Kräuterschnäpschen (ziołowy sznaps).

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Kräuterschnäpschen (ziołowy sznaps).

Post autor: Konrad »

Poniżej przepis na doskonały niemiecki likier ziołowy.

Kräuterschnäpschen

Składniki:
- skórka z połowy cytryny (część żółta),
- 1 gram rumianku,
- 1 gram mięty,
- 1 gram szałwi,
- 1 gram tymianku,
- 1 gram oregano,
- 1 gram bazylii,
- 1 gram rozmarynu,
- 1 gram majeranku,
- 1 litr wódki zbożowej [brandy],
- 500 gram cukru kandyzowanego [cukru z trzciny cukrowej].

Wszystkie składniki przełożyć do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na 4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem. Przefiltrować do flaszek i wynieść do piwnicy do dojrzewania.

Wszystkie zioła miałem z własnej hodowli. Tradycyjnie wódkę zastąpiłem brandy, a cukier kandyzowany cukrem z trzciny cukrowej, ale z wódką i cukrem kandyzowanym może być również interesujący, i tak też planuję zrobić następnym razem. Majeranek to także mój dodatek do oryginalnego przepisu. :mrgreen: Likier dojrzewa na razie 7 miesięcy i według mnie jest bardzo dobry. :thumb up:
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Re: Kräuterschnäpschen (ziołowy sznaps).

Post autor: Tom_Cat »

Skoro wystawiasz mu pozytywną rekomendację, to ja się chyba skuszę na ten likier. :mrgreen: Rumianek i oregano mam tylko suszone, ale pozostałe ziółka dostępne są świeże. Brandy brak, ale wódka jest. 8-) A jakiego cukru trzcinowego użyłeś?
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Tom_Cat pisze:A jakiego cukru trzcinowego użyłeś?
Użyłem normalnego cukru z trzciny cukrowej z Mauritiusa.
U mnie rumianek już zaczyna kwitnąć, z pozostałymi ziołami też nie powinno być problemu, więc może wkrótce też nastawię tegoroczną wersję na wódce. Problem w tym, że wódka nie jest tu zbyt popularna i z ekonomicznego punktu widzenia nie za bardzo się opłaca, bo kosztuje tyle samo co spirytus 95%.
Wieczorem podam jeszcze jeden podobny i sprawdzony przepis na doskonały niemiecki likier ziołowy. ;)
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Konrad pisze:Użyłem normalnego cukru z trzciny cukrowej z Mauritiusa.
Mam tylko złoty i ciemny. Nie wiem czy taka ilość nie zdominuje smaku nalewki, bo jednak w tych cukrach jest sporo melasy. :mysli03:
Konrad pisze:Problem w tym, że wódka nie jest tu zbyt popularna i z ekonomicznego punktu widzenia nie za bardzo się opłaca, bo kosztuje tyle samo co spirytus 95%.
Marzy mi się, żeby spirytus był w cenie wódki. :mrgreen: Oczywiście nigdy odwrotnie. :nie:
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator

Tom_Cat pisze:Mam tylko złoty i ciemny. Nie wiem czy taka ilość nie zdominuje smaku nalewki, bo jednak w tych cukrach jest sporo melasy. :mysli03:
A jest jakiś inny? :mrgreen: Nie pamiętam dokładnie czy cukier był jasno-złoty czy ciemno-złoty, jak będę w sklepie to sprawdzę. ;)
Likier jest rzeczywiście słodki, ale pamiętajmy, że likiery są ogólnie do degustacji po 1 kieliszku, a nie do wypicia całej butelki na raz bo to by było zabójcze. Podczas moich wyjazdów do Polski zauważyłem, że nie wszyscy chyba o tym wiedzą. :lol:
Cukier z trzciny cukrowej zdecydowanie wpływa na smak, a także na kolor, dlatego ja w przypadku wódki chyba bym użył białego cukru. Jeśli zdecydujesz się na cukier z trzciny cukrowej to ewentualnie możesz zmniejszyć nieco jego ilość.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Konrad pisze:A jest jakiś inny? :mrgreen:
Jest. Biały. Dlatego pytałem. :mrgreen: Różni się od cukru buraczanego. Mnie odpowiadał do słodzenia kawy lub herbaty. W US jest bardzo popularny. ;)
Konrad pisze:Likier jest rzeczywiście słodki, ale pamiętajmy, że likiery są ogólnie do degustacji po 1 kieliszku, a nie do wypicia całej butelki na raz bo to by było zabójcze.
Dokładnie. Kieliszeczek, góra dwa. :winko:
Konrad pisze:Cukier z trzciny cukrowej zdecydowanie wpływa na smak, a także na kolor, dlatego ja w przypadku wódki chyba bym użył białego cukru. Jeśli zdecydujesz się na cukier z trzciny cukrowej to ewentualnie możesz zmniejszyć nieco jego ilość.
Jestem w posiadaniu złotego: Dry Demerara i ciemno - brązowego: Dark Muscovado. Oba z Mauritiusa. Prawdopodobnie zmniejszę jego ilość, albo część zastąpię białym. Jeśłi kupię biały cukier trzcinowy.
Ciemny cukier trzcinowy używałem już do nalewek. W tych, których zastosowałem bardzo dobrze komponował się z pozostałymi składnikami. Nie wiem jak będzie tutaj. Nie pozostaje mi nic innego jak poeksperymentować. Ewentualnie można sporządzić wersję bez cukru, albo taką z około 10 g na litr. Będzie doskonała na trawienie. I wtedy oczywiście porównać. :D
Awatar użytkownika
agatuniowo
Administrator

Post autor: agatuniowo »

Według mnie likier jest bardzo dobry, oczywiście mocno zmrożony. Ilość cukru w sam raz, słodki, powiedziałabym, że delikatny, taki jaki powinien być słodki likier. :thumb up: Już mi się niestety kończy. :oops:
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Agata, gdzie Ty byłaś całe "lata"? :mrgreen:
Skoro napisałaś, że słodki jest w sam raz, to ja się właśnie zdecydowałem na nastawienie dwóch wersji, o których wspomniałem powyżej. Będzie aperitif lub digestif, a druga słodka wersja dla pięknych pań. :klaniamsie:
zdihu
Ekipa

Post autor: zdihu »

Jeszcze dziś się zabieram za produkcję. :thumb up: :klaniamsie:
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Kräuterschnäpschen – dwie wersje nastawione. :)
Nastaw 1 – 500 g cukru trzcinowego Dry Demerara plus wódka.
Nastaw 2 – 10 g cukru plus mieszanina brandy i wódki.
CDN… :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Likiery i nalewki z okolic Italii”