Limoncello (Likier cytrynowy).

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Konrad » wtorek, 29 lis 2016, 18:01

Limoncello (Likier cytrynowy).

Składniki:
- 4 duże cytryny,*
- 400 ml. spirytusu 90%,
- 4 goździki,
- 500 ml. wody,
- 1/2 laski wanilii,
- 500 gram cukru.

Cytryny dokładnie umyć i zdjąć skórkę, usunąć część białą, a pozostawić jedynie żółtą. Skórki, goździki i wanilię zalać 100 ml spirytusu. Macerować przez 8 dni potrząsając słojem raz dziennie. Przygotować syrop z wody i cukru, gotować na małym ogniu 3 minuty. Przefiltrować nalew na cytryny. Syrop ostudzić. Połączyć nalew z cytryn, pozostały spirytus z syropem cukrowym. Przefiltrować, butelkować i leżakować. Podawać mocno schłodzone.

* decydujące znaczenie (jak zresztą przy wszystkich nalewkach) ma jakość cytryn. Powinny być one świeże i aromatyczne, najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii. Nie da się zrobić dobrej nalewki z byle jakiego surowca.
Załączniki
limon.jpg
limon.jpg (80.55 KiB) Przejrzano 5751 razy
Awatar użytkownika
agatuniowo
Administrator
Posty: 135
Rejestracja: piątek, 4 maja 2012, 13:58

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: agatuniowo » wtorek, 29 lis 2016, 21:31

Uwielbiam. :brawo:
Awatar użytkownika
Adi
Posty: 58
Rejestracja: czwartek, 28 lis 2013, 16:17

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Adi » środa, 30 lis 2016, 10:30

Konrad pisze:najlepiej nadają się cytryny z Sorrento i Sycylii

Dzień dobry, poproszę 4 cytryny z Sycylii :lol:
W polskich warunkach , pomijając wieksze miasta :|
Alkohol pity z umiarem nie jest szkodliwy nawet w dużych ilościach...
Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Konrad » środa, 30 lis 2016, 15:08

To musisz zacząć importować do Polski. :thumb up: Na Sycylię to trochę daleko, więc mogą być z Sorrento - nawet lepsze. Mogę dać ci namiary. :D
Awatar użytkownika
Linx
Moderator
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 11 lut 2013, 16:37

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Linx » czwartek, 1 gru 2016, 19:24

A jak już zaimportuje, to ja pierwszy kupię te 4 sztuki. :lol:
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 313
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Tom_Cat » wtorek, 6 gru 2016, 18:25

Pozwolę sobie dorzucić swoją wersję Limoncello, składniki są podobne jak u Konrada, ale drobne różnice występują. ;)

Limoncello.

Składniki:
5 cytryn,
250 ml alkoholu 40%,
250 ml alkoholu 95%,
½ laski wanilii,
4 goździki,
300 g cukru,
900 ml wody.

Przygotować minimum 1,5 litrowy słój, ze szczelnym zamknięciem. Cytryny umyć, wyszorować i sparzyć. Osuszyć i jak najcieniej obrać skórkę (bez albedo!). Skórki przełożyć do słoja. Wanilię przekroić wzdłuż i przełożyć do słoja. Dodać goździki. Zalać alkoholem 40% i 95%. Zamieszać, szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc. Wstrząsać słojem od czasu do czasu. Nalew przefiltrować. Zagotować wodę, dodać cukier i podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do chwili rozpuszczenia się cukru. Syrop ostudzić. Nalew połączyć z syropem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień. Przefiltrować, rozlać do flaszek i odstawić do dojrzewania. Najlepiej podawać zmrożone. :winko:
Lea12
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 18 gru 2018, 22:08

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Lea12 » wtorek, 18 gru 2018, 22:53

A dla osób co za słodkimi napojami nie przepadają? Posmakuje?
Awatar użytkownika
Tom_Cat
Administrator
Posty: 313
Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
Lokalizacja: Kraków i okolice

Re: Limoncello (Likier cytrynowy).

Postautor: Tom_Cat » sobota, 22 gru 2018, 21:53

Jeśli mocno zmrozisz, np. kilka dni w zamrażarce, to może jakoś uda Ci się to wypić ("zmęczyć"). ;) Ale jeśli nie przepadasz za likierami, to polecam raczej Cytrynówkę niż Limoncello.
Generalnie włoskie nalewki są bardzo słodkie, ewentualnie, może podejdzie Ci jakiś likier ziołowy (pod warunkiem, że ziołowe lubisz), gdzie słodycz jest równoważona przez gorycz ziół. :mysli03:

Wróć do „Włoskie likiery i nalewki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: CC [Bot] i 0 gości