
Centerbe.
Składniki:
- 400 gram spirytusu 95%,
- kawałek cynamonu,
- 2 goździki,
- 3 świeże liście lauru,
- 2 duże liście bazylii,
- 3 kwiaty rumianku,
- 2 pokruszone owoce jałowca,
- gałązka majeranku,
- gałązka mięty,
- 3 liście szałwii,
- gałązka rozmarynu,
- 3 liście cytryny,
- gałązka kwitnącego tymianku,
- odrobina szafranu,
- 300 gram cukru.
Zioła macerować w spirytusie w hermetycznie zamykanym słoju przez 1 miesiąc. Przygotować syrop z 300 ml wody i cukru i po ostudzeniu dodać do maceratu. Pozostawić na 1 godzinę, przefiltrować i butelkować. Nalewka powinna dojrzewać minimum 3 miesiące (polecam znacznie dłużej).