Millefiori.
: poniedziałek, 20 lut 2017, 22:33
Millefiori - to prawdopodobnie najlepsza obok Centerbe nalewka ziołowa jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić. Trunek o złotym kolorze i oszałamiającym kwiatowym aromacie. W piwnicy mam jeszcze zalakowaną buteleczkę rocznika 2007. 
Millefiori.
Składniki:
- 180 ml spirytusu 95%,
- 570 ml wody,
- 375 gram cukru,
- 1 gram kwiatów lawendy,
- 1 gram kwiatów tymianku,
- 1 gram mięty pieprzowej,
- 1 gram kardamonu,
- 1 gram goździków,
- 1 gram majeranku,
- 1 gram wanilii,
- 1 gram lebiodki kreteńskiej,
- 1 gram kwiatu muszkatołowego,
- 1 gram kolendry siewnej.
Zioła dokładnie ucieramy w moździerzu, wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem i macerujemy przez 10 dni. W tym czasie potrząsamy słojem 2 razy dziennie. Następnie filtrujemy, dodajemy wodę i cukier i całość bardzo dokładnie mieszamy, tak aby cukier się rozpuścił. Przelewamy do flaszek i wynosimy do piwnicy.
Nalewka powinna dojrzewać minimum 6 miesięcy.


Millefiori.
Składniki:
- 180 ml spirytusu 95%,
- 570 ml wody,
- 375 gram cukru,
- 1 gram kwiatów lawendy,
- 1 gram kwiatów tymianku,
- 1 gram mięty pieprzowej,
- 1 gram kardamonu,
- 1 gram goździków,
- 1 gram majeranku,
- 1 gram wanilii,
- 1 gram lebiodki kreteńskiej,
- 1 gram kwiatu muszkatołowego,
- 1 gram kolendry siewnej.
Zioła dokładnie ucieramy w moździerzu, wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem i macerujemy przez 10 dni. W tym czasie potrząsamy słojem 2 razy dziennie. Następnie filtrujemy, dodajemy wodę i cukier i całość bardzo dokładnie mieszamy, tak aby cukier się rozpuścił. Przelewamy do flaszek i wynosimy do piwnicy.

