
Tagliatelle alla carbonara.
Składniki:
30 g masła,
100 g boczku,
2 cebule,
1 – 1,5 ząbka czosnku,
250 g makaronu tagliatelle,
250 ml słodkiej śmietanki,
2 jajka,
Gałka muszkatołowa,
Sól morska do smaku,
Pieprz biały,
Ser do posypania: pecorino, parmezan.
Boczek, cebulę i czosnek pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać około 20 g masła. Podsmażyć boczek, następnie dodać cebulę i chwilę podsmażyć, a na końcu dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę, dodać śmietankę, przyprawić białym pieprzem i gałką muszkatołową. Można doprawić solą morską. Zmniejszyć ogień i jeszcze redukować sos przez 10 do 15 minut.
Ugotować makaron aldente, dobrze odcedzić. Jajka rozbić i dobrze rozmieszać (rozkłócić).
Na osobnej patelni rozgrzać pozostałe masło, przełożyć makaron, zalać rozmieszanymi jajkami. Podsmażać ciągle mieszając aż jajko zetnie się. Całość przełożyć na patelnię z sosem (sos musi być gorący), wymieszać. Podawać posypane serem.