
Liquore al rosmarino (Likier rozmarynowy).
Składniki:
10 g pędów kwitnącego rozmarynu,
1 cytryna (tylko część żółta),
1 litr alkoholu 40%,
200 g cukru,
100 ml wody.
Z cytryny obrać część żółtą, bez albedo, po wcześniejszym umyciu (preferowana cytryna niepryskana), rozmaryn umyć i osuszyć. Składniki przełożyć do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na 14 dni, wstrząsać od czasu do czasu. Nalew przefiltrować. Z wody i cukru przygotować syrop, i po przestudzeniu połączyć z nalewem. Odstawić na 14 dni. Całość ponownie przefiltrować i rozlać do flaszek. Odstawić do dojrzewania.
A tu założenia praktyczne, które wcieliłem w życie:
Liquore al rosmarino 2.0.
Składniki:
2 g pędów kwitnącego rozmarynu,
1 cytryna (tylko część żółta),
1 litr alkoholu 40%,
75 g cukru,
50 ml wody.
Mniej rozmarynu, bo musiałbym ogołocić do zera moje sadzonki.

