Panna cotta (gotowana śmietana).

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 907
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Konrad »

Panna cotta (gotowana śmietana) to popularny włoski deser. Jest bardzo dobry, łatwy w przygotowaniu i podawany nawet w najlepszych restauracjach na świecie.

Panna cotta al limone [cytrynowa] (wersja dietetyczna*).

Na 4 porcje:

- 300 ml śmietany,
- 300 ml mleka*,
- 50 gram cukru,
- 2,5 płatki żelatyny do deserów,
- 2 cytryny (skórka),
- 1 laska wanilii,
- do udekorowania np.: syrop truskawkowy (malinowy, z owoców leśnych), plaster cytryny, skórka z cytryny, konfitura cytrynowa, truskawki, maliny, listki mięty itp...

Listki żelatyny do deserów zalać w misce zimną wodą. Obrać skórki z cytryn (tylko część żółtą). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Do garnka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier, skórki z cytryny i wanilię. Podgrzewać na bardzo małym ogniu 10-15 minut ciągle mieszając (prawie doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować). Wyłączyć gaz i pozostawić najlepiej pod przykryciem jeszcze na 10 minut (aby skórki z cytryny oddały jak najwięcej aromatu). Wyjąć (przefiltrować) skórki i wanilię. Odcisnąć żelatynę z wody, dodać do jeszcze gorącej masy i całość dokładnie mieszać aż żelatyna całkiem się rozpuści. Przelać do specjalnych zamykanych u góry plastikowych lub gumowych foremek, i gdy ostygną odstawić do lodówki na 24 godziny. Jeśli nie dysponujemy foremkami można wykorzystać nawet jednorazowe plastikowe kubki, które zakrywamy u góry folią spożywczą. Wyjąć deser z foremek na talerzyki. Aby łatwiej wysunął się z foremek można włożyć je na chwilę do gorącej wody. Udekorować według własnego uznania. W naszym przypadku wykorzystaliśmy syrop z poziomek, kawałki truskawek, plaster cytryny i listki mięty.

* jest to wersja dietetyczna, mleko można zastąpić śmietaną.

Następnym razem zrobimy czekoladowo-kawową. :thumb up:
Załączniki
Panna cotta al limone.
Panna cotta al limone.
panna_limone.jpg (51.91 KiB) Przejrzano 17035 razy
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Tom_Cat »

Już mi ślinka cieknie od patrzenia na samo zdjęcie. :mrgreen:
Jak tylko będzie możliwość, to Panna cotta al limone zostanie zmaterializowana.
Dziękuję za przepis. :D
Awatar użytkownika
Linx
Moderator
Posty: 100
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2013, 16:37

Re: Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Linx »

Wygląda smakowicie, nie masz może większego zdjęcia? Ustawię sobie na tapetę na kompie… :lol:
Tom_Cat pisze:Jak tylko będzie możliwość, to Panna cotta al limone zostanie zmaterializowana.
Chyba też zlecę ten deser do realizacji… :mrgreen:
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Tom_Cat »

Czekając na wersję czekoladowo-kawową, poniżej przepis na wersję pomarańczową. Inwencja jest moja, wykonanie to tylko bardzo skromny współudział. Bazą jest oczywiście powyższy przepis Konrada na Panna cotta al limone. Poniżej bezczelna "spomarańczowiona" kopia. :mrgreen:

Panna cotta al arancia [pomarańczowa] (wersja dietetyczna*).

Na 4 porcje:

- 300 ml śmietany,
- 300 ml mleka*,
- 50 gram cukru,
- 2,5 płatka żelatyny do deserów (tj. około 3,25 łyżeczki),
- 1 pomarańcza (skórka),
- 1 laska wanilii,
- do udekorowania np.: syrop malinowy (truskawkowy, z owoców leśnych), plaster pomarańczy, skórka z pomarańczy, konfitura pomarańczowa, truskawki, maliny, listki mięty itp..

Listki żelatyny do deserów zalać w misce zimną wodą. Obrać skórki z pomarańczy (tylko część pomarańczową). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Do garnka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier, skórki z pomarańczy i wanilię. Podgrzewać na bardzo małym ogniu 10-15 minut ciągle mieszając (prawie doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować). Wyłączyć gaz i pozostawić najlepiej pod przykryciem jeszcze na 10 minut (aby skórki z pomarańczy oddały jak najwięcej aromatu). Wyjąć (przefiltrować) skórki i wanilię. Odcisnąć żelatynę z wody, dodać do jeszcze gorącej masy i całość dokładnie mieszać aż żelatyna całkiem się rozpuści. Przelać do specjalnych zamykanych u góry plastikowych lub gumowych foremek, i gdy ostygną odstawić do lodówki na 24 godziny. Wyjąć deser z foremek na talerzyki. Aby łatwiej wysunął się z foremek można włożyć je na chwilę do gorącej wody. Udekorować według własnego uznania. W naszym przypadku wykorzystaliśmy syrop z malin, plaster pomarańczy i listki rozmarynu.

