Kuchnia korsykańska: Fiadone (Fiadonu).

Awatar użytkownika
Konrad
Administrator
Posty: 906
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2012, 18:50
Lokalizacja: Baunei / Urbino, Italia

Kuchnia korsykańska: Fiadone (Fiadonu).

Postautor: Konrad » sobota, 13 kwie 2013, 14:26

Wczoraj wpadłem na pomysł zrobienia typowego korsykańskiego deseru. :D Fiadone (kors. Fiadonu) to rodzaj sernika z Korsyki z sera brocciu. Najlepiej oczywiście użyć do jego zrobienia oryginalnych produktów z wyspy, jednak trudno je dostać poza Korsyką, więc możemy je zastąpić zamiennikami.

Składniki:

- 500 gram sera brocciu (ser brocciu można zastąpić włoską ricottą, która jest produkowana w bardzo podobny sposób; u nas oczywiście nie ma najmniejszego problemu z zakupem ricotty, ale nie wiem jak w Polsce, gdyby ktoś miał problem z jej zdobyciem proponuję zrobić samemu,
- 5 jaj,
- 150 gram cukru
- 1 nietraktowana cytryna [size=85](lub 1 pomarańcza)
,
- 2 duże łyżki whisky z Alerii (można zastąpić koniakiem, brandy lub innym alkoholem).

Ser do przygotowania Fiadone nie powinien być zbyt mokry, dlatego dobrze jest odsączyć go, wieszając nad zlewem na kilka godzin w chuście z gazy. Skapująca serwatka też coś waży, więc proponuję użyć więcej sera (600-700 gram). Następnie ser przenosimy do miski i rozdrabniamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno, można dodać szczyptę soli. Ścieramy skórkę z cytryny (lub pomarańczy), jedynie część żółtą, w przeciwnym razie sernik wyjdzie nam gorzki. Wyciskamy również dużą łyżkę soku. Do sera dodajemy przygotowane żółtka, białka, startą skórkę, sok z cytryny (pomarańczy) oraz whisky. Całość delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy odpowiednią formę do pieczenia, dobrze jest wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Wlewamy do formy przygotowaną masę, warstwa nie powinna być wyższa niż 4 cm. Pieczemy około 35 minut, aż na wierzchu się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy jak wystygnie. Można dodatkowo ozdobić startą skórką z cytryny (pomarańczy).

Obrazek
Fiadone by Tannitta, su Flickr

Wróć do „Korsyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: CC [Bot] i 0 gości