Cointreau - liquore all'arancia.

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 907
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Cointreau - liquore all'arancia.

Post autor: Konrad »

Jakiś czas temu dostałem drugą transzę cytrusów z Kalabrii: skrzynkę cytryn i skrzynkę pomarańczy. Postanowiłem m. in. poeksperymentować trochę z pomarańczami. :ugeek:

Parę lat temu zrobiłem tzw. nalewkę pomarańczowo-kawową z całej pomarańczy, z wciśniętymi w nią przyprawami, moczonej w wódce. Początkowo nie byłem zachwycony rezultatem, jednak po długim dojrzewaniu nalewka była całkiem interesująca. W międzyczasie znalazłem podobny włoski przepis, różniący się tym, że owoc pomarańczy (bez przypraw) zamiast moczyć w alkoholu wiesza się nad nim. Postanowiłem połączyć oba przepisy i tak powstały 3 poniższe nastawy:
arance.jpg
arance.jpg (74.18 KiB) Przejrzano 8733 razy
Nastaw 1.

Składniki:
- 500 ml brandy Stock,
- 1 kieliszek spirytusu 95%,
- 125 gram ciemnego cukru z trzciny cukrowej z Mauritiusa,
- 1 pomarańcza.

Wymieszać dokładnie cukier z brandy i spirytusem w słoju aż się całkiem rozpuści. Pomarańcze zamocować nad alkoholem tak aby nie dotykała ani do alkoholu ani do ścianek słoja. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące.

Nastaw 2.

Składniki:
- 500 ml brandy Stock,
- 1 kieliszek spirytusu 95%,
- 125 gram ciemnego cukru z trzciny cukrowej z Mauritiusa,
- 1 pomarańcza,
- 10 ziaren kawy,
- 5 ziaren kardamonu.

Wymieszać dokładnie cukier z brandy i spirytusem w słoju aż się całkiem rozpuści. Ziarna kawy i kardamonu wcisnąć w skórkę pomarańczy. Pomarańcze zamocować nad alkoholem tak aby nie dotykała ani do alkoholu ani do ścianek słoja. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące.

Nastaw 3.

Składniki:

- 500 ml brandy Stock,
- 1 kieliszek spirytusu 95%,
- 125 gram ciemnego cukru z trzciny cukrowej z Mauritiusa,
- 1 pomarańcza,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- kilka małych kawałków cynamonu.

Wymieszać dokładnie cukier z brandy i spirytusem w słoju aż się całkiem rozpuści. Ziarna ziela angielskiego i kawałki cynamonu wcisnąć w skórkę pomarańczy. Pomarańcze zamocować nad alkoholem tak aby nie dotykała ani do alkoholu ani do ścianek słoja. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 miesiące.

Według włoskiego przepisu zastosowanie koniaku lub brandy poprawia smak i uzyskana nalewka przypomina Grand Marnier/Cointreau. Dlatego zdecydowałem się wykorzystać brandy, a ponieważ zawsze dobrze komponowała mi się z ciemnym cukrem z trzciny cukrowej z Mauritiusa, postanowiłem wykorzystać właśnie taki cukier. Oczywiście w ten sposób postawiłem przede wszystkim na walory smakowe nalewki, rezygnując z walorów kolorystycznych. Jednak jeśli rezultat będzie zadowalający kolejnym razem będzie można spróbować również z wódką lub grappą i białym cukrem uzyskując także naturalny kolor takiej nalewki.

CDN za jakieś 2 miesiące z plusem. :D
Awatar użytkownika
Adi
Posty: 55
Rejestracja: czwartek, 28 lis 2013, 16:17

Re: Cointreau - liquore all'arancia.

Post autor: Adi »

Piękne wisielce :brawo:
Alkohol pity z umiarem nie jest szkodliwy nawet w dużych ilościach...
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Cointreau - liquore all'arancia.

Post autor: Tom_Cat »

Konrad pisze:- 1 kieliszek spirytusu 95%
Planuję przystąpić do eksperymentu, a moje kieliszki mają szeroką gamę pojemności, więc mam pytanie. :mrgreen: Jaką pojemność ma ten kieliszek? :mysli03:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Włoskie likiery i nalewki”