Panna cotta al limone [cytrynowa] (wersja dietetyczna*).
Na 4 porcje:
- 300 ml śmietany,
- 300 ml mleka*,
- 50 gram cukru,
- 2,5 płatki żelatyny do deserów,
- 2 cytryny (skórka),
- 1 laska wanilii,
- do udekorowania np.: syrop truskawkowy (malinowy, z owoców leśnych), plaster cytryny, skórka z cytryny, konfitura cytrynowa, truskawki, maliny, listki mięty itp...
Listki żelatyny do deserów zalać w misce zimną wodą. Obrać skórki z cytryn (tylko część żółtą). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Do garnka wlać śmietanę i mleko, dodać cukier, skórki z cytryny i wanilię. Podgrzewać na bardzo małym ogniu 10-15 minut ciągle mieszając (prawie doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować). Wyłączyć gaz i pozostawić najlepiej pod przykryciem jeszcze na 10 minut (aby skórki z cytryny oddały jak najwięcej aromatu). Wyjąć (przefiltrować) skórki i wanilię. Odcisnąć żelatynę z wody, dodać do jeszcze gorącej masy i całość dokładnie mieszać aż żelatyna całkiem się rozpuści. Przelać do specjalnych zamykanych u góry plastikowych lub gumowych foremek, i gdy ostygną odstawić do lodówki na 24 godziny. Jeśli nie dysponujemy foremkami można wykorzystać nawet jednorazowe plastikowe kubki, które zakrywamy u góry folią spożywczą. Wyjąć deser z foremek na talerzyki. Aby łatwiej wysunął się z foremek można włożyć je na chwilę do gorącej wody. Udekorować według własnego uznania. W naszym przypadku wykorzystaliśmy syrop z poziomek, kawałki truskawek, plaster cytryny i listki mięty.
* jest to wersja dietetyczna, mleko można zastąpić śmietaną.
Następnym razem zrobimy czekoladowo-kawową.
