Strona 1 z 1

Liquore al caffe (Likier kawowy).

: czwartek, 21 gru 2017, 22:11
autor: Konrad
Liquore al caffe (Likier kawowy).

- 1/2 litra dobrej i mocnej kawy,
- 1 pomarańcza,
- 1 laska cynamonu,
- 1 laska wanilii,
- 200 ml spirytusu 95%,
- 300 gram cukru.

Wsypać cukier do słoja, wlać na niego świeżo zaparzoną, gorącą kawę i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać skórkę z pomarańczy (jedynie część żółtą), cynamon oraz wanilię i odstawić aż ostygnie. Wówczas dodać również spirytus, zamknąć słój i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie przefiltrować likier, butelkować i leżakować minimum 4 miesiące.

Elisir di caffe (Eliksir kawowy).

- 100 gram dobrej kawy mielonej,
- 50 gram kakao niesłodzonego,
- 450 ml spirytusu 95%,
- 350 ml wody,
- 300 gram cukru.

Zagotować wodę, dodać cukier i gotować jeszcze przez 3 minuty. Kiedy syrop cukrowy ostygnie przelać do słoja, dodać spirytus, kawę i kakao. Całość dobrze zamieszać i odstawić na 30 dni. Po tym czasie przefiltrować do butelek i odstawić do piwnicy na minimum 3 miesiące.

Robiłem według obu przepisów. Bardzo szybko u mnie znika, więc chyba dobry. :D Można pić sam, albo jako dodatek do różnych drinków... :drinking03:

Re: Liquore al caffe (Likier kawowy).

: sobota, 30 gru 2017, 19:10
autor: Adi
Konradzie, a nie masz może sprawdzonej wersji na mleczny likier kawowy? :klaniamsie: