Mistra.
: piątek, 12 maja 2017, 00:09
Ciekawa nalewka z mojego regionu Marche. Rodzaj anyżówki w połączeniu z aromatem pomarańczy.
Mistra:
- 25 gram nasion anyżu,
- 15 gram kolendry,
- 5 gram nasion kopru,
- 1 pomarańcza,
- 1 litr spirytusu 90%,
- 1,15 litra wody,
- 1,25 kg cukru (proponuje nieco zmniejszyć ilość cukru zastępując go odpowiednia ilością wody).
Skórkę z pomarańczy bez części białej oraz nasiona macerować w słoju przez 8 dni. Przefiltrować. Przygotować na gorąco syrop z wody i cukru. Po ostygnięciu połączyć go z alkoholem. Pozostawić na kilka dni po czym ponownie przefiltrować.
Mistra:
- 25 gram nasion anyżu,
- 15 gram kolendry,
- 5 gram nasion kopru,
- 1 pomarańcza,
- 1 litr spirytusu 90%,
- 1,15 litra wody,
- 1,25 kg cukru (proponuje nieco zmniejszyć ilość cukru zastępując go odpowiednia ilością wody).
Skórkę z pomarańczy bez części białej oraz nasiona macerować w słoju przez 8 dni. Przefiltrować. Przygotować na gorąco syrop z wody i cukru. Po ostygnięciu połączyć go z alkoholem. Pozostawić na kilka dni po czym ponownie przefiltrować.