- nazwy
- składników
- okresu przyrządzania
- (i ogólnie-kulturowo) z jakiej okazji
Polska potrawa w cucina siciliana?
Polska potrawa w cucina siciliana?
Przygotowuję listę "TRADYCYJNYCH POTRAW I PRZEKĄSEK WYWODZĄCYCH SIĘ Z SYCYLII". Zatkało mnie, kiedy dotarło do mojej świadomości, że jedna z potraw sycylijskich może mieć polskie korzenie, z okresu Rzeczpospolitej Obojga Narodów, gdzieś na 60% pewności. A to z powodu:
?

- Tom_Cat
- Administrator
Re: Polska potrawa w cucina siciliana?
Ale ja mam zaległości...
Przeglądałem listę potraw, przeglądałem w internecie "różne różności" (jak mawiał klasyk
), wprawdzie nie trafiłem na potrawę mogącą mieć 60% polskich korzeni z okresu Rzeczpospolitej Obojga Narodów, ale porównując sobie niektóre składniki, to może te sycylijskie przysmaki mają od 12 do 24% polskiego wkładu.
Trudno też mi odnieść się do kuchni z tamtych czasów, bo nie zagłębiłem tematu, jak polska kuchnia ewoluowała na przestrzeni wieków.
Tam jest tyle różnych potraw, dań, że to można się pogubić, (chyba nawet zgubiłem się
), więc wowa byłbyś tak uprzejmy i nakierował w jaką stronę iść. Może jakaś wskazówka, czy to danie mięsne, jarskie, a może zupka?
Tak mi się skojarzyła zupa i Pani ca meusa, bo znalazłem zdjęcie:

>>Źródło<<
Wygląda nie do końca jak zupa ze śledziony, ale jako danie jednogarnkowe ze śledziony to i owszem.
Przeglądałem listę potraw, przeglądałem w internecie "różne różności" (jak mawiał klasyk
Tam jest tyle różnych potraw, dań, że to można się pogubić, (chyba nawet zgubiłem się
Tak mi się skojarzyła zupa i Pani ca meusa, bo znalazłem zdjęcie:
>>Źródło<<
Wygląda nie do końca jak zupa ze śledziony, ale jako danie jednogarnkowe ze śledziony to i owszem.
Jakie zaległości? Wstrzeliłeś się idealnie, bo ta potrawa jest przygotowywana w Polsce raz do roku, właśnie dziś, na Wigilię!!! Tylko nie we wszystkich regionach kraju, głównie w tych związanych z kresami wschodnimi, jak Wrocław, he, he. A propos, Wesołych i Pogodnych...Tom_Cat pisze:Ale ja mam zaległości...![]()
Na Sycylii ta potrawa przygotowywana jest na Saint Lucy'c Feast 13 grudnia. Upamiętnia dzień niespodziewanego przybycia do Palermo w okresie głodu ładunku pszenicy; według tradycji miało to miejsce na Święto Świętej Łucji w 1646 r. Zgodnie z obyczajem, chleb nie powinien być spożywany 13 grudnia, a potrawa z zagadki miała być głównym źródłem pożywienia na dzień.Tom_Cat pisze:Może jakaś wskazówka, czy to danie mięsne, jarskie, a może zupka?![]()
Niestety, w Londynie Italiaforum, jak i np. Onet,są traktowane chyba jako strony hakerskie, tak jak oficjalna strona parku narodowego Zingaro na Sycylii (moje problemy w zeszłym roku). Znowu niemal gotowy post zniknął (bo nie zapisany jako kopia tymczasowa) - dwa dni już piszę i święta się skończą, a nie napiszę... Skończę post po powrocie do Polski.
A brakuje mi możliwości przygotowywania wyjazdów na Italiaforum; teraz penetrujemy południowe regiony Półwyspu Iberyjskiego - Andaluzja jest niesamowita, a przed nami Algarve.
Ostatnio zmieniony wtorek, 8 sty 2019, 16:18 przez wowa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tom_Cat
- Administrator
Zaległości czyli czas jaki minął od założenia tematu, do czasu mojej odpowiedzi.wowa pisze:Jakie zaległości?
Do rzeczy...
Potrawa przygotowywana na Festa di Santa Lucia (Święto Świętej Łucji) to Cuccia di Santa Lucia.wowa pisze:Na Sycylii ta potrawa przygotowywana jest na Saint Lucy'c Feast 13 grudnia.
Zdjecię poniżej:

>>Źródło<<
Patrząc po zdjęciach z różnych stron, to mają fantazję w dekorowaniu.
Na przykład:

>>Źródło<<

>>Źródło<<
Kutia. Właśnie raz do roku, teraz.wowa pisze:(...)ta potrawa jest przygotowywa w Polsce raz do roku, właśnie dziś, na Wigilię!!!
Radosnych Swiąt Bożego Narodzenia!wowa pisze:A propos, Wesołych i Pogodnych...
Chyba tam Italia i Polonia nie są lubiane...wowa pisze:Niestety, w Londynie Italiaforum, jak i np. Onet,są traktowane chyba jako strony hakerskie, tak jak
oficjalna strona parku narodowego Zingaro na Sycylii (moje problemy w zeszłym roku). Znowu niemal gotowy post
zniknął (bo nie zapisany jako kopia tymczasowa) - - dwa dni już piszę i święta się skończą, a nie napiszę.. Skończę
post po powrocie do Polski.