Centerbe.
: czwartek, 17 lis 2016, 16:53
Centerbe (centerba) to jedna z najwspanialszych włoskich nalewek ziołowych. Powstała w opactwie benedyktyńskim San Clemente a Casauria w Castiglione a Casauria w Abruzji, gdzie była wytwarzana od XIII do XVII wieku jako mocny 70% likier ze stu ziół (cento-erbe). Istnieje wiele przepisów na imitację tego likieru. Ja zrobiłem według niżej podanego przepisu i według mnie jest jedną z najlepszych nalewek jakie udało mi się kiedykolwiek zrobić samemu. Moja nalewka dojrzewała ponad 2 lata, co pewnie miało istotny wpływ na jej ostateczny smak. Warto było czekać. 
Centerbe.
Składniki:
- 400 gram spirytusu 95%,
- kawałek cynamonu,
- 2 goździki,
- 3 świeże liście lauru,
- 2 duże liście bazylii,
- 3 kwiaty rumianku,
- 2 pokruszone owoce jałowca,
- gałązka majeranku,
- gałązka mięty,
- 3 liście szałwii,
- gałązka rozmarynu,
- 3 liście cytryny,
- gałązka kwitnącego tymianku,
- odrobina szafranu,
- 300 gram cukru.
Zioła macerować w spirytusie w hermetycznie zamykanym słoju przez 1 miesiąc. Przygotować syrop z 300 ml wody i cukru i po ostudzeniu dodać do maceratu. Pozostawić na 1 godzinę, przefiltrować i butelkować. Nalewka powinna dojrzewać minimum 3 miesiące (polecam znacznie dłużej).

Centerbe.
Składniki:
- 400 gram spirytusu 95%,
- kawałek cynamonu,
- 2 goździki,
- 3 świeże liście lauru,
- 2 duże liście bazylii,
- 3 kwiaty rumianku,
- 2 pokruszone owoce jałowca,
- gałązka majeranku,
- gałązka mięty,
- 3 liście szałwii,
- gałązka rozmarynu,
- 3 liście cytryny,
- gałązka kwitnącego tymianku,
- odrobina szafranu,
- 300 gram cukru.
Zioła macerować w spirytusie w hermetycznie zamykanym słoju przez 1 miesiąc. Przygotować syrop z 300 ml wody i cukru i po ostudzeniu dodać do maceratu. Pozostawić na 1 godzinę, przefiltrować i butelkować. Nalewka powinna dojrzewać minimum 3 miesiące (polecam znacznie dłużej).