Wina sardyńskie.

Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Wina sardyńskie.

Post autor: Tom_Cat »

Ten w sumie mało znany region słonecznej Italii, pomimo, że tu na forum, jest jednym z popularniejszych działów, pod względem winiarskim, też jest jeszcze nieodkryty w Polsce.
Poniżej film, w którym Marek Kondrat odwiedza Sardynię w poszukiwaniu nowych win do swojej oferty.

A czy Wy Sardynio-maniacy macie swoje ulubione sardyńskie wina? Jeśli tak, podzielcie się opiniami o nich z innymi Użytkownikami Italia Forum. :italia:
Awatar użytkownika
Linx
Moderator

Re: Wina sardyńskie.

Post autor: Linx »

Tylu miłośników Sardynii na forum... I mam uwierzyć, że tu sami abstynenci? Nikt nie pił win z tego zacnego regionu? :shock: :mysli03:
Zwłaszcza, że wina sardyńskie są coraz szerzej dostępne w Polsce.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

Zaraz tam abstynenci. :lol: Ja piłem. :mrgreen: Nie jestem wprawdzie jeszcze gotowy na przedstawienie recenzji, może zmieni się to w przyszłości.
Linx pisze:Zwłaszcza, że wina sardyńskie są coraz szerzej dostępne w Polsce.
To prawda. Wprawdzie nie ma u nas takich zacnych win jak Marchese di Villamarina Alghero DOC 2003, ale pojawiają się wina z regionu Sardynia, które można spożyć do obiadu czy kolacji. I najważniejsze, są to wina przyzwoite, w dobrej cenie. Na obecną chwilę można trafić na nie w Makro lub w Lidlu. Przynajmniej ja tam na takowe trafiłem. W Biedronce, pomimo szerokiej oferty win włoskich, win z Sardynii jeszcze nie widziałem. W tym pierwszym oferują tylko dwa wina wytrawne - czerwone i białe. Natomiast w tym drugim różnie bywa, ponieważ nie ma stałej oferty i nagle pojawia się wino, jest, a później go już więcej nie ma i prawdopodobnie nie będzie, ale widocznie taka jest polityka tej firmy, i dotyczy sporej grupy produktów. Jeśli, więc uda się komuś trafić, to lepiej kupić dwie butelki. :wino02:
Awatar użytkownika
mute
Ekipa
Kontakt:

Post autor: mute »

Ja spotkałem Cannonau w małym sklepie z winem w Warszawie. Kupiłem, ale cena była jakaś zaskakująco wysoka. Powiedzieli mi, że czasem mają też Vermentino.
Vermentino można kupić w Auchan ale w tym sklepie jest to wino z Korsyki
Pozdrawiam
:winko:
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

mute pisze:Kupiłem, ale cena była jakaś zaskakująco wysoka.
Małe sklepy mają to do siebie, że cen nie mają małych. :lol: Ale rozumiem, że koszty są spore, bo sprowadzenie mniejszej ilości win, jest droższe, niż dla potężnej sieci handlowej. Do tego dochodzi lokalizacja, bo przynajmniej w Krakowie takie sklepy kojarzę w obrębie Starego Miasta, a ceny wynajmu są tam wyższe. A na dodatek czynnik tworzący wysokie koszty, czyli akcyza i inne podatki.
mute pisze:Ja spotkałem Cannonau w małym sklepie z winem w Warszawie.
Jeśli masz możliwość, to zrób recenzję tego wina, jako nowy temat, bo mnie to ciekawi. Opis może być krótki, podstawowe informacje o winie, może jakieś zdjęcie i krótka opinia w nawet w formie, smaczne, dobre, pijalne, czy w sam raz na kolację. :mrgreen: Takie recenzje też są bardzo przydatne, bo idąc tym tropem zawsze łatwiej znaleźć jakieś ciekawe wino.
mute pisze:Vermentino można kupić w Auchan ale w tym sklepie jest to wino z Korsyki
Nie chcę tu robić się rozwodzić o winach korsykańskich, smacznych, bo to nie ten temat, ale sardyńskie Vermentino jest dostępne w Makro.
Awatar użytkownika
NaszaSardynia.pl
Kontakt:

