jest podane konkretnie czy nalewka powinna stać 40 dni w ciemnym i chłodnym miejscu czy wręcz odwrotnie - na słońcu. Natomiast znalazlem jeden bardzo stary przepis, gdzie pisano, że nocino powinno stać na słońcu. Ja próbowałem obu sposobów i według mnie ta, która stała na słońcu była nieco lepsza, więc teraz robię tylko tak. A wy jak robicie?
Re: Nocino (Orzechówka).
: czwartek, 13 lip 2017, 11:20
autor: Adi
Trochę mnie to zaskakuje. Bo według wszystkich znanych mi przepisów wszelkie nalewki orzechowe raczej winny dojrzewać w ciemnym miejscu, a nawet powszechne jest stosowanie ciemnych butelek, ale być może te róże robią różnicę.
Re: Nocino (Orzechówka).
: czwartek, 13 lip 2017, 23:53
autor: zdihu
Zawsze robiłem w ciemności i chłodzie, ale jako, że ta będzie inna to już do końca posłucham starego przepisu. Z małą modyfikacją, róży i cytryny dam podwójną ilość. Oba te składniki w moich warunkach pewno mniej aromatyczne są, a chyba o to chodzi. Tydzień już spędziła w ciemnicy, resztę na słoneczku niech się poopala.
Re: Nocino (Orzechówka).
: piątek, 14 lip 2017, 23:57
autor: Konrad
Poszperałem jeszcze trochę w sieci i włoska wikipedia podaje: według receptur zielarskich na nocino, to które przygotowuje się jako nalewkę leczniczą, zaleca się macerować na słońcu.
I jeszcze jeden ciekawy przepis z tejże strony:
Nocino. Przepis 3.
- 30-33 zielone orzechy włoskie,
- litr koniaku lub brandy,
- 400 gram cukru,
- 6 goździków,
- 1 gram kwiatu muszkatołowca.
Macerować orzechy i zioła bez dodawania cukru przez 1 miesiąc na słońcu w hermetycznie zamykanym słoju, potrząsać słojem 2-3 razy dziennie. Po miesiącu dodać cukier, zamieszać i pozostawić na słońcu na kolejne 2 tygodnie, ciągle potrząsając słojem 2-3 razy dziennie. Przefiltrować, 2 razy jeśli to konieczne, butelkować i pozostawić do dojrzewania na co najmniej 2 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
Być może to śródziemnomorskie słońce ma dobry wpływ na nocino.
