
Otóż do przygotowania będziemy potrzebowali:
- 250 g jajecznego makaronu tagliatelle (radzę wybrać ten z wyższej pułki),
- 150 g groszku świeżego lub zamrożonego,
- 30 g masła,
- pól cebuli pokrojonej w drobną kostkę,
- 75 g gotowanej szynki pokrojonej w niewielką kostkę,
- 60 ml śmietany,
- sól, pieprz świeżo zmielony,
- 60 g parmezanu.
Ugotować groszek w lekko osolonej wodzie. Rozpuścić masło, smażyć na nim cebulę z szynką przez 5 minut, dodać groszek, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 5 minut. W międzyczasie ugotować tagliatelle (oczywiście w osolonej wodzie). Odcedzić, wymieszać z sosem, posypać startym na drobnych oczkach parmezanem, podać i jeść.

Polecam do dania białe, delikatne wino wytrawne, uprzednio odpowiednio schłodzone.
Buon appetito!