Post autor: NaszaSardynia.pl »

Tom_Cat pisze: Nie chcę tu robić się rozwodzić o winach korsykańskich, smacznych, bo to nie ten temat, ale sardyńskie Vermentino jest dostępne w Makro.
Dzięki za tipa, od kilku miesięcy intensywnie poszukujemy Sardyńskich win i jest naprawdę słabo.
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 gru 2016, 19:42 przez Linx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

NaszaSardynia.pl pisze:Dzięki za tipa, od kilku miesięcy intensywnie poszukujemy Sardyńskich win i jest naprawdę słabo.
A proszę bardzo. Nie znasz dnia, ani godziny. :mrgreen:

Odwiedziłem wczoraj sklep na M. Dotarłem do działu win, szukałem, szukałem, półki uginają się od flaszek, "potknąć się" można o stojące palety z winami, a Cannonau i Vermentino eksponowane kiedyś na wyższej półce win włoskich zniknęły. Ale niezrażony tym faktem przeglądałem półki bliżej gruntu, a tam niespodzianka.
Ukrywa się Cannonau… :D
cannonau.jpg
cannonau.jpg (42.8 KiB) Przejrzano 19442 razy
A obok Vermentino… :D
vermentino.jpg
vermentino.jpg (33.49 KiB) Przejrzano 19442 razy
Jakość zdjęcia telefoniczna, ale nie miałem zbyt dużego wyboru, z drugiej strony byłem tam po wino, a nie robić zdjęcia. :lol:

Nasuwa się pytanie, dlaczego wina eksponowane kiedyś na wyższej półce spadły w ciemności przygruntowe? Przychodzi mi na myśl taka odpowiedź. Cena czyni cuda. :mrgreen: Wyżej i drożej, niżej, i taniej. To jest taki "chłyt marketindody", że wina na promocji, z prawdziwą obniżką ceny do poziomu 15 – 16 złotych, zaczęły ukrywać w głębokich czeluściach niezmierzonych rzędów półek. W sumie jak mniej ludzi kupi, to potem wróci do wyższej ceny...
Oczywiście proszę pamiętać, że są to tylko moje subiektywne odczucia. :mrgreen:
Ale zapas win zrobiłem. :winko:
Awatar użytkownika
NaszaSardynia.pl
Kontakt:

Temat zasad ekspozycji produktów w marketach jest zagadnieniem w który lepiej nie wchodźmy. Gdziekolwiek by zgodnie z ich zasadami miało stać wino z Sardynii to ja tak czy owak je znajdę i kupię :) A że przypadkowy "pijacz" win nie trafi na nie bo stoi za nisko to nawet lepiej, bo jak pojadę to wiem, że będzie :)

Do sedna :D Dzięki serdeczne za info i za fotki. Zbieram się do sklepu na M. :P

btw. Sardynia mocno zmienia charakter człowieka. Kiedyś win nie piłem wcale, a wytrawne białe wino? Nie mogłem zrozumieć jak coś taki obrzydliwego można pić i jeszcze się tym kwasem delektować... Do czasu kiedy kilka lat temu zamówiliśmy do kolacji Vino della Casa :)
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator

NaszaSardynia.pl pisze:Do czasu kiedy kilka lat temu zamówiliśmy do kolacji Vino della Casa :)
A gdzie to było? I czy może wiesz jakie to było wino, jaki szczep, rocznik, ile alkoholu? :)
Awatar użytkownika
NaszaSardynia.pl
Kontakt:

Tom_Cat pisze:A gdzie to było? I czy może wiesz jakie to było wino, jaki szczep, rocznik, ile alkoholu? :)
Było to dokładnie https://www.google.pl/maps/place/Ristor ... d9.4079936 Ristorante L'aragosta na Maddalenie. Nie pytaliśmy dokładnie jakie to wino. Było białe, było zimne, wytrawne, miało kopa! A co najważniejsze, tak dobrze weszło, że pokochaliśmy białe wytrawne zimne wina :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Recenzje włoskich win”