Elisir di china (Chinowiec).

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 907
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Elisir di china (Chinowiec).

Post autor: Konrad »

Postanowiłem podać kilka przepisów, które zamieszczałem już na innych forach, ale myślę, że warto mieć je w jednym miejscu.

Elisir di china (Chinowiec):

- 40 gram kory chinowca (drzewo chinowe),
- 4 gramy skórki z gorzkiej pomarańczy,
- 500 ml. spirytusu 95%,
- 500 ml. wody,
- 500 gram cukru.

Korę chinowca i skórkę z pomarańczy pokruszyć w moździerzu. Wrzucić do słoja i macerować przez 2 tygodnie w 150 ml. spirytusu wymieszanego z 50 ml. wody. Przefiltrować. Do większego słoja wlać uzyskany wywar, pozostałe 350 ml. spirytusu oraz wystudzony syrop przygotowany z 450 ml wody i cukru. Pozostawić na 15 dni, po czy ponownie przefiltrować i butelkować. Nalewka powinna dojrzewać minimum 3 miesiące.

Jedna z moich ulubionych, tak mało składników a nalewka na prawdę świetna. :winko:
zdihu
Ekipa
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 11 lut 2017, 22:24

Re: Elisir di china (Chinowiec).

Post autor: zdihu »

Ciekawy przepis. Pany czy ten elisir jest bardzo gorzki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Włoskie likiery i nalewki”