Limoncello (Likier cytrynowy).

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Konrad » wtorek, 29 lis 2016, 18:01

Limoncello (Likier cytrynowy).

Składniki:
- 4 duże cytryny,*
- 400 ml. spirytusu 90%,
- 4 goździki,
- 500 ml. wody,
- 1/2 laski wanilii,
- 500 gram cukru.

Cytryny dokładnie umyć i zdjąć skórkę, usunąć część białą, a pozostawić jedynie żółtą. Skórki, goździki i wanilię zalać 100 ml spirytusu. Macerować przez 8 dni potrząsając słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu 3 minuty. Przefiltrować nalew na cytryny. Syrop ostudzić. Połączyć nalew z cytryn, pozostały spirytus z syropem cukrowym. Przefiltrować, butelkować i leżakować. Podawać mocno schłodzone.

* decydujące znaczenie (jak zresztą przy wszystkich nalewkach) ma jakość cytryn. Powinny być one świeże i aromatyczne, najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii. Nie da się zrobić dobrej nalewki z byle jakiego surowca.
Załączniki
limon.jpg
limon.jpg (80.55 KiB) Przejrzano 1075 razy
Awatar użytkownika
agatuniowo
Administrator
Posty: 135
Rejestracja: piątek, 4 maja 2012, 13:58

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: agatuniowo » wtorek, 29 lis 2016, 21:31

Uwielbiam. :brawo:
Awatar użytkownika
Adi
Posty: 42
Rejestracja: czwartek, 28 lis 2013, 16:17

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Adi » środa, 30 lis 2016, 10:30

Konrad pisze:najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii

Dzień dobry, poproszę 4 cytryny z Sycylii :lol:
W polskich warunkach , pomijając wieksze miasta :|
Alkohol pity z umiarem nie jest szkodliwy nawet w dużych ilościach...
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Konrad » środa, 30 lis 2016, 15:08

To musisz zacząć importować do Polski. :thumb up: Na Sycylię to trochę daleko, więc mogą być z Sorrento - nawet lepsze. Mogę dać ci namiary. :D
Awatar użytkownika
Linx
Moderator
Posty: 76
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2013, 16:37

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Linx » czwartek, 1 gru 2016, 19:24

A jak już zaimportuje, to ja pierwszy kupię te 4 sztuki. :lol:
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 266
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Tom_Cat » wtorek, 6 gru 2016, 18:25

Pozwolę sobie dorzucić swoją wersję Limoncello, składniki są podobne jak u Konrada, ale drobne różnice występują. ;)

Limoncello.

Składniki:
5 cytryn,
250 ml alkoholu 40%,
250 ml alkoholu 95%,
½ laski wanilii,
4 goździki,
300 g cukru,
900 ml wody.

Przygotować minimum 1,5 litrowy słój, ze szczelnym zamknięciem. Cytryny umyć, wyszorować i sparzyć. Osuszyć i jak najcieniej obrać skórkę (bez albedo!). Skórki przełożyć do słoja. Wanilię przekroić wzdłuż i przełożyć do słoja. Dodać goździki. Zalać alkoholem 40% i 95%. Zamieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Wstrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew przefiltrować. Zagotować wodę, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do chwili rozpuszczenia się cukru. Syrop ostudzić. Nalew połączyć z syropem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień. Przefiltrować, rozlać do flaszek i odstawić do dojrzewania. Najlepiej podawać zmrożone. :winko:

Wróć do „Włoskie likiery i nalewki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość