
Kräuterlikör
Składniki:
- skórka z 1 cytryny (jedynie część żółta),
- skórka z 2 pomarańczy (jedynie część pomarańczowa),
- 2 g kolendry,
- 2 g kardamonu,
- 2 g oregano,
- 2 g tymianku,
- 2 g mięty,
- 2 g rumianku,
- 2 g kwiatu lilaka,
- 2 g ziela angielskiego,
- 2 g jałowca,
- 2 g imbiru,
- 2 g kminku,
- 10 g anyżu,
- 1 litr wódki zbożowej [brandy],
- 750 g cukru kandyzowanego [cukru z trzciny cukrowej].
Do hermetycznie zamykanego słoja wsypać cukier, wlać wódkę i dokładnie wymieszać. Wrzucić skórki z cytrusów pokrojone w paski oraz pozostałe zioła. Słój zamknąć i tym razem wyjątkowo odstawić w słoneczne miejsce w domu. Po 14 dniach przefiltrować do ciemnych flaszek i wynieść do piwnicy do dojrzewania.
Uwagi:
Podobnie jak w przypadku Kräuterschnäpschen ja dotychczas używałem brandy i cukru z trzciny cukrowej. Nie udawało mi się zdobyć na czas kwiatu lilaka, więc robiłem bez tego składnika. Okazało się, że rośnie u mnie obok śmietnika

Pomimo tak dużej zawartości cukru według mnie likier jest wyśmienity, chyba nawet trochę bardziej mi smakuje niż Kräuterschnäpschen i myślę, że śmiało mogę go zaliczyć do 5 najlepszych nalewek ziołowych jakie robiłem.
