Tagliatelle alla carbonara.

Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 314
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Tagliatelle alla carbonara.

Post autor: Tom_Cat »

Poniżej przepis na Tagliatelle alla carbonarra. Można oczywiście użyć innego makaronu, np. spaghetti. Wszystko zależy od inwencji twórczej. :mrgreen:

Tagliatelle alla carbonara.

Składniki:
30 g masła,
100 g boczku,
2 cebule,
1 – 1,5 ząbka czosnku,
250 g makaronu tagliatelle,
250 ml słodkiej śmietanki,
2 jajka,
Gałka muszkatołowa,
Sól morska do smaku,
Pieprz biały,
Ser do posypania: pecorino, parmezan.

Boczek, cebulę i czosnek pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać około 20 g masła. Podsmażyć boczek, następnie dodać cebulę i chwilę podsmażyć, a na końcu dodać czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę, dodać śmietankę, przyprawić białym pieprzem i gałką muszkatołową. Można doprawić solą morską. Zmniejszyć ogień i jeszcze redukować sos przez 10 do 15 minut.
Ugotować makaron aldente, dobrze odcedzić. Jajka rozbić i dobrze rozmieszać (rozkłócić).
Na osobnej patelni rozgrzać pozostałe masło, przełożyć makaron, zalać rozmieszanymi jajkami. Podsmażać ciągle mieszając aż jajko zetnie się. Całość przełożyć na patelnię z sosem (sos musi być gorący), wymieszać. Podawać posypane serem.
ferra8444
Posty: 2
Rejestracja: środa, 29 maja 2013, 17:50

Re: Tagliatelle alla carbonara.

Post autor: ferra8444 »

Też lubię włoską kuchnię, na szczęście jest prosta i jest mnóstwo stron z których można czerpać inspiracje...
Czarcik102
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 12 lip 2013, 09:50

Re: Tagliatelle alla carbonara.

Post autor: Czarcik102 »

Zrobiłem wczoraj - wyszło znakomicie, cała rodzina była zadowolona!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kuchnia włoska - przepisy”