Marchese di Villamarina Alghero DOC 2003.
Producent: Sella & Mosca.
Region: Sardynia, Włochy.
Szczep: Cabernet Sauvignon 100%.
Zawartość alkoholu: 13%.
Najbardziej prestiżowe, doskonałe czerwone wino tej historycznej sardyńskiej posiadłości. Dojrzewa około 14 miesięcy w małych dębowych beczkach z Troncais, następnie kolejne 12 miesięcy w tradycyjnych dużych beczkach i 18 miesięcy w butelkach umieszczonych w ciemnej piwnicy w temperaturze 16 stopni.
W kieliszku prezentuje się w kolorze ciemnej rubinowej czerwieni z delikatnymi refleksami fioletowymi na krawędziach. Bogaty, intensywny i wyrafinowany bukiet: dojrzałe czerwone owoce, jagody, jeżyny, subtelne aromaty wanilii, kakao, mokrej ściółki leśnej, nuty mineralne i ziołowe. W smaku eleganckie i złożone, doskonale zharmonizowane, miękkie taniny. Doskonała końcówka, długo pozostający posmak owoców, przypraw i minerałów.
Cena tego rocznika we Włoszech: 25-30 euro.
Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.
- Konrad
- Administrator
- Posty: 907
- Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
- Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia
Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.
- Załączniki
-
- marchesedv.jpg (78.54 KiB) Przejrzano 9777 razy
- Tom_Cat
- Administrator
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
- Lokalizacja: Kraków i okolice
Re: Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.
Przez sam opis mam smak na to wino.
Żaden rocznik nie jest dostęny.

Niestety w polskich sklepach internetowych – brak.Konrad pisze:Cena tego rocznika we Włoszech: 25-30 euro.

- Konrad
- Administrator
- Posty: 907
- Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
- Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia
Re: Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.
Ja kupowałem wino bezpośrednio u producenta na Sardynii. W piwnicy powinienem mieć jeszcze starsze roczniki. To wino można ponoć przechowywać nawet do 30 lat.Tom_Cat pisze:Niestety w polskich sklepach internetowych – brak.Żaden rocznik nie jest dostęny.

- Tom_Cat
- Administrator
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 12 maja 2012, 00:58
- Lokalizacja: Kraków i okolice
Re: Marchese di Villamarina 2003, Sella & Mosca, Sardynia.
Nie wiem czy dałbym radę przechować je przez 30 lat.
Nie wytrzymałbym tyle, musiałbym kupić więcej butelek i co roku przeprowadzić degustację, aby wiedzieć jak smak ewoluuje. 

