Limoncello (Likier cytrynowy).
: wtorek, 29 lis 2016, 18:01
Limoncello (Likier cytrynowy).
Składniki:
- 4 duże cytryny,*
- 400 ml. spirytusu 90%,
- 4 goździki,
- 500 ml. wody,
- 1/2 laski wanilii,
- 500 gram cukru.
Cytryny dokładnie umyć i zdjąć skórkę, usunąć część białą, a pozostawić jedynie żółtą. Skórki, goździki i wanilię zalać 100 ml spirytusu. Macerować przez 8 dni potrząsając słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu 3 minuty. Przefiltrować nalew na cytryny. Syrop ostudzić. Połączyć nalew z cytryn, pozostały spirytus z syropem cukrowym. Przefiltrować, butelkować i leżakować. Podawać mocno schłodzone.
* decydujące znaczenie (jak zresztą przy wszystkich nalewkach) ma jakość cytryn. Powinny być one świeże i aromatyczne, najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii. Nie da się zrobić dobrej nalewki z byle jakiego surowca.
Składniki:
- 4 duże cytryny,*
- 400 ml. spirytusu 90%,
- 4 goździki,
- 500 ml. wody,
- 1/2 laski wanilii,
- 500 gram cukru.
Cytryny dokładnie umyć i zdjąć skórkę, usunąć część białą, a pozostawić jedynie żółtą. Skórki, goździki i wanilię zalać 100 ml spirytusu. Macerować przez 8 dni potrząsając słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu 3 minuty. Przefiltrować nalew na cytryny. Syrop ostudzić. Połączyć nalew z cytryn, pozostały spirytus z syropem cukrowym. Przefiltrować, butelkować i leżakować. Podawać mocno schłodzone.
* decydujące znaczenie (jak zresztą przy wszystkich nalewkach) ma jakość cytryn. Powinny być one świeże i aromatyczne, najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii. Nie da się zrobić dobrej nalewki z byle jakiego surowca.