Liquore alla camomilla.
: sobota, 6 maja 2017, 19:28
Liquore alla camomilla (Likier rumiankowy).
- 30 gram rumianku,
- 2,5 grama mięty pieprzowej,
- 2 gramy dzięgiela,
- 1 gram kwiatu muszkatołowca,
- 1 gram chinowca,
- 300 ml. spirytusu 95%,
- 625 ml. wody,
- 250 gram cukru.
Zioła ucieramy w moździerzu, wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem oraz 120 ml wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w zaciszne miejsce na tydzień, w tym czasie nie potrząsamy słojem. Gotujemy pozostałe 500 ml wody i rozpuszczamy w niej cukier. Wyjątkowo, kiedy nasz syrop cukrowy jest jeszcze gorący, ale nie wrzątek, wlewamy go do maceratu. Całość odstawiamy aż całkowicie ostygnie, następnie dokładnie mieszamy i filtrujemy do butelek. Według mnie doskonała nalewka, jeśli ktoś lubi rumianek, ale powinna długo dojrzewać - minimum 6 miesięcy.
- 30 gram rumianku,
- 2,5 grama mięty pieprzowej,
- 2 gramy dzięgiela,
- 1 gram kwiatu muszkatołowca,
- 1 gram chinowca,
- 300 ml. spirytusu 95%,
- 625 ml. wody,
- 250 gram cukru.
Zioła ucieramy w moździerzu, wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem oraz 120 ml wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w zaciszne miejsce na tydzień, w tym czasie nie potrząsamy słojem. Gotujemy pozostałe 500 ml wody i rozpuszczamy w niej cukier. Wyjątkowo, kiedy nasz syrop cukrowy jest jeszcze gorący, ale nie wrzątek, wlewamy go do maceratu. Całość odstawiamy aż całkowicie ostygnie, następnie dokładnie mieszamy i filtrujemy do butelek. Według mnie doskonała nalewka, jeśli ktoś lubi rumianek, ale powinna długo dojrzewać - minimum 6 miesięcy.