Strona 1 z 1

Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.

: czwartek, 17 lis 2016, 14:23
autor: Konrad
Marchese di Villamarina Alghero DOC 2003.

Producent: Sella & Mosca.
Region: Sardynia, Włochy.
Szczep: Cabernet Sauvignon 100%.
Zawartość alkoholu: 13%.

Najbardziej prestiżowe, doskonałe czerwone wino tej historycznej sardyńskiej posiadłości. Dojrzewa około 14 miesięcy w małych dębowych beczkach z Troncais, następnie kolejne 12 miesięcy w tradycyjnych dużych beczkach i 18 miesięcy w butelkach umieszczonych w ciemnej piwnicy w temperaturze 16 stopni.
W kieliszku prezentuje się w kolorze ciemnej rubinowej czerwieni z delikatnymi refleksami fioletowymi na krawędziach. Bogaty, intensywny i wyrafinowany bukiet: dojrzałe czerwone owoce, jagody, jeżyny, subtelne aromaty wanilii, kakao, mokrej ściółki leśnej, nuty mineralne i ziołowe. W smaku eleganckie i złożone, doskonale zharmonizowane, miękkie taniny. Doskonała końcówka, długo pozostający posmak owoców, przypraw i minerałów.
Cena tego rocznika we Włoszech: 25-30 euro.

Re: Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.

: niedziela, 20 lis 2016, 23:43
autor: Tom_Cat
Przez sam opis mam smak na to wino. :wino02:
Konrad pisze:Cena tego rocznika we Włoszech: 25-30 euro.
Niestety w polskich sklepach internetowych – brak. :( Żaden rocznik nie jest dostęny.

Re: Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.

: sobota, 26 lis 2016, 01:19
autor: Konrad
Tom_Cat pisze:Niestety w polskich sklepach internetowych – brak. :( Żaden rocznik nie jest dostęny.
Ja kupowałem wino bezpośrednio u producenta na Sardynii. W piwnicy powinienem mieć jeszcze starsze roczniki. To wino można ponoć przechowywać nawet do 30 lat. :drinking03:

Re: Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.

: sobota, 26 lis 2016, 12:04
autor: Tom_Cat
Nie wiem czy dałbym radę przechować je przez 30 lat. :lol: Nie wytrzymałbym tyle, musiałbym kupić więcej butelek i co roku przeprowadzić degustację, aby wiedzieć jak smak ewoluuje. :winko: