Wasze ulubione włoskie potrawy?
-
Wasze ulubione włoskie potrawy?
Jestem ciekawa, które włoskie potrawy najbardziej lubicie? Czy przygotowujecie je w domu czy jedynie delektujecie się podczas eskapad do Włoch? Przyznam szczerze że często przygotowuję makarony np. tradycyjna lasagne bolognese z przepisu znalezionego w internecie, czasem carbonare czy makaron z domowym pesto. Lubię rózne wariacje na temat zupy minestrone oraz włoskie tiramisu, ale tak naprawdę chyba jeszcze nie odkryłam pelnego bogactwa włoskiej kuchni. Może ktoś z Was polecić jakąś ciekawą lekturę na ten temat? Może być książka bądź strona internetowa z przepisami.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Wasze ulubione włoskie potrawy?
Moja ulubiona to oczywiście spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym. 

-
Moją też jest spaghetti też plus prawdziwy parmezankassandra pisze:Moja ulubiona to oczywiście spaghetti z sosem pomidorowo-mięsnym.

Jak dla mnie to nic nie zastąpi dobrze zrobionego spaghetti carbonara
Ostatnio takie jadłam w krakowskiej restauracji [url usunięty]

Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 sie 2014, 22:35 przez Tom_Cat, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Naruszenie Regulaminu Italia Forum, punkty IV.2, V.1.
Powód: Naruszenie Regulaminu Italia Forum, punkty IV.2, V.1.
Mi bardzo smakowały polędwiczki zapiekane z mozzarellą z pomidorami, bazylią, oliwkami i ziołami prowansalskimi 
Nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa ale jest pyszne

Nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa ale jest pyszne

- Tom_Cat
- Administrator
Filetto al forno con mozzarella, pomodoro e olive.wika pisze:Nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa ale jest pyszne

Oczywiście klasyczna tagliatelle bolognese 

Mi tam wystarczy samo caprese, ale bardziej po mojemu, z dodatkiem czosnku. Ostatnio też wpadłem na świetny przepis na zabaione (taki włoski kogel-mogel), który zaczerpnąłem od Włocha pracującego w Anglii. Można go znaleźć na youtubowym kanale Jamiego Oliwera, Genarro ma na imię. Polecam!
Za kilka dni wyjeżdżam na narty do Włoch i już się cieszę na wszystkie włoskie przysmaki:) Niestety kuchnia włoska zazwyczaj powoduje u mnie problemy z wypróżnieniem. By móc w pełni delektować się ulubionymi potrawami zabieram lek na zaparcia, który działa już po 6 godzinach. Jedna tabletka przed snem i spokojnie mogę zajadać się włoską pizzą!
Prawdziwa Włoska pizza ummm palce lizać no i oczywiście spaghetti bolognese też przepyszne.