Kräuterschnäpschen
Składniki:
- skórka z połowy cytryny (część żółta),
- 1 gram rumianku,
- 1 gram mięty,
- 1 gram szałwi,
- 1 gram tymianku,
- 1 gram oregano,
- 1 gram bazylii,
- 1 gram rozmarynu,
- 1 gram majeranku,
- 1 litr wódki zbożowej [brandy],
- 500 gram cukru kandyzowanego [cukru z trzciny cukrowej].
Wszystkie składniki przełożyć do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na 4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Przefiltrować do flaszek i wynieść do piwnicy do dojrzewania.
Wszystkie zioła miałem z własnej hodowli. Tradycyjnie wódkę zastąpiłem brandy, a cukier kandyzowany cukrem z trzciny cukrowej, ale z wódką i cukrem kandyzowanym może być również interesujący, i tak też planuję zrobić następnym razem. Majeranek to także mój dodatek do oryginalnego przepisu.