* jest to wersja dietetyczna, mleko można zastąpić śmietaną.

Na szczęście udało ocalić się jedną porcję, więc poniżej zdjęcie Panna cotta al arancia. :D
Załączniki
Panna cotta al arancia.
Panna cotta al arancia.
panna_arancia.jpg (85.36 KiB) Przejrzano 21360 razy
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 907
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Re: Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Konrad »

Super. Widzę, że się udało. :thumb up:
Przepisu na czekoladowo-kawową jeszcze nie było z dość prozaicznej przyczyny, do przedwczoraj nie było jeszcze "następnego razu" :mrgreen: a bez zdjęcia to się nie liczy. Jednak wszystko wskazuje na to, że bardzo szybko powinieneś doczekać się przepisu. ;)
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Tom_Cat »

Udało się. Pełnia szczęścia. :mrgreen: Panna cotta, stała się jednym z moich ulubionych deserów :!:
Czekam na przepis.
Znalazłem też ciekawostkę, która mnie zainteresowała. Panna cotta z zieloną herbatą "matcha". Muszę tylko dokonać zakupu. A potem pozostaje tylko eksperymentować. :klaniamsie:
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 907
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Re: Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Konrad »

Finalmente! :mrgreen:

Panna cotta al cioccolato e caffe [czekoladowo-kawowa] (wersja dietetyczna*).

Na 4 porcje:

- 200 ml śmietany,
- 200 ml mleka*,
- 200 gram prawdziwej gorzkiej czekolady (fondente),
- filiżanka dobrej kawy espresso (słodzonej),
- 30 gram cukru,
- 2 płatki żelatyny do deserów,
- do udekorowania np.: gorzkie kakao, polewa czekoladowa, ziarna kawy, bita śmietana, kawałki owoców, listki mięty itp...

* jest to wersja dietetyczna, mleko można zastąpić śmietaną.

Listki żelatyny do deserów zalać w misce zimną wodą. Do garnka wlać śmietanę, mleko i dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając (prawie doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować). Wyłączyć gaz, dodać kawę espresso oraz żelatynę odciśniętą z wody i całość dokładnie wymieszać. Gorzką czekoladę (fondente) posiekać na małe kawałki i rozpuścić. Ja mam specjalne urządzenie elektryczne do rozpuszczania czekolady. Jeśli jednak nie dysponujemy takim urządzeniem to czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). W tym celu należy podgrzać w garnku niewielką ilość wody. Jak tylko woda zacznie się gotować zmniejszyć gaz na najmniejszy możliwy i umieścić u góry metalową miskę (ewentualnie drugi nieco mniejszy garnek), w taki sposób, aby nie dotykała dnem do wody. Do miski wrzucić posiekaną czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę wlać do letniej jeszcze masy i całość bardzo dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki. Przelać do specjalnych zamykanych u góry plastikowych lub gumowych foremek i gdy ostygną odstawić do lodówki na 24 godziny. Wyjąć deser z foremek na talerzyki. Aby łatwiej wysunął się z foremek można włożyć je na chwilę do gorącej wody. Udekorować według własnego uznania. W naszym przypadku wykorzystaliśmy gorzkie kakao, ziarna kawy i listki mięty.

PS. Wyszła na prawdę wyśmienita, jedynie trochę zbyt krótko była w lodówce.
Wersja walentynkowa: :D
Załączniki
panna_cec.jpg
panna_cec.jpg (82.42 KiB) Przejrzano 21343 razy
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Tom_Cat »

Grazie mille! :klaniamsie: Trzeba będzie jak najszybciej zmaterializować.
Konrad pisze:Wersja walentynkowa: :D
Przez żołądek do serca. :lol:
Lea12
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 18 gru 2018, 22:08

Re: Panna cotta (gotowana śmietana).

Post autor: Lea12 »

Kojarzy mi się to z wyglądu trochę z flanem hiszpańskim, ale smakuje na szczęście inaczej haha
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia włoska - przepisy”