Centerba 72
Producent: Enrico Toro & C.
Region: Abruzja, Włochy.
Centerba Toro powstaje z ziół zbieranych ręcznie w górach Maiella w Abruzji. Została stworzona w 1817 przez Beniamina Toro na bazie dawnych receptur Benedyktynów z Klasztoru San Clemente w Casauria.
Centerba 72 to najpopularniejsza, bardzo mocna (70% alkoholu) i wytrawna wersja tego trunku. Ma ona jasny, przejrzysty, zielono-szmaragdowy kolor; przyjemny, lekko słodki, ziołowy aromat, stłumiony nieco przez moc alkoholu (tymianek, mięta pieprzowa, oregano, majeranek, lukrecja...). Wrażania smakowe są niesamowite: w pierwszej chwili delikatna i lekka w ustach, nawet jakby subtelny słodki posmak (lukrecja?), po czym natychmiast następuje potężne i rozgrzewające uderzenie alkoholu i mocna ziołowa końcówka, w której do głosu dochodzą ostre i pikantne korzenie i przyprawy. Smak ziół pozostaje na języku jeszcze bardzo długo. Pusty kieliszek po odparowaniu alkoholu to prawdziwa eksplozja ziołowych aromatów. Nie jest to zdecydowanie trunek dla każdego, ale jak dla mnie rewelacja. Najlepsza nalewka ziołowa jaką piłem po Chartreuse i Benedictine.
Według mnie najlepiej smakuje bez żadnych dodatków, ale można też pić rozcieńczoną z wodą lub jako dodatek do kawy, czekolady, koktajli. Wykorzystywana również do słodyczy i w kuchni.
Na forum można znaleźć przepis na imitację słodkiej i nieco słabszej wersji Centerbe: Link (ta wersja również jest produkowana przez Enrico Toro).
Centerba 72 - Enrico Toro.
- Konrad
- Administrator
Centerba 72 - Enrico Toro.
- Załączniki
-
- centerbe.jpg (100.44 KiB) Przejrzano 10324 razy