Centerba 72 - Enrico Toro.

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Centerba 72 - Enrico Toro.

Postautor: Konrad » czwartek, 17 lis 2016, 15:49

Centerba 72

Producent: Enrico Toro & C.
Region: Abruzja, Włochy.

Centerba Toro powstaje z ziół zbieranych ręcznie w górach Maiella w Abruzji. Została stworzona w 1817 przez Beniamina Toro na bazie dawnych receptur Benedyktynów z Klasztoru San Clemente w Casauria.
Centerba 72 to najpopularniejsza, bardzo mocna (70% alkoholu) i wytrawna wersja tego trunku. Ma ona jasny, przejrzysty, zielono-szmaragdowy kolor; przyjemny, lekko słodki, ziołowy aromat, stłumiony nieco przez moc alkoholu (tymianek, mięta pieprzowa, oregano, majeranek, lukrecja...). Wrażania smakowe są niesamowite: w pierwszej chwili delikatna i lekka w ustach, nawet jakby subtelny słodki posmak (lukrecja?), po czym natychmiast następuje potężne i rozgrzewające uderzenie alkoholu i mocna ziołowa końcówka, w której do głosu dochodzą ostre i pikantne korzenie i przyprawy. Smak ziół pozostaje na języku jeszcze bardzo długo. Pusty kieliszek po odparowaniu alkoholu to prawdziwa eksplozja ziołowych aromatów. Nie jest to zdecydowanie trunek dla każdego, ale jak dla mnie rewelacja. Najlepsza nalewka ziołowa jaką piłem po Chartreuse i Benedictine.
Według mnie najlepiej smakuje bez żadnych dodatków, ale można też pić rozcieńczoną z wodą lub jako dodatek do kawy, czekolady, koktajli. Wykorzystywana również do słodyczy i w kuchni.

Na forum można znaleźć przepis na imitację słodkiej i nieco słabszej wersji Centerbe: Link (ta wersja również jest produkowana przez Enrico Toro).
Załączniki
centerbe.jpg
centerbe.jpg (100.44 KiB) Przejrzano 1561 razy

Wróć do „Recenzje włoskich trunków”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: CC [Bot] i 0 gości