Limoncello (Likier cytrynowy).
- Konrad
- Administrator
- Posty: 907
- Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
- Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia
Limoncello (Likier cytrynowy).
Limoncello (Likier cytrynowy).
Składniki:
- 4 duże cytryny,*
- 400 ml. spirytusu 90%,
- 4 goździki,
- 500 ml. wody,
- 1/2 laski wanilii,
- 500 gram cukru.
Cytryny dokładnie umyć i zdjąć skórkę, usunąć część białą, a pozostawić jedynie żółtą. Skórki, goździki i wanilię zalać 100 ml spirytusu. Macerować przez 8 dni potrząsając słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu 3 minuty. Przefiltrować nalew na cytryny. Syrop ostudzić. Połączyć nalew z cytryn, pozostały spirytus z syropem cukrowym. Przefiltrować, butelkować i leżakować. Podawać mocno schłodzone.
* decydujące znaczenie (jak zresztą przy wszystkich nalewkach) ma jakość cytryn. Powinny być one świeże i aromatyczne, najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii. Nie da się zrobić dobrej nalewki z byle jakiego surowca.
Składniki:
- 4 duże cytryny,*
- 400 ml. spirytusu 90%,
- 4 goździki,
- 500 ml. wody,
- 1/2 laski wanilii,
- 500 gram cukru.
Cytryny dokładnie umyć i zdjąć skórkę, usunąć część białą, a pozostawić jedynie żółtą. Skórki, goździki i wanilię zalać 100 ml spirytusu. Macerować przez 8 dni potrząsając słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu 3 minuty. Przefiltrować nalew na cytryny. Syrop ostudzić. Połączyć nalew z cytryn, pozostały spirytus z syropem cukrowym. Przefiltrować, butelkować i leżakować. Podawać mocno schłodzone.
* decydujące znaczenie (jak zresztą przy wszystkich nalewkach) ma jakość cytryn. Powinny być one świeże i aromatyczne, najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii. Nie da się zrobić dobrej nalewki z byle jakiego surowca.
- Załączniki
-
- limon.jpg (80.55 KiB) Przejrzano 21595 razy
- agatuniowo
- Administrator
- Posty: 135
- Rejestracja: piątek, 4 maja 2012, 13:58
Re: Limoncello (Likier cytrynowy).
Uwielbiam. 

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).
Dzień dobry, poproszę 4 cytryny z SycyliiKonrad pisze:najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii

W polskich warunkach , pomijając wieksze miasta

Alkohol pity z umiarem nie jest szkodliwy nawet w dużych ilościach...
- Konrad
- Administrator
- Posty: 907
- Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
- Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia
Re: Limoncello (Likier cytrynowy).
To musisz zacząć importować do Polski.
Na Sycylię to trochę daleko, więc mogą być z Sorrento - nawet lepsze. Mogę dać ci namiary. 


Re: Limoncello (Likier cytrynowy).
A jak już zaimportuje, to ja pierwszy kupię te 4 sztuki. 

- Tom_Cat
- Administrator
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
- Lokalizacja: Kraków i okolice
Re: Limoncello (Likier cytrynowy).
Pozwolę sobie dorzucić swoją wersję Limoncello, składniki są podobne jak u Konrada, ale drobne różnice występują.
Limoncello.
Składniki:
5 cytryn,
250 ml alkoholu 40%,
250 ml alkoholu 95%,
½ laski wanilii,
4 goździki,
300 g cukru,
900 ml wody.
Przygotować minimum 1,5 litrowy słój, ze szczelnym zamknięciem. Cytryny umyć, wyszorować i sparzyć. Osuszyć i jak najcieniej obrać skórkę (bez albedo!). Skórki przełożyć do słoja. Wanilię przekroić wzdłuż i przełożyć do słoja. Dodać goździki. Zalać alkoholem 40% i 95%. Zamieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Wstrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew przefiltrować. Zagotować wodę, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do chwili rozpuszczenia się cukru. Syrop ostudzić. Nalew połączyć z syropem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień. Przefiltrować, rozlać do flaszek i odstawić do dojrzewania. Najlepiej podawać zmrożone.

Limoncello.
Składniki:
5 cytryn,
250 ml alkoholu 40%,
250 ml alkoholu 95%,
½ laski wanilii,
4 goździki,
300 g cukru,
900 ml wody.
Przygotować minimum 1,5 litrowy słój, ze szczelnym zamknięciem. Cytryny umyć, wyszorować i sparzyć. Osuszyć i jak najcieniej obrać skórkę (bez albedo!). Skórki przełożyć do słoja. Wanilię przekroić wzdłuż i przełożyć do słoja. Dodać goździki. Zalać alkoholem 40% i 95%. Zamieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Wstrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew przefiltrować. Zagotować wodę, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do chwili rozpuszczenia się cukru. Syrop ostudzić. Nalew połączyć z syropem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień. Przefiltrować, rozlać do flaszek i odstawić do dojrzewania. Najlepiej podawać zmrożone.

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).
A dla osób co za słodkimi napojami nie przepadają? Posmakuje?
- Tom_Cat
- Administrator
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
- Lokalizacja: Kraków i okolice
Re: Limoncello (Likier cytrynowy).
Jeśli mocno zmrozisz, np. kilka dni w zamrażarce, to może jakoś uda Ci się to wypić ("zmęczyć").
Ale jeśli nie przepadasz za likierami, to polecam raczej Cytrynówkę niż Limoncello.
Generalnie włoskie nalewki są bardzo słodkie, ewentualnie, może podejdzie Ci jakiś likier ziołowy (pod warunkiem, że ziołowe lubisz), gdzie słodycz jest równoważona przez gorycz ziół.

Generalnie włoskie nalewki są bardzo słodkie, ewentualnie, może podejdzie Ci jakiś likier ziołowy (pod warunkiem, że ziołowe lubisz), gdzie słodycz jest równoważona przez gorycz ziół.
