Strona 1 z 1

Liquore al rosmarino.

: środa, 19 kwie 2017, 01:42
autor: Tom_Cat
Poniżej przepis na likier. Jest to oczywiście wersja z założeniami teoretycznymi. :mrgreen:

Liquore al rosmarino (Likier rozmarynowy).

Składniki:
10 g pędów kwitnącego rozmarynu,
1 cytryna (tylko część żółta),
1 litr alkoholu 40%,
200 g cukru,
100 ml wody.

Z cytryny obrać część żółtą, bez albedo, po wcześniejszym umyciu (preferowana cytryna niepryskana), rozmaryn umyć i osuszyć. Składniki przełożyć do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na 14 dni, wstrząsać od czasu do czasu. Nalew przefiltrować. Z wody i cukru przygotować syrop, i po przestudzeniu połączyć z nalewem. Odstawić na 14 dni. Całość ponownie przefiltrować i rozlać do flaszek. Odstawić do dojrzewania.

A tu założenia praktyczne, które wcieliłem w życie:

Liquore al rosmarino 2.0.

Składniki:
2 g pędów kwitnącego rozmarynu,
1 cytryna (tylko część żółta),
1 litr alkoholu 40%,
75 g cukru,
50 ml wody.

Mniej rozmarynu, bo musiałbym ogołocić do zera moje sadzonki. :lol: Użyłem mniej cukru, choć i tak w przepisie wyjściowym w porównaniu do innych włoskich likierów nie ma go, aż tak wiele. Zawsze jest łatwiej dosłodzić. Jak przeprowadzę wstępną degustację, to wtedy będzie czas na korektę. :mrgreen:

Re: Liquore al rosmarino.

: środa, 19 kwie 2017, 23:55
autor: zdihu
IMG004.jpg
IMG004.jpg (145.42 KiB) Przejrzano 8333 razy
Czy z tych kwiatów nalewkę da radę zrobić?

Re: Liquore al rosmarino.

: czwartek, 20 kwie 2017, 23:05
autor: Tom_Cat
Oczywiście, nie ma na co czekać, trzeba nastawiać, póki kwitnie intensywnie. Patrząc na ten ziołowy "ogródek" to dorzuciłbym ekstra trochę samych kwiatów. :thumb up:
Mój rozmaryn też kwitnie, ale jeszcze nie tak intensywnie.