Strona 1 z 1

Limoncello (Likier cytrynowy).

: wtorek, 29 lis 2016, 18:01
autor: Konrad
Limoncello (Likier cytrynowy).

Składniki:
- 4 duże cytryny,*
- 400 ml. spirytusu 90%,
- 4 goździki,
- 500 ml. wody,
- 1/2 laski wanilii,
- 500 gram cukru.

Cytryny dokładnie umyć i zdjąć skórkę, usunąć część białą, a pozostawić jedynie żółtą. Skórki, goździki i wanilię zalać 100 ml spirytusu. Macerować przez 8 dni potrząsając słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu 3 minuty. Przefiltrować nalew na cytryny. Syrop ostudzić. Połączyć nalew z cytryn, pozostały spirytus z syropem cukrowym. Przefiltrować, butelkować i leżakować. Podawać mocno schłodzone.

* decydujące znaczenie (jak zresztą przy wszystkich nalewkach) ma jakość cytryn. Powinny być one świeże i aromatyczne, najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii. Nie da się zrobić dobrej nalewki z byle jakiego surowca.

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

: wtorek, 29 lis 2016, 21:31
autor: agatuniowo
Uwielbiam. :brawo:

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

: środa, 30 lis 2016, 10:30
autor: Adi
Konrad pisze:najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii
Dzień dobry, poproszę 4 cytryny z Sycylii :lol:
W polskich warunkach , pomijając wieksze miasta :|

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

: środa, 30 lis 2016, 15:08
autor: Konrad
To musisz zacząć importować do Polski. :thumb up: Na Sycylię to trochę daleko, więc mogą być z Sorrento - nawet lepsze. Mogę dać ci namiary. :D

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

: czwartek, 1 gru 2016, 19:24
autor: Linx
A jak już zaimportuje, to ja pierwszy kupię te 4 sztuki. :lol:

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

: wtorek, 6 gru 2016, 18:25
autor: Tom_Cat
Pozwolę sobie dorzucić swoją wersję Limoncello, składniki są podobne jak u Konrada, ale drobne różnice występują. ;)

Limoncello.

Składniki:
5 cytryn,
250 ml alkoholu 40%,
250 ml alkoholu 95%,
½ laski wanilii,
4 goździki,
300 g cukru,
900 ml wody.

Przygotować minimum 1,5 litrowy słój, ze szczelnym zamknięciem. Cytryny umyć, wyszorować i sparzyć. Osuszyć i jak najcieniej obrać skórkę (bez albedo!). Skórki przełożyć do słoja. Wanilię przekroić wzdłuż i przełożyć do słoja. Dodać goździki. Zalać alkoholem 40% i 95%. Zamieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Wstrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew przefiltrować. Zagotować wodę, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do chwili rozpuszczenia się cukru. Syrop ostudzić. Nalew połączyć z syropem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień. Przefiltrować, rozlać do flaszek i odstawić do dojrzewania. Najlepiej podawać zmrożone. :winko:

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

: wtorek, 18 gru 2018, 22:53
autor: Lea12
A dla osób co za słodkimi napojami nie przepadają? Posmakuje?

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

: sobota, 22 gru 2018, 21:53
autor: Tom_Cat
Jeśli mocno zmrozisz, np. kilka dni w zamrażarce, to może jakoś uda Ci się to wypić ("zmęczyć"). ;) Ale jeśli nie przepadasz za likierami, to polecam raczej Cytrynówkę niż Limoncello.
Generalnie włoskie nalewki są bardzo słodkie, ewentualnie, może podejdzie Ci jakiś likier ziołowy (pod warunkiem, że ziołowe lubisz), gdzie słodycz jest równoważona przez gorycz ziół. :mysli03: