Amaro al ginepro (Amaro jałowcowe).
Składniki:
- 20 szyszkojagód jałowca,
- 5 g mięty pieprzowej,
- 4 g goździków,
- 5 g anyżu,
- 5 g hyzopu lekarskiego,
- 3 g korzenia arcydzięgla,
- 3 g piołunu,
- 0,5 g gałki muszkatołowej,
- 400 ml spirytusu 96%,
- 300 ml wody,
- 300 g cukru.
Zioła pokruszyć w moździerzu, wrzucić do słoja, zalać spirytusem i macerować przez 15 dni. Potrząsać słojem od czasu do czasu. Przygotować na gorąco syrop z wody i cukru. Nalew przefiltrować i połączyć z ostudzonym syropem cukrowym. Pozostawić na jeden dzień, następnie przelać do flaszek i odstawić do dojrzewania na minimum 6 miesięcy.
Niedawno została wypita ostatnia buteleczka - rocznik 2012! Będzie trzeba nastawić nowe. Polecam.
