Ciekawa nalewka z mojego regionu Marche. Rodzaj anyżówki w połączeniu z aromatem pomarańczy.
Mistra:
- 25 gram nasion anyżu,
- 15 gram kolendry,
- 5 gram nasion kopru,
- 1 pomarańcza,
- 1 litr spirytusu 90%,
- 1,15 litra wody,
- 1,25 kg cukru (proponuje nieco zmniejszyć ilość cukru zastępując go odpowiednia ilością wody).
Skórkę z pomarańczy bez części białej oraz nasiona macerować w słoju przez 8 dni. Przefiltrować. Przygotować na gorąco syrop z wody i cukru. Po ostygnięciu połączyć go z alkoholem. Pozostawić na kilka dni po czym ponownie przefiltrować.
- Strona główna Różności Kulinaria Italia Włoskie likiery i nalewki
- Szukaj
-
- Dzisiaj jest czwartek, 10 kwie 2025, 23:25
- Strefa czasowa UTC+02:00
Mistra.
Wróć do „Włoskie likiery i nalewki”
Przejdź do
- Włochy ogólnie
- ↳ Regulamin Italia Forum
- ↳ Warto przeczytać przed rejestracją…
- ↳ Dyskusja ogólna o Włoszech
- Regiony Italii
- ↳ Regiony północne
- ↳ Emilia-Romania
- ↳ Lombardia
- ↳ Wenecja Euganejska
- ↳ Liguria
- ↳ Piemont
- ↳ Friuli-Wenecja Julijska
- ↳ Dolina Aosty
- ↳ Trydent-Górna Adyga
- ↳ Regiony środkowe
- ↳ Toskania
- ↳ Marche
- ↳ Lacjum
- ↳ Umbria
- ↳ Abruzja
- ↳ Regiony południowe
- ↳ Apulia
- ↳ Abruzja
- ↳ Basilicata
- ↳ Kalabria
- ↳ Kampania
- ↳ Molise
- ↳ Klub Sardynia
- ↳ Fotogaleria i filmoteka Klubu Sardynia
- ↳ Praktyczne porady Klubu Sardynia
- ↳ Komunikacja Sardynia - Klub
- ↳ Klubowe relacje z podróży na Sardynię
- ↳ Sardyńskie różności - Klub
- ↳ Nasze plany - Klub Sardynia
- ↳ Sardegna news
- ↳ Klubowa baza noclegowa na Sardynii
- ↳ Informacje Klubu Sardynia
- ↳ Sycylia
- ↳ Co warto: Sycylia
- ↳ Komunikacja Sycylia
- ↳ Sycylijskie podróże
- ↳ Sycylijskie różności
- Okolice Italii
- ↳ Korsyka
- ↳ San Marino
- Różności
- ↳ Kulinaria Italia
- ↳ Kuchnia włoska - przepisy
- ↳ Kuchnia włoska - rozmaitości
- ↳ Włoskie likiery i nalewki
- ↳ Regionalne włoskie przysmaki
- ↳ Recenzje włoskich win
- ↳ Recenzje włoskich trunków
- ↳ Likiery i nalewki z okolic Italii
- ↳ Atrakcje-rekreacja-noclegi
- ↳ Narty we Włoszech
- ↳ Morze i plaże we Włoszech
- ↳ Hotele, pensjonaty i kempingi we Włoszech
- ↳ Caffetteria
- ↳ Tablica ogłoszeniowa
- Sprawy techniczne i administracyjne
- ↳ Informacje